Business report: Contraamiralul Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale: "Din 2008, stiam ca America nu mai e interesata de Marea Neagra"; Producatorii agricoli cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta; Topul marilor datornici la stat. O firma din grupul Rompetrol si cinci companii de stat pe lista restantierilor
Ministrul Finantelor: Reducerea TVA la alimente a adus la buget un plus de 400 de milioane de lei. Impactul introducerii TVA redusa la alimente de 9% de la 1 iunie a fost unul pozitiv, cu un plus de 400 milioane de lei la bugetul statului, desi Guvernul prognoza un impact negativ pe prima luna de aplicare de 500 milioane lei, a spus astazi Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor. Potrivit ministrului, situatia efectiva a impactului va fi publicata pe 3 august. Raportat la iunie 2014, bugetul a atras 60 milioane de lei in plus in urma introducerii TVA reduse de 9%, noteaza EVZ.ro.
Contraamiralul Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale: „Din 2008, stiam ca America nu mai e interesata de Marea Neagra”. Scaderea interesului SUA pentru Marea Neagra reprezinta principalul factor care a reconfigurat sferele de influenta din estul Europei, spune contraamiralul Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Batran, intr-un interviu acordat Adevarul Financiar. Potrivit ministrului, situatia efectiva a impactului va fi publicata pe 3 august. Raportat la iunie 2014, bugetul a atras 60 milioane de lei in plus in urma introducerii TVA reduse de 9%, informeaza Adevarul.ro.
Taxa noua in agricultura. Autoritatile pregatesc o noua taxa in agricultura. Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile ar putea fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit unei ordonante a Ministerului Mediului. Taxa ar trebui platita de companiile producatoare de pesticide, insa si fermierii vor fi afectati pentru ca vor cumpara la randul lor produse mai scumpe. Iar acest lucru inseamna ca cerealele si legumele recoltate ar putea costa mai mult. Statul pregateste o taxa de 2% pentru pesticidele folosite de agricultori. Vestea i-a nemultumit pe fermieri, care se plang ca sunt deja taxati, scrie digi24.ro.
Ministrul Educatiei: Invatamantul particular va fi finantat din toamna. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat vineri ca din luna septembrie a acestui an invatamantul particular acreditat, obligatoriu, va fi finantat, iar acest lucru ar putea duce la scaderea taxelor platite de parinti. El a adaugat ca in urma acestei masuri vor scadea taxele in invatamantul particular obligatoriu, dar acest lucru va fi decis de institutiile respective, informeaza Capital.ro.
Steve Jobs „stia” inca din 1997 de ce Apple va avea succes imens. Cu fiecare lansare de telefon cu Android exista analisti si jurnalisti care spun ca iPhone este inca in urma la dotari. Totodata, iPhone e cel mai de succes telefon, iar Apple o companie imensa. Cand a revenit la Apple, Steve Jobs a oferit un raspuns care explica de ce in ultimii aproape 20 de ani a livrat doar produse celebre. Spre finalul lui 1996, Apple a cumparat compania NeXT si odata cu ea l-a adus inapoi pe Steve Jobs pe care l-a concediat in anii ’80 dupa o serie de esecuri. Cand a fost dat afara, Jobs era un antreprenor care voia sa distruga IBM si credea ca stie cum trebuie sa fie computerul perfect, esuand cu Macintosh si producand pierderi mari pentru Apple. Cand a revenit, era un alt tip de antreprenor. Integral in Playtech.ro
Topul marilor datornici la stat. O firma din grupul Rompetrol si cinci companii de stat pe lista restantierilor. O companie din grupul Rompetrol, Oilfield Exploration Business Solutions, este cel mai mare datornic la stat: aproape un miliard de lei. In topul marilor datornici se afla si mai multe companii de stat, majoritatea din domeniul energiei. Electrocentrale Bucuresti, dar si filiala companiei din Constanta si Complexul Energetic Hunedoara se afla pe aceasta lista. Cel mai mare datornic este firma Oilfield Exploration Business Solutions, detinuta de KMG International, noua denumire a grupului Rompetrol, controlat de compania petroliera nationala din Kazahstan. Datoria reprezinta de fapt „creanta Libia”, unul dintre cele mai complicate dosare ale justitiei romanesti, in care a fost implicat defunctul om de afaceri Dinu Patriciu si se refera la recuperarea banilor investiti in timpul regimului comunist in exploatari petroliere in Libia. Banii au ajuns in anii 90 la Patriciu, care ulterior a vandut grupul Rompetrol kazahilor, dar nici ei nu vor sa plateasca datoria, noteaza digi24.ro.
Producatorii agricoli cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta. Federatia Nationala Pro Agro a solicitat vineri Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sprijin in instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de conditii climatice nefavorabile din anul 2015. Aceasta solicitare vine, conform unui comunicat al Pro Agro, in contextul in care seceta pedologica si atmosferica instalata a condus la reducerea rezervei de apa din sol. Aceasta situatie va duce la reducerea substantiala a productiilor pentru culturile infiintate in primavara acestui an, generand fermierilor pierderi importante de venit, relateaza Capital.ro.
Schauble vrea sa-i fie retrase anumite puteri fundamentale Comisiei Europene. Ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble vrea sa-i fie retrase anumite puteri Comisiei Europene (CE), potrivit unui ziar german, ceea ce Ministerul Finantelor a dezmintit, afirmand ca acesta pleda doar un „echilibru corect”, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica. Schauble doreste ca organismului executiv al Uniunii Europene (UE) – Comisia Europana (CE) – sa-i fie retrase unele dintre domeniile fundamentale de responsabilitate – precum controlul juridic al pietei interne a UE – scria Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) in editia de joi. FAZ citeaza diplomati de la Bruxelles afirmand ca, intr-o reuniune a ministrilor Finantelor UE de acum doua saptamani, Schauble a indemnat statele membre UE sa discute rapid despre modul in care ar putea CE sa-si indeplineasca functiile initiale, care includ monitorizarea competitiei in cadrul Uniunii, scrie Bursa.ro.
Ce autodube poti sa-ti iei cu mai putin de 20.000 de euro. Micii intreprinzatori au avut intotdeauna nevoie de un mijloc de transport incapator, rapid si ieftin, cu ajutorul caruia sa poata cara, in timp util, marfa sau persoane pana la destinatie. Autoduba, duba, monovolum, MPV, autovehicul comercial. Indiferent cum ii spuneti, rolul sau este acelasi: transport de marfa sau persoane. Principala ei calitate este spatiul interior sensibil mai mare decat in cazul unui break de dimensiuni compacte. Am analizat ofertele din piata si am facut un top 5 autodube noi care pot fi achizitionate in prezent. Preturile sunt orientative si difera in functie de dealer, oferte si discounturi, noteaza EVZ.ro.