Business report: McDonald`s începe importul de angajați și va aduce srilankezi în restaurantele din România; Cum explică ANRE alocările diferite de energie ieftină pentru furnizorii care vând energia electrică populației; Trei foști manageri din Pro despre vânzarea CME: Prețul e sub valoarea de bursă
McDonald`s începe importul de angajați si va aduce srilankezi în restaurantele din România. Lanțul de restaurante fast-food McDonald`s va angaja începând de anul viitor 30 de srilankezi. Aceștia fac parte dintr-un proiect pilot, la care compania apelează, în contextul deficitului de forța de muncă din România. „Aducem srilankezi. Avem un proiect în derulare, sunt în selecție și vor începe să lucreze începand cu luna ianuarie. Începem cu un pilon test, invățăm și noi, ne obișnuim cu ei, ei cu noi. Aducem inițial 30 de persoane, însă planificăm să continuăm”, a declarat pentru wall-street.ro Irina Ignatescu, director de resurse umane în cadrul McDonald`s.
Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România. În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%, ea s-a plasat de puțin peste segmentul de „comerț en-gros și en-detail, transport, hoteluri și restaurante” (19%) și partea de „administrație publică, apărare, educație, sănătate și asistență socială” (18,6%). România s-a plasat pe locul patru în clasamentul statelor membre UE după ponderea valorii adăugate brute, cu un procentaj de 26,1%, fiind precedată de Irlanda (36,5%), Cehia (30,2%) și Slovenia (26,9%). După noi și foarte aproape de reperul de 25% din VAB, apar Slovacia (25,7%), Germania (25,4%, singurul stat occidental intercalat printre fostele state din blocul estic), Polonia (25,0%) și Ungaria (24,8%), relatează Curs de Guvernare.
Probleme pentru Garanti în România și Turcia: Mai multe servicii, indisponibile. Ținta unui atac cibernetic. Garanti Bank România informează că serviciile de internet și mobile banking, plățile de e-commerce, dar și site-urile garantibank.ro si bonuscard.ro sunt indisponibile „din cauza unor probleme tehnice”. Banca-mamă Garanti BBVA, a doua mare bancă privată din Turcia, a anunțat că a fost ținta unui atact cibernetic de tip DDOS. Banca a dat asigurări că nu există riscuri în ceea ce privește confidențialitatea informațiilor clienților și securitatea financiară, conform Profit.ro.
Cum explică ANRE alocările diferite de energie ieftină pentru furnizorii care vând energia electrică populației. ANRE a răspuns solicitărilor Economica.net de a explica modalitatea în care s-a ajuns la alocări diferite de energie electrică la prețuri reglementate pentru furnizorii care alimentează populația. ANRE spune că diferențele care există au fost rezultatul exclusiv a cum au folosit FUI energia contractată anterior reglementării cu livrare ulterioară și a faptului că, pentru energia cu livrare în perioada de vârf, a fost foarte puțină energie disponibilă de la producătorii reglementați, a căror energie fusese în mare parte contratată anterior. ANRE spune că a stabilit cantitățile din contractele reglementate în mod echidistant, transparent și nediscriminatoriu la toți FUI, orice alte afirmații sunt în afara realității.
Investiţiile din Iași, la pământ. Primăria a realizat doar o treime din cât îşi propusese. În primele nouă luni, municipalitatea a cheltuit 69 de milioane de lei pentru proiectele de investiţii. În plan erau estimate 229 milioane lei. De altfel în secţiunea de dezvoltare, veniturile de la UE sunt de numai 16,7% din ce era prevăzut, iar subvenţiile de la bugetul de stat doar 13%.Primăria a cheltuit mai puţin de o treime din fondurile prevăzute în primele nouă luni pentru investiţii. Capitolul la care municipalitatea nu a reuşit să atragă şi să cheltuiască banii estimaţi vizează finanţările europene. Este o nouă dovadă că, de multe ori, la început de an, autorităţile estimează bugete nerealiste pentru dezvoltare. Execuţia bugetului de investiţii pentru perioada ianuarie – septembrie 2019 arată un grad de realizare a veniturilor de aproape 45%, în timp ce cheltuielile de investiţii se ridică la doar 30% din prevederile bugetare, explică Ziarul de Iași.
Brexitul dă o lovitură dură Germaniei. Am putea asista la o noapte a cuțitelor lungi. Brexitul apasă greu pe finanțele Uniunii Europene și implicit pe umerii Germaniei, motorul economiei europene. Contribuția anuală a Germaniai la viitorul buget al Uniunii Europene ar urma să se dubleze, ca urmare a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Estimările guvernului de la Berlin, obținute de Financial Times, arată că Germania va suporta o creștere puternică a contribuțiilor nete la bugetul Uniunii, de la 15 miliardde de euro în 2020, la 33 de miliarde în 2027. Olanda, la rândul său, va înregistra o creștere de 50% a contribuțiilor, de la aproape 5 miliarde de euro, la un nivel estimat de 7 miliarde și jumătate până în 2027, conform Digi24.
Trei foști manageri din Pro despre vânzarea CME: Prețul e sub valoarea de bursă. Pro TV ar face 700-800 de milioane de dolari. Trei puncte de vedere, după vânzarea grupului CME către cehul Petr Kellner, de la trei foști manageri din grupul Pro: Costi Mocanu, Orlando Nicoară și Dragoș Stanca. Câteva idei, apoi părerile lor, pe larg: Din tranzacția de 2,1 miliarde de dolari, Pro TV ar trebui să valoreze 700-800 de milioane de dolari. Prețul plătit este sub valoarea pe bursă, ceea ce înseamnă că, probabil, nu au avut alt cumpărători. Petr Kellner este al doilea ceh care intră în media din România, după Daniel Kretinsky, care a cumpărat Europa FM, notează Pagina de Media.ro.