Business report: Războiul economic SUA-UE la orizont. Lovituri în serie pregătite de Donald Trump “Tariff Man”; Şi cu banii daţi, şi fără marfă: păţania moldoveanului care a cumpărat ultimele trenuri diesel ale Căilor Ferate Olandeze; Capitalul uman al României și raportul cost/calitate
Capitalul uman al României și raportul cost/calitate. România a înregistrat în primul trimestru din 2019 cea mai mare creștere a costului muncii dintre toate statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o majorare situată la nivelul de 16,3%, în creștere față de același trimestru al anului precedent (+12,6%) și concentrată pe sectorul non-business, țara noastră a devansat Bulgaria (+12,9%). Majorarea costului muncii din România a fost de aproape șapte ori mai mare față de Zona Euro (care a consemnat doar +2,4%), la care ne-am propus să aderăm în 2024, și de peste șase ori mai mare în raport cu media UE 28 (+2,6%). De reținut, nivelul de alarmă al creșterii costului muncii la nivel european este de 12%, scrie cursdevuvernare.ro.
Şi cu banii daţi, şi fără marfă: păţania moldoveanului care a cumpărat ultimele trenuri diesel ale Căilor Ferate Olandeze. După ce în 2017 a bătut palma pentru achiziţia a 48 de trenuri „Buffalo”, ultimele rame diesel care au circulat pe căile ferate olandeze, operatorul privat Ferotrans Iaşi nu a putut să le aducă în România nici până azi. Mai mult, deşi le-a achitat integral, cumpărătorul moldovean se judecă acum cu olandezii, care îsi vor trenurile înapoi. Trenurile ruginesc acum pe şine în Olanda, astfel că CFR-ul olandez vrea să intervină şi să anuleze tranzacţia, potrivit Economica.net.
Persoanele fizice și firmele cu restanțe la stat sub 1 milion de lei pot cere până la 16 decembrie 2019 anularea dobânzilor și penalităților. Persoanele fizice și firmele cu restanțe la stat sub 1 milion de lei pot transmite până la 16 decembrie anul acesta solicitarea pentru anularea dobânzilor și penalităților, prevede un proiect de ordin de ministru. Notificarea privind intenția de accesare a facilității fiscale și cererea de acordare a facilității fiscale pot fi depuse inclusiv prin aplicația online ”Spațiul privat virtual”, potrivit Profit.ro.
Prețul populismului. Cum a ajuns energia electrică la cel mai mare preț din istorie. Bate deja furtuna semănată cu ordonanţa Vâlcov Teodorovici – 750 de lei pe megawatt preţul energiei înregistrat pe anumite intervale orare pentru livrarea demiercuri, un record absolut şi încă e cald afară. Iar pe perioade mai lungi deja avem vreo lună în care curentul la noi este cel mai scump din Europa. La gaze, pe bursa de mărfuri, în august, am avut la producţia internă un preţ dublu faţă de cel de la Viena. Chiar dacă revenirea la preţuri dictate a evitat scumpirea acum, dereglarea mecanismelor pieţei face ca pe celălalt segment, cel al consumului industrial, să apară preţuri uriaşe, care înseamnă costuri transferate mai apoi prin preţurile bunurilor şi serviciilor către consumator, scrie Digi 24.
Războiul economic SUA-UE la orizont – contextul global dezavantajează Europa. Lovituri în serie pregătite de Donald Trump “Tariff Man”, cum este supranumit Donald Trump, pregătește două lovituri succesive la adresa economiei UE, scrie Politico. WTO a ajuns vineri la concluzia că state UE au acordat ilegal Airbus ajutoare de stat. Decizia îndreptățește SUA să recupereze pagube estimate în jurul a 8 miliarde de euro. Donald Trump intenționează însă să impună tarife suplimentare și pe exporturile auto din Europa, decizie care ar putea intra în vigoare la mijlocul lunii noiembrie, potrivit cursdeguvernare.ro.
Fără ajustări bugetare, după alegeri economia intră în recesiune, iar deprecierea cursului nu poate fi evitată. „Dacă amânăm la nesfârșit ajustările de buget, deprecierea leului este inevitabilă”, spune Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank, precizând că, în opinia sa, leul este supraevaluat cu un nivel cuprins între 3% și 5%, nu chiar cu 10% cât a spus FMI în raportul său. Lipsa ajustărilor bugetare și continuarea majorării pensiilor conform programului PSD va conduce economia românească în recesiune în perioada post electorală, sfârșitul lui 2020, începutul anului 2021, potrivit Economica.net.
Bursa românească atinge un nou maxim al ultimilor peste 10 ani. Acțiunile Banca Transilvania și Romgaz conduc mișcarea de creștere. Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat jumătate de procent într-o etapă de escaladare a unor valori record de după criza fnanciară din 2007-2008. Volumele în regres, însă, arată lipsa de convingere a investitorilor. Uitate sunt în aceste zile momentele de panică de la cumpăna dintre ani, când cotațiile se prăbușeau în contextul unei ordonanțe de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ. Piața românească de acțiuni escaladează noi maxime post-criză, chiar dacă în contextul unei activități de tranzacționare sub media de anul trecut, potrivit Profit.ro.