Business report: Începe revoluția auto. O mașină electrică, cel mai vândut vehicul într-o țară europeană; Peste 37.000 de profesioniști IT au plecat din România în ultimii 20 de ani; România, codașa Europei. Fondurile europene nu sunt prioritatea guvernanților
Începe revoluția auto. O mașină electrică, cel mai vândut vehicul într-o țară europeană. În perioada iulie-septembrie 2019, Tesla a vândut 3.300 de maşini Model 3 pe piaţa norvegiană, depăşind modelul Golf de la Volkswagen cu aproximativ 900 de unităţi. Dar în primul trimestru s-au vândut 6.123 de maşini Model 3, iar în al doilea, 4.438 de unităţi, arată datele Federaţiei Rutiere Norvegiene. Obiectivul autorităţilor din Norvegia îl reprezintă interzicerea vânzării vehiculelor cu combustibili fosili în 2025. Pe lângă scutirile de taxe pentru automobilele electrice, proprietarii acestora beneficiază şi de alte facilităţi precum taxe de drum reduse, parcare gratuită şi în multe locuri încărcare gratuită, scrie inCont.
Peste 37.000 de profesioniști IT au plecat din România în ultimii 20 de ani. Peste 37.000 de profesionişti IT au plecat din România în ultimii 20 de ani, în timp ce deficitul anual al angajaţilor din industria de profil este de aproape 15.500 în fiecare an, arată Agerpres. Cei mai mulți au ales să lucreze în Marea Britanie, SUA și Canada. Conform cercetării ”Scaling Up”, cea mai importantă barieră identificată de 6 din 10 companii din România se referă la complexitatea abilităţilor din piaţă. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate susţin că sunt limitate de aşteptările salariale, care tind să fie mai mari decât abilităţile identificate, potrivit Libertatea.
Ce impact ar avea în România absența gazului rusesc? Probabilitatea ca România să nu aibă destul gaz natural la iarnă, în condițiile în care Rusia și Ucraina nu vor bate palma pe un nou acord de tranzit înainte de finalul lui 2019, este calificată în documentele oficiale drept „medie” și cu impact „major”. Cu o capacitate de 20 de ori mai mică de stocare a gazelor decât Ungaria, se poate ca Bucureștiul să fie nevoit să apeleze la Budapesta pentru gaze, la prețuri ridicate. România și-a dublat, în 2019, importurile de gaz, ajungând să cumpere din exterior în jur de 20% din necesarul de consum, după introducerea ordonanței de urgență 114 și a replicii marilor producători de gaz, precum OMV Petrom, conform Europa Liberă.
Şase din zece dezvoltatori apreciază că preţurile locuinţelor vor creşte în următorul an. Circa 60% dintre dezvoltatori imobiliari se aşteaptă la creşteri de până în 10% a preţului pe mp al locuinţelor, în următorul an, conform unui studiu realizat de expoziţia imobiliară Imobiliarium. Pe de altă parte, circa 30% dintre aceştia consideră că preţurile vor stagna în acelaşi interval, iar 10% sunt de părere că vor scădea. Potrivit acestora, cele mai mari impedimente întâlnite de la lansarea în România au fost, de-a lungul timpului, birocraţia şi lipsa forţei de muncă, urmate îndeaproape de evoluţia imprevizibilă a factorilor externi, precum programul Prima Casă, finanţarea, accesibilitatea mijloacelor de transport, se arată în articolul Adevărul.
Primele zece companii cu capital german prezente în România includ patru lanțuri de retail. Însumat, acestea au atins anul trecut afaceri de peste 12 miliarde euro. Top 10 companii cu capital german prezente în România include patru lanțuri de retail, astfel că acest sector este cel mai bine reprezentat din punct de vedere numeric, potrivit unei analize realizate de experții KeysFin cu ocazia sărbătoririi Zilei Unității Germane, care arată că, însumat, primele zece companii controlate direct, majoritar de investitori din Germania au atins în 2018 o cifră de afaceri de peste 12 miliarde de euro. Cea mai mare companie cu acționariat direct, majoritar german după cifra de afaceri din 2018 prezentă pe plan local este Kaufland România SCS (2,3 miliarde de euro), notează Profit.ro.
Premieră a ultimului deceniu, cel puțin: România a fost importator net de electricitate, în mijlocul verii. În luna iulie a anului 2019, România a fost importator net de energie electrică, situație care nu a mai fost întâlnită niciodată în această lună din mijlocul verii, cel puțin în ultimul deceniu. Importul net de energie electrică din iulie 2019 a fost de 187 GWh, în condiițiile unui consum net de 4,71 GWh și al unei producții interne de doar 4,54 TWh, potrivit datelor publicate recent de Transelectria. Ca o caracteristică a acestei luni, principala diferență față de anul trecut a fost o scădere accentuată a producției de energie hidro, pe fondul unui aport aproape identic al centralelor pe lignit și a unui mic plus al regenerabilelor. Trebuie menționată și reluarea la capacitate crescută a generării de energie pe gaz, cel mai probabil de către centrala pe gaze a Petrom, scrie Economica.net.
România, codașa Europei. Fondurile europene nu sunt prioritatea guvernanților. Rata de absorbție a fondurilor europene în România este sub media europeană și țara noastră mai are mult de recuperat în acest sens. Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a vorbit despre această problemă dar și despre Programul Operaţional de Infrastructură Mare, cel mai important pentru România. România are o rată de absorbţie a fondurilor UE de 32% în actuala perioadă de programare 2014-2020, ceea ce situează ţara noastră sub media europeană. Pentru domeniul transporturilor, prin POIM axa 1 şi 2, România are la dispoziţie aproximativ 5 miliarde de euro. Există 138 de proiecte depuse în valoare de 8,47 miliarde de euro, potrivit Capital.ro.
Creștere spectaculoasă, de la 116 la 500, a numărului de proiecte aprobate prin FDI – lipsesc doar banii: 6 miliarde finanțare. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că numărul proiectelor care urmează să fie finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a crescut la 500, valoarea acestora ”depăşind 6 miliarde lei”. „Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va continua analiza, urmând ca şi alte proiecte să fie depuse şi să fie aprobate până la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde lei pentru acest an”, a declarat premierul la începutul ședinței de guvern, precizând că urmează semnarea contractelor de finanţare, ”astfel încât aceste investiţii să înceapă în perioada imediat următoare”. Deocamdată, Guvernul a emis, în mai, HG pentru un împrumut de 300 de milioane lei în scopul constituirii sumelor necesare funcţionării Fondului de Dezvoltare și Investiții, relatează Curs de Guvernare.