Sari direct la conținut

Business report: Petroliştii laudă propunerea de eliminare a plafonului de preţ la gaze; Vineri, la Timișoara, se inaugurează cel mai important proiect de real estate al anului; ”Amprentele” ALDE asupra guvernelor epocii Dragnea

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Perspectiva eliminării unor prevederi ale „taxei pe lăcomie” readuce la BVB lichiditatea și creșterile. Un nou maxim post-criză. Bursa românească a câștigat peste 2 procente, pe volume sporite, și atinge un nou maxim post-criză în contextul în care comisia de resort din Camera Deputaților a avizat favorabil abrogarea punctelor privind plafonarea gazelor și taxa de 2% în energie din ordonanța de urgență care a produs cutremurul bursier de la cumpăna dintre ani. „Îndulcirea” prevederilor drastice inițiale a facilitat o revenire a cotațiilor, iar în această vară recuperarea era deja integrală și piața atingea noi maxime post-criză, scrie Profit.ro.

Petroliştii laudă propunerea de eliminare a plafonului de preţ la gaze: Măsurile din OUG 114 au dus la o creştere artificială a preţului. Abrogarea prevederii din Ordonanţa 114 care a instituit un plafon pentru preţul la gaze este „benefică şi necesară”, deoarece măsurile din ordonanţă au dus la o creştere artificială a preţului şi au afectat viabilitatea proiectelor de explorare, susţine Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolier. În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere şi peste 13.000 de sonde active. Prin eforturile companiilor din sector, se asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale. Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative şi de un cadru de reglementare stabil, predictibil şi competitiv, relatează Adevărul.

Veniturile din infrastructura de reţea 5G la nivel mondial vor atinge 4,2 miliarde de dolari în 2020. În 2020, veniturile la nivel mondial din infrastructura de rețea wireless 5G vor atinge 4,2 miliarde de dolari, în creștere cu 89% faţă de veniturile din 2019 de 2,2 miliarde de dolari. Este prognozată ca investițiile în infrastructura de rețea 5G în unde radio vor reprezenta 6% din veniturile totale ale infrastructurii wireless a furnizorilor de servicii de comunicații (CSP) în 2019 și că această cifră va ajunge la 12% în 2020, se arată în articolul Economica.

Sistemul energetic din România continuă să fie dezechilibrat. Schimbările dese de legislație au dat pete cap un echilibru și așa fragil. Nu doar că am ajuns în situația paradoxală de a importa gaze, pe timp de vară, deși consumăm doar jumătate din cât producem, dar se plătesc prețuri din ce în ce mai mari și pentru curentul electric. Prețul curentului electric tranzacționat la Bursă se apropie de un nou maxim istoric. Aceasta este o veste proastă pentru consumatori, cei care, într-un final, vor simți în factură majorarea prețurilor la Bursă, conform Capital.ro.

Vineri, la Timișoara, se inaugurează cel mai important proiect de real estate al anului. Iulius Town Timişoara, primul proiect mixt din vestul ţării, își deschide porțile la sfârșitul săptămânii, pe 30 august, și se anunță a fi cel mai mare pol de business şi destinaţia principală de shopping şi distracţie din această parte a României. Investiţia este realizată de companiile IULIUS şi Atterbury Europe. Proiectul, care integrează actualul Iulius Mall Timişoara, pune la dispoziție cea mai mare zonă de cumpărături din afara Bucureștiului (120.000 mp, 450 de magazine) și o suprafață generoasă, de 100.000 mp, de birouri clasa A, în care vor lucra aproximativ 13.000 de persoane, scrie Digi24.

”Amprentele” ALDE asupra guvernelor epocii Dragnea. O coaliție care a guvernat România doi ani și jumătate, începând cu ianuarie 2017. O coaliție în care ALDE a jucat în permanență rolul partenerului ”junior” care a acceptat, prin vot, toate fanteziile politice ale lui Liviu Dragnea, relatează Curs de Guvernare. La care a adăugat propriile fantezii – ne amintim atacul la adresa băncilor și a guvernatorului Mugur Isărescu purtat vehement de fostul senator ALDE Daniel Zamfir. Rectificarea bugetară a fost adoptată în guvern în 12 august 2019. Miniștrii ALDE n-au avut nicio obiecție, dar o oră mai târziu, partidul constata: „Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite.”

Băncile centrale cumpără masiv aur, iar acest lucru înseamnă că se pregătesc pentru ce este mai rău. Topul țărilor cu cele mai mari rezerve. Achiziţiile nete de aur ale băncilor centrale vor rămâne deasupra pragului de 650 milioane tone. Acumularea de aur de către băncile centrale a devenit un fenomen important pe piaţa mondială a aurului, oferind un sprijin suplimentar pentru preţurile care au atins cel mai ridicat nivel de după 2013 pe fondul creşterii cererii. În ultimii ani, cele mai mari achiziții de aur au fost făcute de Rusia, Turcia și Kazakhstan, scrie Știrile Pro Tv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro