Sari direct la conținut

​Business report: Ce măsuri au luat statele din jurul României pentru dezvoltarea sectorului autohton de IT; Lovitură dură pentru companiile aeriene!; Costul unitar al muncii, creștere dublă față de bulgari

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

​Ce măsuri au luat statele din jurul României pentru dezvoltarea sectorului autohton de IT. Volumul pieţei locale de IT a crescut în ultimii ani cu o rată relativ constantă, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an şi va ajunge la aproximativ şase miliarde de euro în acest an, conform celui mai recent studiu al ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii. Albania – au scutire de 50% pe impozitul pe profit în primii cinci ani de la înfiinţarea companiei – suportă 150% din taxele eferente salariului, include şi contribuţiile, în primul an de la crearea unul loc de muncă. Bulgaria – la investiţii ce depăşesc 770.000 de euro, returnează costurile cu asigurările sociale şi de sănătate plătite de firmă, care sunt 17% din salariul brut – returnează 25% din costurile cu instruirea personalului până la suma de două milioane de euro pe an, conform Economica.net.

Modificare la Codul Muncii: Salariații vor avea mai multe zile libere. Schimbări și pentru profesori și elevi. Angajatorii vor putea acorda tuturor salariaților zi liberă pentru sărbătorirea Paștelui și Rusaliilor la date diferite, în funcție de calendarul fiecărei confesiuni, dar cu recuperarea zilelor acordate în plus, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Proiectul a fost susținut de reprezentanții mai multor formațiuni parlamentare, iar acum va fi transmis pentru dezbatere și vot final Senatului. Autorii proiectului arată că în cazul a numeroși angajatori se pune problema aplicării prevederilor Codului muncii coroborate cu cele ale Legii privind libertatea religioasă, astfel încât salariații să poată beneficia de zilele legale libere potrivit religiei sau cultului căruia îi aparțin, dar totodată să nu disrupă activitatea angajatorului, scrie Profit.ro.

Analiză Business Club: Bugetul pe anul 2020, cu răul înainte. Apar primele cifre din bugetul pe anul 2020 și sunt multe spații goale, unele pot fi completate de baza unor indicatori, dar senzația pe care o ai este că e un buget făcut pe varianta moderato-pesimistă. Total contrar față de practica ultimilor trei ani. Avans moderat sau scădere care contrastează de pildă cu creșterea bugetată de guvernul Dăncilă pentru 2019, când avea programată o creștere de 21% a veniturilor. Amețitor… a ieșit pe la 12% de fapt. Poate fi și asta o strategie mai sănătoasă, de a pune răul înainte ca mai apoi când lucrurile se mișcă să ai o perspectivă mai bună, relatează Digi24.

Costul unitar al muncii, creștere dublă față de bulgari și triplă față de Europa Centrală. Evoluția unui indicator-cheie pentru economie, costul unitar al muncii a cunoscut în România o traiectorie tot mai îngrijorătoare pentru prețurile de producție și pentru competitivitatea pe piața unică europeană. De la doar +0,6% în 2015, indicatorul a luat-o pur și simplu razna, adică a ajuns în 2018 la 33,6% (date provizorii oferite Eurostat). Pentru referință și elocvent pentru faptul că am ieșit în decor cu creșterile salariale raportate la avansul consemnat de productivitatea muncii (cam asta ar fi, simplificat, semnificația modificărilor în costul unitar al muncii) vă prezentăm și cifrele oficiale pentru colegele de bloc socialist care au aderat la UE, arată Curs de Guvernare.

Cine pierde din scăderea ratingului de ţară? Puterea de cumpărare a companiilor şi populaţiei scade, iar economiile în lei se deteriorează. Politica fiscală prociclică a condus la modificarea perspectivei ratingului de ţară al României de către Standard&Poor’s de la stabilă la negativă. Impactul direct va fi pe majorarea dobânzilor la titlurile de stat, de circa 30 de puncte de bază, oarecum înglobată în majorările de la sfârşitul lunii noiembrie, şi deprecierea leului până la un nivel de 4,85 lei pentru un euro. Majorarea dobânzilor va atrage inflaţia, cu impact direct asupra puterii de cumpărare şi economiilor populaţiei, conform Economica.net.

Noi obligații adoptate în cazul sumelor colectate din drepturi de autor. Amenzi mari pentru nerespectare. Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe vor fi obligate să publice trimestrial sumele colectate și modul de alocare a acestora, conform unui proiect de lege adoptat, miercuri, de către Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe sunt persoane juridice constituite prin libera asociere, având ca obiect principal de activitate colectarea și repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredințată de către titulari, respectiv de la autori de opere scrise, literare sau științifice, autori și interpreți ale diferitelor genuri de muzică până la creatori de filme și alte arte vizuale, conform Profit.ro.

Lovitură dură pentru companiile aeriene! Totul a fost dat peste cap în 2019 . Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni vine cu date negre pentru 2019 referitoare la profiturile companiilor aeriene şi spune că, din cauza tensiunilor comerciale, estimările iniţiale au fost date peste cap. Conform prognozelor IATA, profiturile înregistrate de companiile aeriene din întreaga lume în 2019 ar urma să se situeze la 25,9 miliarde dolari, un declin de 5,1% faţă de 2018. Îmbunătăţirea câştigurilor în 2020 este condiţionată de „suspendarea ostilităţilor” în disputele comerciale globale, apreciază Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni. În iunie, instituţia previziona pentru acest an un profit de 28 miliarde de dolari, notează Capital.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro