Business report: OUG 114 și modificările fiscale dau peste cap economia României/ Prețul curentului electric rămâne constant dar crește cel al electrocasnicelor
Efectele OUG 114 care a intrat în vigoare în decembrie 2018, aduce schimbări în mai multe substanțiale pe mai multe direcții. Potrivit unor analize făcute de Economica.net, cele mai afectate sunt firmele care lucrează cu zilieri sau muncitori necalificați. Concret, conform articolului 65 din OUG 114 , zilierii mai pot presta muncă necalificată doar in domenii ca agricultura, silvicultura sau pescuitul, în timp ce pentru alte 17 domenii de activitate angajarea zilierilor necalificați nu mai este permisă. La fel de afectată de OUG 114 este si compania Engie care anunță posibilitatea scumpirii gazelor ca urmare a impunerii taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Mai mult de atât, Banca Transilvania a oprit renovarea a mai mult de 200 de agenții din cauza OUG 114 și faza a doua a procesului de digitalizare. Concret, mai multe firme care ar fi trebuit să se ocupe de renovarea sediilor nu își vor mai primi contractele și în ceea ce privește digitalizarea, aceasta va fi amânată câteva luni.
Prețul curentului electric pentru consumatorii casnici va rămâne constant în perioada următoare Potrivit unui proiect al ANRE, firmele cu costuri de producție mici vor trebui să se mulțumească cu un profit de 5%. Iar dacă prețul curentului electric rămâne neschimbat, nu la fel se întâmplă și cu prețul electrocasnicelor. Programul ”Rabla pentru Electrocasnice”i-a dezamăgit pe cumpărători care, deși au primit vouchere în schimbul electrocasnicelor vechi, spun că prețurile celor noi s-a scumpit peste noapte.
Modificările din sistemul fiscal au provocat confuzii. Consultantul BNR a spus într-o declarație pentru Capital că băncile încă nu s-au adaptat schimbărilor și nu au înțeles cum se aplică Ordonanța din cauza neclarităților și a lipsei unei analize riguroase a textelor. Consecințele se resimt și la nivelul bugetului de stat unde s-a înregistrat o pierdere între 1,5 și 2 miliarde de lei în ultimii 4 ani din cauza modificărilor repetate, se arată într-un studiu al Consiliului Fiscal, citat de Curs de guvernare.
Bun de citit:
Dacia confirmă că 2018 i-a adus cele mai bune vânzări din România în ultimii 10 ani și un record pe piețele externe- În România au fost vândute 54.593 de autoturisme Dacia, în timp ce înmatriculările arată că au fost doar 36.873.
Boromir se retrage de la bursă după 22 de ani. În 2017, cu peste 470 de angajați, compania a avut afaceri de 62,5 milioane lei și un profit net de 5,3 milioane lei. Compania este pe piață din 1991.