Sari direct la conținut

Business report: Fiscul declara razboi firmelor fantoma; Decalaj de peste zece procente intre majorarea salariului real si cresterea productivitatii muncii; Ce datorii au parlamentarii. Unii au acordat si imprumuturi substantiale catre firmele lor

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

​Cota de atenție: Decalaj de peste zece procente între majorarea salariului real și creșterea productivității muncii. Câștigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna iunie 2015 a fost de 1.818 lei, în creștere cu 0,7% față de luna precedentă. Puterea de cumpărare rezultată după ajustarea creșterii nominale cu inflația lunară a urcat de la 132,6% în raport cu referința fixată pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizării prețurilor) până la 137,5%. O analiza Curs de guvernare.

Ce datorii au parlamentarii. Unii au acordat şi împrumuturi substanţiale către firmele lor. Mulţi parlamentari au, potrivit declaraţiilor de avere, datorii la bănci sau la persoane fizice, în unele cazuri de sute de mii de euro. În acelaşi timp, unii aleşi au acordat împrumuturi substanţiale firmelor la care sunt acţionari sau unor persoane fizice. Din cei aproape 550 de deputaţi şi senatori, mai mult de jumătate au datorii, în sume mai mari sau mai mici. Cumulate, datoriile parlamentarilor ajung la peste 35 de milioane de euro, aceştia împrumutându-se atât în euro, cât şi în lei, dolari sau franci elveţieni, scrie Capital.

Fiscul declară război firmelor fantomă. Evaziunea la plata TVA este de 17 miliarde de euro pe an. Sute de firme fantomă sunt descoperite în fiecare lună de inspectorii de la Fisc. Totuşi, multe altele apar în loc, astfel că statul şi firmele oneste continuă să fie afectate de numărul mare al evazioniştilor, care provoacă goluri uriaşe la bugetul de stat. Cele mai mari fraude se fac din neplata TVA, din care statul pierde zilnic 46,5 milioane, potrivit Digi24.ro.

Cum îşi drămuiesc românii banii de la o lună la alta. Familiile cu venituri sub media naţională trăiesc pe datorie. Familiile cu venituri mici sunt nevoite să se împrumute ori să apeleze la economiile anterioare pentru a acoperi cheltuielile necesare traiului. Economisirea reprezintă, în medie, mai puţin de 10% din bugetul unei gospodării. Din datele referitoare la echilibrul balanţei veniturilor şi cheltuielilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Nivelul de trai al populaţiei”, reiese că doar familiile care câştigă peste medie îşi pot permite să pună bani deoparte, noteaza Adevarul.

Cum a întocmit Fiscul lista primilor suspecti ai ţării. 25 de întrebări la care ANAF trebuie să răspundă. Fiscul a pornit de la 14.365.000 de contribuabili persoane fizice şi a ajuns în şapte paşi la 5.399 de contribuabili vizaţi de verificări, printr-un proces care ridică numeroase semne de întrebare. Lovindu-se de textul clar al Constituţiei, care spune: „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”, Fiscul încearcă să facă slalom prin textele de lege pentru a putea constata venituri ilicite. Continuarea in Gandul.

România pensionară, între subzistenţa indemnizaţiei sociale şi pensii de peste 27.000 lei pe lună. 18 bucureşteni şi doi arădeni încasează cele mai mari pensii publice din România. Cea mai mare pensie a fost virată în luna iunie de Casa de Pensii către un bucureştean din sectorul 1, în cuantum brut de 27.453 lei. Cea mai mică pensie din topul celor mai mari 20 de pensii din sistemul public în luna iunie a depăşit 11.000 lei brut. În contrast, peste 622.000 de români trăiesc cu indemnizaţii sociale de pensionari de 400 de lei, garantate prin lege. Cei mai mulţi pensionari la limita subzistenţei locuiesc în Moldova, Bucovina şi în Oltenia, aflam de la Economica.net.

În cât timp vinde statul acțiunile Rompetrol. Statul a făcut, săptămânile trecute, un pas pentru a primi înapoi o parte din datoria istorică a Rompetrol Rafinare. Însă nu există un termen limită, oficial. Guvernul a aprobat, printr- o hotărâre, vânzarea prin licitație cu strigare a unui pachet de 26,7% din acțiunile pe care le deține la Rompetrol Rafinare, acțiuni primite în contul datoriei istorice pe care compania o avea la stat. Prețul de pornire va fi fixat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, dar nu poate fi mai mic de 200 de milioane de dolari, informeaza EVZ.

Patronii pot afla cu aplicatiile speciale cate click-uri dau pe net salariatii. Cat de eficiente sunt programele-spion. Tot mai multe companii romanesti monitorizeaza activitatea online a angajatilor si in acest sens isi cumpara aplicatii-spion care sunt instalate pe calculatoare. Astfel, patronii pot afla inclusiv cate click-uri dau pe net salariatii lor sau cat de mult timp petrec pe Youtube ori Facebook. Psihologii sustin insa ca de cele mai multe ori controlul excesiv dauneaza grav eficientei si performantei. Un material StirileProTv.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro