Business Report: Unul din zece romani, suspect de evaziune fiscala; Un roman a ajuns sa aiba rate de platit la 17 din cele 41 de banci din sistem; Burger King mai deschide 3 restaurante in Bucuresti si unul in Constanta; Electronicele si produsele IT cumparate online sunt cu pana la 15% mai ieftine, iar Dacia introduce transmisia automata pe anumite modele
90% dintre proiectele imobiliare aflate in prima faza vor fi anulate! Proiectele noi ale dezvoltatorilor imobiliari vor beneficia extrem de greu de finantare imobiliara in urmatoarea perioada de timp, insa in 2010 exista semne ca piata imobiliara isi va reveni, a declarat Gabor Futo, CEO Futureal Group. Potrivit reprezentantului companiei maghiare, in urmatoarea perioada de timp, doar dezvoltatorii foarte puternici vor reusi sa finanteze noi proiecte imobiliare, din pricina crizei economice internationale. „Aceasta nu este o problema a economiei romanesti, ci din contra e o problema internationala ce intr-adevar are repercusiuni la nivelul economiei din Romania” a precizat acesta, citat de Capital.
Frenezia creditarii: un roman a ajuns sa aiba rate de platit la 17 din cele 41 de banci din sistem. Setea de credite din ultimii ani a facut ca 1,9 milioane de clienti sa ajunga sa se imprumute in paralel la cel putin doua banci, iar 6% dintre acestia au ajuns deja sa inregistreze restante la plata ratelor. Datele Biroului de Credit, institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata de retail, arata ca la sfarsitul lui septembrie peste 120.000 de clienti aveau datorii restante fata de doi sau mai multi creditori. Recordul este detinut insa de un client care a reusit sa acumuleze restante la nu mai putin de 14 banci, noteaza Ziarul Financiar.
Cinci proiecte de autostrada de 1,7 mld. euro isi vor afla constructorul in noiembrie. Ministerul Transporturilor va anunta in luna noiembrie castigatorii pentru cinci tronsoane de autostrada – Comarnic-Brasov (57 km), Timisoara-Arad (40), varianta ocolitoare Arad (49 km), Cernavoda-Medgidia (19 km) si Medgidia-Constanta (31,8 km), proiecte cu o valoare totala de peste 1,7 miliarde de euro. Cu toate acestea, 2008 va fi inca un an cu zero kilometri de autostrada dati in folosinta de Ministerul Transporturilor. „Pe 18 noiembrie vom anunta castigatorul licitatiei Comarnic-Brasov, primul proiect in parteneriat public-privat, iar pentru tronsoanele Timisoara-Arad, varianta ocolitoare Arad, Cernavoda-Constanta si Medgidia-Constanta, vom anunta castigatorii la inceputul lunii noiembrie”, a declarat pentru ZF Ludovic Orban, ministrul transporturilor.
Unul din zece romani, suspect de evaziune fiscala. Doar unul din zece romani este, in acest moment, suspect de evaziune fiscala, comparativ cu trei din zece, in urma cu trei ani, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, in cadrul unei mese rotunde organizate de catre PricewaterhouseCoopers si David&Baias. El a aratat ca, urmare a simplificarilor efectuate in procesul de colectare a taxelor si a implementarii noilor tehnologii ale informatiei, ponderea contribuabililor care isi platesc la timp obligatiile la stat a crescut la aproximativ 90%. “La nivelul lui 2005, conformarea voluntara la plata era de 66%. Prin urmare, aveam costuri foarte mari pentru restul de 32-34% dintre contribuabili, pentru care trebuia sa facem eforturi de colectare silita”, a declarat presedintele ANAF. Spre comparatie, Chitoiu a oferit exemplul Spaniei, una dintre tarile cu cel mai scazut grad de evaziune fiscala din cadrul Uniunii Europene, unde conformarea voluntara la plata este de 98%. Pentru a reduce costurile atasate colectarii silite, agentia fiscala a introdus si sistemul colectarii online a impozitelor. Referitor la acest fapt, Chitoiu si-a exprimat regretul ca, desi acesta a fost implementat cu aproximativ un an si jumatate in urma, in prezent, doar 2% dintre contribuabili depun online declaratiile fiscale. Potrivit presedintelui ANAF, agentia fiscala acorda o deosebita atentie zonei accizelor, unde evaziunea aduce contribuabilului incorect castigurile cele mai semnificative, din cauza ponderii ridicate a acestui tip de impunere in pretul produsului, scrie Business Standard.
Pauza de 4 zile costa Dacia 4 milioane de euro. Productia nerealizata a Automobile Dacia, in cele patru zile in care liniile de fabricatie vor fi oprite, va ajunge la 35-40 milioane de euro, fara a fi luate in calcul pierderile realizate de furnizorii de subansambluri, potrivit declaratiilor reprezentantilor principalului constructor din Romania. Ieri a fost prima zi in care Dacia a oprit productia, dupa anuntul facut de companie, care preciza ca productia va fi oprita in zilele de 30 si 31 octombrie, respectiv 13 si 14 noiembrie, pentru “adaptarea programului de fabricatie la cererea comerciala”. Oprirea liniilor de fabricatie timp de patru zile va conduce la diminuarea cu 5.200 de unitati a numarului de masini planificat pentru acest an, au anuntat reprezentantii Dacia. Constructorul si-a revizuit obiectivul de productie pentru acest an la 260.000-270.000 de masini, fata de 320.000 de unitati, cat planificase initial. In luna martie, cand productia a fost oprita pentru trei saptamani, liderul sindical al Blocului National Sindical, Dumitru Costin, arata ca, la sfarsitul primelor patru zile de greva, pierderile ajungeau la circa 40 milioane de euro, respectiv zece milioane de euro pe zi, informeaza Business Standard.
Avioane Craiova si-a adancit pierderile de peste 3 ori la 9 luni. Constructorul de aeronave Avioane Craiova (AVIO) a inregistrat pierderi de 12,17 milioane lei (3,34 milioane euro) in primele 9 luni ale acestui an, de peste 3 ori mai mari decat cele afisate in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii afacerilor cu 46%, a anuntat, joi, compania. Afacerile companiei s-au cifrat la 8,46 milioane lei (2,32 milioane euro) in primele 9 luni ale anului, in scadere cu 46% comparativ cu intervalul echivalent din 2007, cand acestea au fost de 15,86 milioane lei, scrie Daily Business.
Investitie de aproape 100 mil. euro intr-un centru comercial din Baia Mare. Futo Real va realiza un centru comercial in Baia Mare printr-o investitie de 97 mil. euro, avand ca termen de finalizare sfarsitul anului 2009. „Proiectul Gold Plaza este cea mai mare investitie din zona. Odata cu finalizarea centrului comercial se vor crea peste 1.000 de locuri de munca si peste 600 de locuri de parcare”, a declarat Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare, citat de Daily Business.
Burger King mai deschide 3 restaurante in Bucuresti si unul in Constanta. Lantul de restaurante tip fast-food Burger King va mai deschide pana la finele anului patru restaurante, 3 in Bucuresti si unul la Constanta, primul din afara Capitalei, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Atlantic Restaurant, compania care detine franciza Burger King pentru Romania. Cele trei restaurante din Bucuresti vor fi amplasate in centrele comerciale Plaza Romania, Cora Lujerului si Cora Pantelimon. Potrivit companiei, investitia medie intr-un restaurant Burger King este de cateva sute de mii de euro. Compania are deja 3 restaurante in Bucuresti, in Baneasa Shopping City, City Mall si in Liberty Center. Investitia in toate cele 7 restaurante este de ordinul milioanelor de euro, conform companiei.
Se deschide mall-ul cu patinoar din Rahova. Liberty Center, cel de-al cincilea mall din Capitala, aduce ca noutati un patinoar deschis tot timpul anului si un cinematograf digital 3D. Amplasat la interseactia dintre Calea Rahovei si Progresului, Liberty Center, care are o suprafata inchiriabila de 25.000 de metri patrati, include primul patinoar deschis pe toata perioada anului din tara si totodata primul cinematograf digital 3D. Realizat in urma unei investitii de aproximativ jumatate de milion de euro, patinoarul are o suprafata de 340 de metri patrati si este amplasat in centrul food-court-ului, informeaza Cotidianul.
Vosganian, pacalit de AVAS cu gigantul energetic. Noua entitate va lua fiinta in varianta propusa de AVAS. Parlamentul ar putea respinge ordonanta, daca se intruneste de urgenta. Ordonanta de urgenta pentru infiintarea companiei energetice integrate a fost publicata in Monitorul Oficial fara a include observatiile ministrului economiei, Varujan Vosganian, desi acesta dadea asigurari ca propunerile sale vor fi prinse in varianta finala. „Una din observatii era legata de faptul ca nu este necesar caracterul de urgenta al actului normativ. Faptul ca aceste propuneri nu au fost incluse in varianta publicata arata graba cu care se doreste concretizarea variantei AVAS“, au declarat, pentru EVZ, surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). O alta dorinta a MEF era crearea societatii sub forma unui holding, cu management privat. Vosganian nu a putut fi contactat pentru o reactie oficiala.
Firmele prefera cozile la Fisc. Doar 2% dintre companiile din Romania au ales sa-si depuna declaratiile fiscale on-line, la un an si jumatate de la implementarea acestei facilitati, a declarat Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), ieri, la o masa rotunda pe teme de fiscalitate, organizata de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers. Pana la sfarsitul anului, firmele vor avea posibilitatea sa-si achite si impozitele on-line, a afirmat el. De la 1 octombrie, persoanele fizice autorizate si persoanele care practica profesiile liberale isi pot plati pe internet impozitul pe venit, informeaza EVZ.
Electronicele si produsele IT cumparate online sunt cu pana la 15% mai ieftine. Romanii nu renunta inca la rafturi in favoarea unui simplu click. Cand vine vorba de achizitia produselor electronice, electrocasnice si IT&C, putini dintre romani sunt increzatori in a efectua platile prin spatiul virtual. Aceasta, desi in multe cazuri retailerii de pe piata ofera discount-uri la anumite produse, de regula de 3-4%, iar in unele cazuri, chiar si de 15%. Asa se intampla la eMag, la Domo sau la Depozitul de Calculatoare. „Cumparaturile online se adreseaza in general oamenilor care stiu ce cumpara, insa majoritatea fac achizitii pe criterii de estetica. Exista un anumit discount, de 4%, in general, pe aceasta cale, insa clientul va trebui sa astepte produsul acasa si sa achite taxele de transport”, ne-a declarat Adrian Furnica, directorul general al companiei CNDPI Romsoft – operatorul retelei Depozitul de Calculatoare. O alta piedica in calea comertului online sunt taxele de securizare a platilor, de 3-5% din valoarea produsului, care, teoretic, sunt suportate de cumparator, dar situatia nu este generalizata. Doar 4-5% dintre clientii retailerilor efectueaza plati cu carduri direct online, informeaza Gandul.
Apartamente mai ieftine cu 35%. Preturile de tranzactionare a apartamentelor din Romania au scazut cu pana la 35%, potrivit unei analize realizata de reteaua imobiliara RE/MAX. Astfel, pe fondul cresterii marjelor de negociere dintre vanzatorii si cumparatorii cu pana la 10% si a reducerii preturilor de listare cu 5-15%, s-a ajuns la o scadere a pretului de tranzactionare in luna octombrie fata de iunie cu 15-35%, tendinta ce se anunta ca va continua. „Fata de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor parti a crescut, astfel tranzactiile s-au inregistrat sub preturile de listare, astazi fiind des intalnite negocieri de peste 10%”, a declarat Mihaela Alexandroiu, broker si proprietar al agentiei RE/MAX Bastion din Bucuresti. Totodata, fata de luna iunie, pretul de listare pentru apartamentele noi a scazut cu 5 – 10%. Nu doar apartamentele din Capitala se tranzactioneaza la preturi mai mici. Trendul se extinde si in celelalte orase ale tarii. Conform aceleiasi analize, la Arad, preturile de listare si tranzactionare au scazut fiecare cu 5% in luna octombrie, fata de luna iunie. La Brasov, preturile de listare pentru apartamentele vechi au coborat cu 10%, iar la cele noi chiar si cu 20%, scrie Gandul.
Halloweenul, exploatat la maximum de patronii de pensiuni si cluburi. Petrecerea de Halloween, importata din SUA, reprezinta pentru patronii de cluburi, restaurante si reprezentantii din industria turismului, o buna ocazie de a-si creste profiturile. Pensiunile din zonele Rucar-Bran si Pasul Tihuta sunt luate cu asalt de strainii dornici de distractie si senzatii tari, majoritatea fiind deja rezervate. Si in Capitala, cluburile ofera alternative mai ieftine sau mai scumpe celor care vor sa petreaca un week-end „de groaza”. La Bistrita, in Pasul Tihuta, mii de turisti, in majoritate straini, isi petrec an de an sarbatoarea de Halloween, unde se distreaza la petreceri tematice costumati in vampiri, vrajitoare sau Dracula. Deja hotelul-castel Dracula este rezervat in totalitate pentru acest week-end de catre un grup de americani si un altul din Serbia. Pretul la receptie pentru o camera dubla este de 220 euro/noapte, iar pentru o camera single este de 175 euro/noapte. In mare parte, camerele au fost rezervate cu cel putin o luna inainte, iar bucatarii hotelului sunt pregatiti sa gateasca meniul de sarbatoare, din care, evident, nu vor lipsi carnea in sange si vinul rosu, relateaza Gardianul.
BritishCarAuctions a organizat cea mai mare licitatie internationala de masini rulate din tara noastra. Cea mai mare companie de remarketing auto din Europa, (British Car Auctions) BCA, s-a lansat pe piata auto din Romania in urma cu sase luni. Prima licitatie auto a acesteia in tara noastra a avut loc insa in data de 21 mai. Doua luni mai tarziu, pe 30 iulie 2008, BCA a prezentat primele masini de provenienta internationala, din Spania. Pe 30 octombrie 2008, compania a organizat cea mai mare licitatie internationala de masini rulate din Romania, la care au luat parte 240 masini. O noua masina este licitata la fiecare 45 de secunde. Ofertarea se face de regula in pasi de cate 100 de euro. Cumparatorul cu cea mai ridicata oferta obtine autovehiculul. Licitatiile auto BCA sunt destinate exclusiv persoanelor juridice, informeaza Automarket.ro
Dacia introduce transmisia automata pe anumite modele. Noul tip de cutie de viteze va fi disponibil cel mai probabil de la inceputul anului viitor ca optiune pentru vehiculele de pasageri. Testele pentru transmisia automata au inceput de un an, constructorul aflandu-se la doar cateva luni de implementarea in productia de serie, scrie auto.ro
Primele poze oficiale cu Nissan 370Z. Nissan a lansat trei fotografii ale lui Nissan 370Z si a anuntat ca acesta va fi prezentat oficial la Salonul Auto de la Los Angeles din noiembrie, urmand ca vanzarile sa debuteze la inceputul lui 2009. Conform asteptarilor, motorul modelului este un V6 de 3.7 litri, acelasi care echipeaza si Infiniti G37 si care va dezvolta in jur de 350 CP, informeaza auto.ro
Samsung are primul prototip de OLED TV – full HD si de 40”. Dupa ce majoritatea producatorilor majori de televizoare s-au tot laudat ca lucreaza la sau investesc fonduri serioase in panouri OLED de mari dimensiuni, iata ca Samsung este primul care are ce ne arata. La show-ul FPD International din Japonia a fost prezentat un OLED TV cu diagonala de 40” (102 cm). Cei 1920×1080 de pixeli OLED ofera un contrast de 1.000.000:1, un gamut de 107% din spectrul NTSC si o luminozitate de 200 cd/mp. Ca un bonus, grosimea televizorului este de doar 8,9 mm, scrie go4it.ro