Sari direct la conținut

Business report: Romania devine cel mai mare producator de miere al UE; Grupurile de interese care se razboiesc pentru sefia ASF; ELCEN a renuntat la gazele rusesti denuntand contractul indirect cu Gazprom

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Romania devine cel mai mare producator de miere al UE. Prognozele pentru 2017 sunt insa defavorabile. Romania era, conform datelor din 2015, cel mai mare producator de miere din Europa, dupa ce a devansat Spania si Ungaria. Apicultorii se plang insa ca 2016 a fost cel mai slab an, iar 2017 debuteaza cu un numar redus de albine. Preturile sunt si ele in scadere. Romania este cel mai mare producator de miere dintre statele membre, indica cel mai recent raport al Comisiei Europene pe aceasta tema realizat pe baza datelor din 2015. Cu o productie de aproximativ 35.000 de tone, cu 75% mai mult decat in anul anterior, crescatorii locali i-au devansat in 2015 pe cei din Spania si Ungaria. „In medie, Romania are o productie constanta de aproximativ 20-25.000 de tone. Nu vad cum sa se fi produs 35.000 de tone in 2015, care a fost un an bunicel. Nu stiu cum au fost facute raportarile”, a declarat pentru Economica.net Constantin Dobrescu, vicepresedinte al Federatia Asociatiilor Apicole ROMAPIS. Potrivit acestuia, din datele INS, in Romania exista in jur de 1,4 milioane de familii de albine si aproximativ 40.000 de apicultori.

Grupurile de interese care se razboiesc pentru sefia ASF. Actualul presedinte ASF, Misu Negritoiu, nu isi va duce mandatul pana la capat. Acest fapt a fost confirmat, pentru Capital, de catre senatorul PSD Viorel Arcas, cel care va coordona procedurile de demitere, momentan suspendate. Raman, totusi, mai multe semne de intrebare. Cine ii va lua locul? Si de cine va fi secondat din pozitia, acum vacanta, de vicepresedinte pentru sectorul asigurarilor? Actuali membrii ai conducerii ASF, directori din Autoritate sau din societati aflate sub umᅡbrela ei, precum si un fost ministru se agita zilele acestea pentru a isi asigura un post de conducere in viitoarea structura a Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cheia se afla la Partidul Social Democrat, care controleaza Guvernul si cea mai mare parte a Parlamentului si care va decide, practic, cine va fi sef peste piata asigurarilor, peste cea a pensiilor private si peste Bursa. Pe langa influenta PSD, un alt lucru cert este ca Misu Negritoiu nu isi va duce la capat mandatul de presedinte. Acest fapt ne-a fost confirmat de catre Viorel Arcas, senatorul PSD care se va ocupa de coordonarea procedurilor de demitere a lui Negritoiu, anunta Capital.

ELCEN a renuntat la gazele rusesti denuntand contractul indirect cu Gazprom, vechi de peste 6 ani. Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, nu mai importa gaze de la gigantul rus de stat Gazprom, denuntand contractul semnat in 2010 cu firma intermediara WIEE AG, controlata indirect chiar de catre Gazprom, din cauza imposibilitatii de a-si onora obligatiile contractuale si a presiunii exercitate de WIEE din aceasta perspectiva, releva un document al ELCEN. Ca motive de reziliere este indicata imposibilitatea ELCEN, aflata in insolventa, „de a-si indeplini conditiile contractuale de achizitie gaze naturale, date fiind conditiile actuale de achizitie gaze naturale de la alti furnizori”, precum si „presiunea exercitata de furnizor pe societate din perspectiva imposibilitatii societatii de a-si onora obligatiile contractuale”. „Astfel, analiza de oportunitate asupra achizitiei de gaze naturale de catre societate in perioada imediat urmatoare conduce la concluzia ca societatii nu ii este benefica mentinerea acestor obligatii contractuale. Administratorul judiciar a notificat la data de 5.01.2017 co-contractantul WIEE AG cu privire la denuntarea contractului, decizie luata impreuna cu managementul societatii si cu administratorul special”, se afirma in documentul ELCEN. Tot luna trecuta, administratorul special al ELCEN, Dan Agrisan, si-a dat demisia din functie, fiind inlocuit de Ministerul Energiei cu Manuela Petronela Olteanu, fost sef de directie in cadrul Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) si director de cabinet in Ministerul Economiei in mandatul fostului Guvern Ponta, relateaza Profit.ro.

Marketing si proteste. Ce strategii de promovare au aparut in ultimele zile in online. Protestele-record de marti, miercuri si joi, iscate in urma deciziei Guvernului de a adopta Ordonanta de Urgenta (OUG) privind modificarea Codurilor Penale, au devenit o sursa de inspiratie pentru companii din diverse domenii, de a-si atrage clienti din mediul online. In timp ce unele branduri fac referiri la sutele de mii de romani care ies in strada zilnic si chiar ii incurajeaza sa continue, altele folosesc replica ministrului de Justitie din conferinta de presa de marti seara, de dupa anuntul deciziei de a dopta OUG, ajunsa subiect de glume in online. Portalul de locuri de munca eJobs Romania a ales imaginea Pietei Victoriei, plina pana la refuz de protestatari, pentru a atrage oameni pe site, scrie NewMoney.

Cum s-a ajuns la explozia preturilor la energie. Dupa gerul din prima jumatate a lunii ianuarie si declaratiile alarmiste ale autoritatilor, pretul energiei electrice pe bursa a crescut accelerat, pana la nivelul maxim al ultimelor decenii, astfel ca piata a ajuns in pragul unei crize. Pretul energiei electrice pe piata spot (Piata Zilei Urmatoare) a bursei specializate OPCOM au doborat record dupa record de la jumatatea lunii ianuarie, ajungand pana sa 650 de lei/MWh, fata de 300 de lei/MWh la inceptul acestui an, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Situatia este una fara precedent, in ciuda faptului ca sistemul energetic s-a mai confruntat cu perioade de ger cumplit, astfel ca autoritatile au demarat verificari, existand suspiciuni de manipulare a pietei. In prima saptamana a lunii ianuarie, pretul mediu al energiei electrice pe piata spot era de 184,7 lei/MWh si 279,6 lei/MWh, cu varfuri intre 194,1 lei/euro si 334 de lei/MWh, potrivit datelor OPCOM, citate de HotNews.ro. In a doua saptamana, in perioada de ger, insotita de declaratii alarmiste ale ministrului Energiei, Toma Petcu, media a urcat la 340 de lei/MWh, cu un varf de peste 400 de lei/MWh. Iar de atunci, pretul energiei electrice pe bursa nu s-a mai oprit si a urcat pana la 650 de lei/MWh, noteaza Adevarul Financiar.

Cei care au platit taxa auto intre 2007 si 2013 nu o mai pot recupera pe cale administrativa. Toata lumea s-a bucurat ca incepand cu 1 februarie 2017 timbrul de mediu a fost eliminat, iar nicio alta taxa nu a fost adoptata. Odata cu eliminarea timbrului de mediu s-a abrogat Ordonanta de Urgenta OUG 9/2013, ordonanta in care era inclusa si procedura de recuperare a banilor platiti pe toate taxele auto valabile pana in 2013. Acum, in mod logic, aceasta procedura nu mai este valabila. Informatia a fost vehiculata si pana acum in presa, insa de curand a fost confirmata si de oficialii Ministerului Mediului, anunta Auto Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro