Sari direct la conținut

Business Report: Cea mai mare salvare din istoria lumii: 120 de miliarde de euro pentru Irlanda, ingenuncheata de propriile banci; Google angajeaza peste 2.000 de oameni in intreaga lume; De ce pleaca marile companii din Japonia

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cea mai mare salvare din istoria lumii: 120 de miliarde de euro pentru Irlanda, ingenuncheata de propriile banci. Irlanda, „tigrul celtic” din anii ’90, nu poate opri derapajul creditelor neperformante. Va primi un imprumut urias, estimat la circa 120 mld. euro, adica 75% din PIB, de la UE si FMI. Criza a fost provocata de incercarea de a acoperi hemoragia de zeci de miliarde de euro a bancilor irlandeze de catre stat. Ministrul irlandez de finante anunta ieri seara ca va propune guvernului sa apeleze la sprijinul financiar al UE si FMI, punand capat unei saptamani de rezistenta. Ziarul britanic Sunday Times scria ieri ca pachetul s-ar putea ridica la 120 mld. euro, dar ministrul irlandez spunea ca suma nu se va scrie cu trei cifre, adica nu va depasi 100 mld. euro. Irlanda, o tara cu un PIB de 160 mld. euro, se vede nevoita sa ia un credit care reprezinta 75% din PIB si aproape dublul bugetului sau consolidat anual pentru a putea salva bancile, precizeaza Ziarul Financiar.

Google angajeaza peste 2.000 de oameni in intreaga lume. Compania Google intentioneaza sa angajeze peste 2.000 de persoane din intreaga lume pe masura ce isi extinde activitatea in noi piete, scrie presa internationala. Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, are in prezent 2.076 de posturi libere. Numarul posturilor scoase la concurs este de sase ori mai mare fata de cel din luna martie a anului 2009. Google are nevoie de oameni dupa ce anul acesta a cumparat peste 20 de companii. Numarul angajatilor Google depasea la sfarsitul lunii septembrie 23.000 de persoane, fiind cu 18% mai multi angajati decat la inceputul anului. Joburile oferite de Google sunt dintre cele mai diverse de la University Program Specialist in Senegal, la inginer software la sediul central din Mountain View, California. Luna aceasta, Google a anuntat ca va oferi, de anul viitor, tuturor angajatilor o marire de salariu de 10% si un bonus de 1.000 de dolari, scrie Capital.

Microsoft a ajuns la 25 de ani de viata cu Windows. In acest sfert de secol, sistemul de operare a ajuns sa fie prezent in peste 85% din calculatoarele lumi. Windows, sistemul de operare al Microsoft, a implinit 25 de ani, fiind lansat pe 20 noiembrie 1985. Pe atunci Bill Gates, cofondatorul Microsoft, spunea despre Windows 1.0 ca „este un software unic destinat utilizatorilor seriosi de PC”. Potrivit paginii oficiale a Microsoft, Windows 1.0 s-a lansat cu cateva programe precum Windows Writer, Notepad, Calculator, un calendar, dar si un ceas care te ajuta sa gestionezi activitatile zilnice. Sistemul avea chiar si un joc numit Reversi, scrie EVZ.

Cum poti face 20.000 de dolari pe an din crearea de mobilier pentru case virtuale. Vezi cum arata avatarul romanului care munceste pe bani adevarati in Second Life. Floyd Mistwalker este numele avatarului unuia dintre miile de romani care au un cont pe platforma Second Life. Floyd se diferentiaza insa de ceilalti colegi din lumea virtuala prin reusitele sale economice, in plan real. El reuseste sa obtina lunar un profit care variaza intre 1.500 si 2.000 de dolari. Banii vin din comercializarea de produse de mobilier virtual, create in programe 3D, pe care le vinde apoi in magazinul sau „Prim Savers”. Profitul ar fi considerabil mai mare, insa, ca orice afacere, si aceasta are o serie de costuri adiacente. Cheltuielile de hosting si marketing se ridica lunar la circa 1.000 de dolari. Floyd a inceput prin a lucra opt ore zilnic, ca la un serviciu obisnuit. Acum dedica acestei activitati numai trei ore din timpul sau si, pentru ca a reusit sa-si diversifice foarte mult produsele, castigurile sunt tot mai mari. Are si cateva ponturi pentru cei care vor sa ii urmeze exemplul: „Trebuie sa fie serios si sa caute pe piata produselor virtuale o nisa in care se pricepe si in care sa fie dispus sa investeasca timp si pasiune. Si sa nu fie dezamagit daca nu se imbogateste imediat”, relateaza Gandul.

Se pregateste America de o noua Criza a ipotecilor? In goana creditarii si a „securitizarii”, bancile au ratacit de multe ori actele de ipoteca. Cele mai mari banci din SUA se tem pentru propria existenta, sub presiunea investigatiilor din Congres si ale procurorilor generali din fiecare stat, dar si a clientilor care au declansat o avalansa de procese in instanta. Motivul: zeci de marturii arata cum acte de ipoteca au fost semnate fara a fi citite, au fost pierdute sau de-a dreptul falsificate dupa frenezia imobiliara care s-a sfarsit in urma cu trei ani. Tot bancile au fost cele care au incurajat, in multe cazuri, declararea falsa a veniturilor. De asemenea, ies la iveala sute de cazuri in care bancile au trecut ilegal la executare silita – uneori, din eroare, chiar si impotriva unor cumparatori care isi cumparasera casele cu banii jos. La inceputul lunii octombrie, aceasta situatie a dus la un moratoriu defacto asupra executarilor silite si a evacuarilor, impus de majoritatea bancilor mari: Bank of America, JP Morgan, Citi, Wells Fargo, GMAC, Goldman Sachs etc. Dupa o prima selectie, pe baza careia cazurile cu probleme au fost suspendate, executarile au fost reluate. Insa investigatiile au continuat si ar putea scoate la iveala, in continuare, probleme cu portofoliile de ipoteci. Bancherii au incercat sa aplaneze situatia oferind bani pentru constituirea unui fond de despagubire pentru victimele evacuarilor, precizeaza Romania libera.

De ce pleaca marile companii din Japonia. Marile companii japoneze isi relocheaza productia peste hotare. Pe langa aprecierea yenului, care erodeaza competitivitatea, firmele acuza impozitele prea mari si aleg sa-si mute fabricile acolo unde fac profituri mai bune. Pentru a ne imagina viitorul marilor afaceri japoneze, trebuie sa ne uitam la industria jucariilor, spune un manager al unei mari companii japoneze, citat de The Economist. Acum cateva zeci de ani, companiile din aceasta tara produceau o multime de jucarii ieftine din plastic. Dupa ce China a cucerit aceasta piata, firmele s-au orientat catre Nintendo. Japan Inc prefera sa-si mute productia de jucarii ieftine peste hotare si sa lase acasa doar ce tine de manufactura mai sofisticata, informeaza EVZ.

Ce face Guvernul ca sa nu piarda fondurile UE. Executivul a transmis Comisiei Europene un plan de masuri privind absorbtia banilor comunitari, pentru a nu risca retragerea fondurilor incepand cu 2012. Deblocarea posturilor, salarii mari in Autoritatile de Management si conditii mai dure in contracte sunt solutiile Guvernului pentru cresterea absorbtiei de fonduri. Guvernul roman a transmis la Bruxelles un document in care prezinta problemele identificate in absorbtia fondurilor europene, masurile pe care urmeaza sa le ia pentru rezolvarea acestora si termenele pana la care vor fi introduse deciziile, potrivit Mediafax. Iar asta pentru ca Romania risca sa piarda fondurile de la Uniunea Europeana, incepand cu 31 decembrie 2011, in lipsa unui plan de actiuni. Printre principalele probleme identificate in absorbtia banilor comunitari se numara intarzierile la rambursarea cheltuielilor efectuate, dar si numarul ridicat de misiuni de verificare, control si audit care au loc la nivelul autoritatilor de management, relateaza Adevarul.

BNR nu mai da bani publicatiilor din 2008. Banca Nationala a Romaniei a avut contracte de parteneriat cu ziarele si revistele care aveau rubrici economice din 1996 pana in 2008, pentru a incuraja publicarea de articole mai aride in scopul educatiei financare, a declarat consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB. Adrian Vasilescu a precizat ca astfel de contracte au fost incheiate mai cu toate ziarele si revistele economice si in virtutea acestora banca centrala le-a platit publicatiilor miliarde de lei vechi. „Din 2008 am incheiat acest capitol si probabil ca nu va mai putea fi deschis vreodata”, a adaugat Vasilescu. Oficialul BNR a facut aceste delcaratii dupa publicarea unui articol in care institutia de supraveghere este acuzata ca a finantat activitatea ziarelor, anunta Capital.

Cati bani aduce patronului un angajat in Romania. In ce domenii lucreaza cei mai profitabili muncitori. In 2009, profitul pe care companiile il obtineau de pe urma unui angajat s-a redus chiar si de patru ori fata de anul precedent. Angajatii din constructii reprezinta categoria de personal care genereaza cele mai mari profituri angajatorilor pentru care lucreaza. Fiecare astfel de salariat ii aducea, in 2009, patronului sau 6.430 de lei in timp de un an. La polul opus, cei peste 1.423.000 de angajati din industrie generau un profit aferent fiecarui individ de numai 1.745 de lei, conform calculelor gandul, pe baza datelor Institutului National de Statistica (INS), scrie Gandul.

Sute de milioane cheltuite degeaba cu frontierele? Conditii insurmontabile pentru Schengen. Dupa ce a angajat cheltuieli de aproape 800 mil. euro cu securizarea frontierelor, Romania se afla in situatia de a-si vedea amanata intrarea in spatiul Schengen pe considerente care tin mai putin de pregatirea tehnica a acestui proces si mai mult de calculul politic al unor lideri occidentali. In mod cu totul de mirare, cel mai sever cenzor al aderarii Romaniei la Schengen a devenit Franta, care, prin vocea presedintelui Nicolas Sarkozy, ridica in fata Bucurestiului bariere ce sunt acum imposibil de trecut, dupa cum admite ministrul roman al justitiei, Catalin Predoiu. Vineri seara, la summitul NATO de la Lisabona, presedintele Frantei a facut un gest care nu are nimic de a face cu diplomatia. El a refuzat un dialog cu presedintele roman, Traian Basescu, un gest taxat de presa din Franta drept „un refuz brutal” al unui dialog. Indiferent de justificarile lui Sarkozy de dupa („nu am refuzat sa vorbesc cu el – cu Basescu, n.n. – am vorbit de vreo 15 ori”), sau de subiectul discutiei, camerele de luat vederi au inregistrat episodul in care presedintele Frantei ii intoarce spatele presedintelui Romaniei, relateaza Ziarul Financiar.

Romania este atractiva pentru lanturile de retail. Peste 35 de retaileri, din 220 de participanti la un studiu, ar investi pe piata noastra. Investitorii din retail considera ca politicile fiscale si economice adoptate de Romania o transforma intr-o „tara dezirabila pentru expansiunea afacerilor.” Romania se claseaza pe locul al XV-lea intr-un top al preferintelor retailerilor privind expansiunea in statele din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), realizat de compania CBRE. Concret, 36 din cei 220 de retalileri care au participat la studiu si-au manifestat interesul legat de posibile investitii in dezvoltarea retelelor detinute in Romania sau in demararea unora noi. In fruntea clasamentului elaborat de CRBE, ca urmare a raspunsurilor investitorilor chestionati, se situeaza Germania, urmata de Polonia si Franta, scrie Adevarul.

Volkswagen a oprit productia modelului Passat. Compania Volkswagen a oprit, vineri, productia modelului Passat la fabrica Emden din Germania, motivul fiind lipsa pieselor. Liniile de productie de la uzina germana au fost oprite,vineri, iar angajatii au fost trimisi acasa. 1.000 de unitati Passat nu s-au mai fabricat in acea zi. Motivul: lipsa pieselor componente. Multi dintre furnizorii de piese Volkswagen au resimtit din plin criza economica si au trebuit sa renunte la o mare parte din personal. Acum, acestia nu mai pot face fata comenzilor. Exista o lipsa acuta de piese, de la jante de aluminiu, alternatoare, componente pentru sistemele de franare, componenete pentru transmisii la foi de otel. Singurele piese care se gasesc sunt stergatoarele pentru parbriz, transmite Capital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro