Business report: Execuţia bugetului Primăriei Capitalei la jumătatea anului: Bucureştiul e pe excedent. Cheltuieli imense cu subvenţii pentru căldură şi transport; Al Jazeera: Sclavia modernă din fabricile de confecţii din România
Execuţia bugetului Primăriei Capitalei la jumătatea anului: Bucureştiul e pe excedent.Cheltuieli imense cu subvenţii pentru căldură şi transport. La jumătatea anului, execuţia bugetului Primăriei Capitalei arăta un excedent de jumătate de miliard de lei. Cheltuielile din prima jumătate a anului s-au dus, în majoritate covârşitoare, în subvenţionarea căldurii bucureştenilor şi în subvenţionarea transportului în comun. Din execuţie reiese că spaţiile verzi au costat mai mult decât străzile, poliţia locală mai mult decât iluminatul public. Execuţia bugetară arată că 460 de milioane de lei din subvenţia la căldură s-a făcut din credite interne, iar 194 de milioane de lei au provenit din bugetul propriu al primăriei, conform Economica.net
Un semnal de alarmă: Industria auto intră pe scădere la export. Industria auto grupează circa șase sute de companii care produc, pe lângă mai multe tipuri autoturisme și colecții de componente ce pot fi asamblate în străinătate, o gamă diversificată de piese conxe precum cabluri, conductori, componente electronice, corpuri de iluminat, acumulatori, anvelope etc.Ori, potrivit datelor publicate în buletinul de comerț exterior de către INS, în primul semestru din 2019, exporturile fob au însumat 34.893,4 milioane euro și au crescut cu 2,7% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, scrie Curs de Guvernare.
România, locul trei în UE în topul țărilor cu cel mai mare excedent comercial pe relația cu Africa. Un număr de 23 de state membre ale Uniunii Europene înregistrau, anul trecut, un excedent al balanței comerciale de pe urma schimburilor cu Africa, cele mai mari solduri pozitive fiind înregistrate de Belgia (3,8 miliarde euro), Germania (3,7 miliarde euro) și România (peste 1,7 miliarde euro), arată datele publicate luni de Eurostat. Potrivit acestor cifre, România devansează țări precum Franța sau Olanda. În anul 2018, România a avut exporturi în valoare de 2,295 miliarde euro spre Africa, în timp ce importurile României din Africa s-au situat la 585 milioane euro, potrivit Profit.ro
Cristian Grosu / Criza care urmează și percepția ei. Peste fix o lună de zile, începe o săptămână în care aștrii nefaști se aliniază – iar România va avea mari probleme să se finațeze rezonabil (Acum avem dobânzi duble față de media țărilor cu creștere economică la jumătate față de a noastră): 1, Serbia aderă (în pline negocieri de aderare la UE!), prin acordul ce e anunțat pentru 25 octombrie, la Uniunea economică eurasiatică, și trece alături de Rusia. 2, Pe 27 octombrie au loc alegerile din Argentina. Luni, 12 august, moneda locală și piața locală s-au prăbușit după scorul alegerilor primare din ziua precedentă, unde a ieșit câștigător tandemul populist Alberto Fernandez – Cristina Kirchner, relatează Curs de Guvernare.
Al Jazeera: Sclavia modernă din fabricile de confecţii din România. România este unul dintre cei mai importanţi producători din industria confecţiilor, sectorul fiind în topul exportatorilor. Acest lucru s-a întâmplat pentru că brandurile de modă au o tradiţie îndelungată de a îşi înfiinţa sedii în zone cu mână de lucru ieftină, precum Europa de Est. Cel puţin 400.000 de oameni sunt angajaţi în industria confecţiilor, în România, atât oficial, cât şi la negru. Munca suplimentară, care câteodată ajunge şi la 15 ore pe săptămână, adeseori este neplătită în România, iar mulţi lucrători trăiesc în „modul supravieţuire”, arată un studiu publicat în luna mai de Clean Clothes Campaign, un grup care face lobby pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în fabricile de confecţii, scrie Adevărul.
Coface: Creșterea economică în Europa Centrala şi de Est pune frână în următorii ani. Care este cel mai mare pericol pentru economiile în curs de dezvoltare. Regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere fără egal în UE, însă în următorii ani se prevede o încetinire, în special din cauza frânării cererii externe, potrivit Coface.Regiunea ECE a înregistrat o îmbunătăţire a activităţii economice în ultimii ani. În 2017 şi 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6%, respectiv 4,3%, cele mai mari rate din 2008. „Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei şomajului de care au beneficiat gospodăriile”, se arată în raport, potrivit InCont.
ASF, despre noile reguli RCA: Nu există o presiune pe tarife, nu ar trebui să escaladeze. Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine că nu există o presiune pe tarifele poliţelor RCA şi nu sunt premise pentru escaladarea preţurilor, după ce Guvernul a propus o modificare a legislaţiei. Ministerul Finanţelor a propus o serie de modificări la legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pentru a evita o posibilă sancţiune din partea Comisiei Europene pentru încălcarea unor directive europene, iar experţii susţineau că ele vor duce la creşterea valorii poliţelor de asigurare civilă auto la niveluri mult peste cele actuale, notează Adevărul.