Sari direct la conținut

Business report: Românii – la coada clasamentului european în privința capacității de a plăti la timp facturile; Impactul multinaționalelor asupra economiei românești; Industria IT aşteaptă digitalizarea sectorului public

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Industria IT aşteaptă digitalizarea sectorului public: ar fi o mască de oxigen pentru toată economia, cu creşteri în gradul de colectare la ANAF. Digitalizarea sectorului public, aşteptată de toată lumea, nu ar fi doar o gură de oxigen pentru companiile din IT care aşteaptă astfel de proiecte, ci „o mască de oxigen pe figura întregii economii” deoarce va duce la gradul de colectare al taxelor la ANAF, potrivit directorului executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Gabriela Mechea. Potrivit acesteia, România are cel mai mic grad de colectare a taxelor la bugetul de stat din Uniunea Europeană, care în prezent se se situează la aproximativ 65%, iar în Bulgaria, de 70%. Mechea a precizat că digitalizarea Fiscului şi sectorului public din Ucraina a dus la dublarea gradului de colectare în această ţară, scrie Economica.net.

8.000 de oameni rămân fără loc de muncă! Cine face concedieri masive. O importantă bancă italiană, prezentă şi pe piaţă din România, anunţă desfiinţarea a câteva mii de spoturi şi închiderea a circa 500 de unităţi. Oficialii băncii nu au precizat clar în ce ţări se vor lua aceste măsuri, aşa că angajaţii români stau deocamdată cu sufletul la gură. Cea mai mare bancă din Italia, UniCredit, vrea să concedieze circa 8.000 de angajaţi, pentru a tăia din costuri şi pentru a compensa creşterea economică înceată şi veniturile mici. Desfiinţarea celor câteva mii de locuri de muncă va duce la închiderea a 500 de unităţi, în încercarea de a economisi circa un miliard de euro. UniCredit Bank este prezentă şi pe piaţa din România, arată Capital.ro.

Cele mai importante momente din industria auto în 2019. Industria auto este una dintre cele mai importante industrii din România. În fiecare an, sunt realizate investiții de milioane de euro, datorită, într-o oarecare măsură, și prezentei celor doi mari producători de autoturisme, Dacia și Ford. Bineînțeles, anual sunt create mii de locuri de muncă. Una dintre cele mai importante investiții finalizate în 2019 în România a fost cea de 200 de milioane de euro la Craiova. Anul acesta, la Oradea, a fost inaugurată o fabrică care îmbracă în piele volane și alte elemente de interior pentru mașini fabricate de Porsche și Mercedes-Benz. Bosch, unul dintre cei mai importanți jucători din industria de tehnologie și servicii de profil, a inaugurat în noiembrie o nouă clădire de spații de birouri și laboratoare de testare, în incinta fabricii pe care o deține în Blaj, arată Wall-Street.ro.

Românii – la coada clasamentului european în privința capacității de a plăti la timp facturile. România ocupă locul 21 într-un studiu realizat în 24 de state din Europa privind capacitatea de a plăti la timp facturile, fiind urmată de Letonia, Portugalia și Grecia. În fruntea clasamentului se află Germania, Danemarca și Austria. În analiza acestui indicator a fost luat în considerare nivelul la care consumatorii sunt dispuși să plătească facturile la timp, în strânsă corelație cu ponderea salariului rămas după plata facturilor și nivelul veniturilor înregistrate. Deși la nivel declarativ consumatorii români economisesc o sumă medie care ajunge la 11% din salariu, conform Eurostat, suntem pe ultimul loc din Europa cu o rată negativă de 2,35% în ceea ce privește economisirea la nivel de gospodărie, relatează Profit.ro.

Impactul multinaționalelor asupra economiei românești. Câți bani câștigă. Pe măsură ce industria grea din România a dispărut, pusă pe butuci după privatizări dubioase şi vânzări succesive, în ţara noastră au intrat rând pe rând, multinaţionalele. Începutul anilor 90 e marcat de intrarea în România a celor doi mari giganţi americani din domeniul băuturilor răcoritoare carbogazoase, într-o ţară în care oamenii treceau prin frenezia sucurilor la dozator. În 1995 încep să intre în România şi coloşii americani din domeniul detergenţilor. Anul 2000 este marcat de startul marii privatizări prin lichidare, proces care începe să pună pe butuci industria şi economia românească, conform Știrile Pro Tv.ro.

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii. Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, majorarea costurilor cu forța de muncă a urcat înapoi la nivelul din partea a doua a anului precedent, după ce ajunsese în T2 2019 la un nivel ceva mai redus. Astfel, acest indicator-cheie pentru economie a rămas la un nivel record pe plan european și peste limita de siguranță impusă prin tabloul de bord european ( maxim 12% pentru țările non-euro și 9% pentru Zona Euro). Mai grav, însă, situația se perpetuează de la finele lui 2016 încoace, Curs de Guvernare.ro.

Cu gândul la dividende suplimentare de la companii: Și Guvernul are nevoie de bani și se uită la modelul FP pe bursă. Guvernul se gândește, la rândul său, la dividende suplimentare de la companii de stat, după modelul Fondului Proprietatea (FP), o decizie în acest sens fiind încă în discuție, afirmă pentru Profit.ro surse guvernamentale, după o întrevedere, miercuri, a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții Fondului. Profit.ro a anunțat recent că FP, acționar minoritar, solicită ca Nuclearelectrica să distribuie dividende suplimentare de peste jumătate de miliard de lei și cere și convocarea AGA la Hidroelectrica, pentru distribuirea de dividende suplimentare de 1,25 miliarde lei, solicitări criticate vehement de companii, listate la bursă. La acest moment, nu există un mandat oficial pentru o astfel de solicitare din partea statului către companii, arată Profit.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro