Sari direct la conținut

Business report: Ce vinde și ce cumpără România: Competitivitatea generală și produsele producătoare de deficit; Industria românească de confecţii trece prin vremuri grele

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

UE și China vor semna un acord împotriva bunurilor contrafăcute. Anunțul lui Macron. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că Franța și partenerii europeni vor semna un acord cu China pentru protejarea bunurilor europene și chineze, împotriva celor contrafăcute. Emmanuel Macron vizitează China săptămâna aceasta, în contextul în care Beijingul este îndemnat să își deschidă piețele. De asemenea, Franța îndeamnă China să crească importurile de produse agricole și bunuri fabricate. Franța și UE s-au alăturat Statelor Unite în nemulțumirea privind practicile comerciale ale Chinei, scrie Știrile Pro Tv.

Ryanair se așteaptă la cel mai redus ritm de creștere a numărului de pasageri din ultimii șapte ani. Ryanair se așteaptă, în anul financiar care se va încheia la 31 martie 2021, la cel mai redus ritm de creștere a numărului de pasageri din ultimii șapte ani, din cauza întârzierii livrărilor de avioane Boeing 737 MAX, a anunțat luni directorul general al celei mai mari companii aeriene low-cost din Europa, Michael O’Leary. Pentru Ryanair livrarea avioanelor Boeing 737 MAX era esențială pentru sporirea eficienței flotei sale. Compania aeriană irlandeză făcuse o comandă de 210 aeronave Boeing 737 MAX și spera să folosească 30 de aparate până în vara anului viitor, conform Profit.ro.

Ce vinde și ce cumpără România: Competitivitatea generală și produsele producătoare de deficit. Datele finale publicate de INS arată că România a ajuns în 2018 la un deficit comercial de 7,5% din PIB, valoare foarte mare atât în context european cât și din perspectiva echilibrelor macroeconomice. Cu exporturi fob de 67,73 miliarde euro și importuri CIF totalizând 82,87 miliarde euro, a rezultat un minus de 15,14 miliarde euro din schimburile externe de mărfuri la un PIB de 202,9 miliarde euro. În context, ar fi utilă o privire asupra structurii pe fluxuri de categorii de mărfuri, pentru a vedea ce anume determină poziția în teritoriul negativ tot mai pronunțată în ultimii ani și direcțiile în care am putea acționa pentru a stopa tendința de expandare a deficitului comercial. Datele definitive publicate de INS vin cu o perspectivă, pe alocuri, suprinzătoare, relatează Curs de Guvernare.ro.

Adoptarea programului „O famile, o casă”, blocată de două săptămâni de criza politică în Camera Deputaţilor. Prima Casă va fi, probabil, înlocuit de o nouă variantă, mai socială, denumit „O familie, o casă”, care schimbă și regulile creditării ipotecare sociale. Proiectul a trecut de Senat și a fost trecut pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar e blocat acolo din cauza faptului că guvernul Dăncilă a fost dărâmat de o moțiune de cenzură, iar prioritățile legislativului s-au schimbat. Noile prevederi ale programului „O familie o casă”, deși impun un plafon de 4.500 de lei venituri lunare pentru solicitanți – fie ei căsătoriți sau necăsătoriți, însă fără copii – se pliază foarte bine pe cererea existentă în acest moment, scrie Economica.net.

Industria românească de confecţii trece prin vremuri grele. Deşi există numeroase poveşti individuale de succes în industria românească de textile şi confecţii, statisticile din sector arată o imagine mai sumbră: angajările, producţia şi exporturile scad, în timp ce importurile şi deficitul comercial al sectorului sunt în creştere, arată o analiză realizată de site-ul specializat în industria textilă just-style. În ziua de astăzi, circa 148.000 de persoane lucrează în industria textilă şi de confecţii din România, potrivit Institutului Naţional de Statistică citat de Adevărul.ro.

Maghiarii, achiziţie uriaşă pe piata petrolului! Vor lua locul Chevron pe această piaţă. Grupul energetic ungar MOL, prezent şi pe piaţa din România, va prelua locul Chevron într-o importantă ţară producătoare de petrol. Gigantul american se retrage după 25 de ani, pentru a se concentra pe producţia internă, şi îşi vinde participaţia deţinută acolo. Grupul energetic ungar MOL, prezent şi în România, achiziţionează participaţia deţinută de Chevron la un câmp petrolifer din Azerbaidjan cu suma de 1,57 miliarde dolari, după ce giganţii americani au început să se retragă, după 25 de ani, din statul asiatic pentru a se concentra pe producţia internă, potrivit Capital.ro.

Apple va investi 2,5 miliarde dolari pentru a combate criza de locuințe din California. Grupul american Apple Inc a anunțat luni că va direcționa 2,5 miliarde dolari pentru a combate o criză de locuințe accesibile, care a dus la creșterea prețurilor în statul California, cea mai mare parte din bani fiind dedicată fondurilor care vor fi gestionate împreună sau de către autoritățile statului California. Un miliard de dolari va merge spre un fond comun cu autoritățile statului și care va impulsiona proiectele de locuințe accesibile care suferă întârzieri sau stagnări, arată Profit.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro