Business report: Valoarea poliţelor RCA va exploda în următorii ani. La ce nivel fabulos va ajunge; Băncile europene au anunțat că vor elimina peste 44.000 de locuri de muncă; Noi avertismente ale specialiștilor privind o criză globală
Antreprenorii și startup-urile din România și din alte țări din Europa de Sud și de Est, axate pe agricultură sau alimentație, vor putea obține ajutoare nerambursabile de maximum 1.500 de euro fiecare, pentru a-și rezolva probleme care țin de contabilitatea firmei sau de aspecte juridice. Ajutoare de 1.500 de euro pot fi obținute până la data de 31 octombrie a acestui an, iar banii nu trebuie dați înapoi. Sumele pot fi obținute doar de anumiți români care îndeplinesc o serie de condiții. Sprijinul este acordat de acceleratorul de afaceri european EIT Food și poate fi accesat atât de antreprenori (individual), cât și de firmele agrifood, până pe 31 octombrie 2019, potrivit Capital.ro.
Federația Patronală Petrol și Gaze: Noile revizuiri propuse pentru Legea offshore clarifică cadrul fiscal. Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a anunțat, duminică, că noile revizuiri propuse de Ministerul Energiei, pentru Legea offshore, contribuie la clarificarea cadrului fiscal. Anul trecut, Guvernul a anunțat o serie de măsuri în domeniul energetic, criticate de mai multe companii din energie, care susțin că acestea ar descuraja investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale. Printre aceste măsuri s-a numărat și Legea offshore, care a majorat semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră, conform Profit.ro.
Valoarea poliţelor RCA va exploda în următorii ani. La ce nivel fabulos va ajunge. Modificările propuse de Ministerul de Finanţe asupra Legii care reglementează încheierea poliţelor RCA, supusă vineri dezbaterii publice, vor duce în următorii ani la o explozie a valorii poliţelor de asigurare civilă auto. Modificările propuse de Ministerul Finanţelor pentru a evita o posibilă sancţiune din partea Comisiei Europene pentru încălcarea unor directive europene vor duce la creşterea valorii poliţelor de asigurare civilă auto la niveluri mult peste cele actuale, scrie Adevărul.ro.
Eurostat confirmă proverbul românesc: Ai carte, ai parte (de serviciu). Legătura dintre educație și ocupare. România s-a plasat în 2018 pe locul șase în UE între țările UE, din perspectiva procentajului de șomeri pe termen lung (44,1% dintre aceștia au depășit un an de când caută de lucru), după Grecia (70,3%), Slovacia (61,8%), Bulgaria (58,4%), Italia (58,1%) și Belgia (48,7%). Este vorba la noi despre circa 167 de mii de persoane, dintre care 115 mii bărbați și 52 mii femei. România apare cu un procentaj relativ ridicat exact în cazul celor care se află în șomaj pe o perioadă cuprinsă între 12 și 24 de luni, notează Curs de Guvernare.
Băncile europene au anunțat că vor elimina peste 44.000 de locuri de muncă. De la începutul anului și până în prezent, cel puțin zeci bănci europene au anunțat că vor elimina peste 44.000 de locuri de muncă, confirmând perioada dificilă prin care trece acest sector care se confruntă cu dobânzi foarte mici și cu tensiunile comerciale, transmite AFP. Ultimele anunțuri în acest sens au fost făcute vineri de grupul bancar francez Société Générale și cel german Commerzbank. Grupul bancar francez Société Générale a fost unul dintre primii care în 2015 a anunțat o restructurare a rețelei sale de retail din Franța, conform Profit.ro.
Noi avertismente ale specialiștilor privind o criză globală. Se intră într-o nouă era cu avans PIB anemic. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OECD a înrăutăţit din nou estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2019 şi 2020. Ne aflăm într-o nouă eră, cu mai puţine certitudini şi mai multe relaţii comerciale arogante, arată organizația. PIB-ul global riscă să intre într-o nouă fază, de creştere redusă, dacă guvernele ezită să ia măsurile adecvate pentru a răspunde incertitudinilor privind Brexitul şi escaladării tensiunilor comerciale, scrie Capital.ro.
Traderii români de cereale au dat lovitura anul acesta. O treime din exporturile UE sunt româneşti. Conducem detaşat la porumb şi grâu. România a generat în acest an de marketing peste 48% din exporturile de porumb ale Europei către ţările terţe şi peste 33% din cantităţile de grâu trimise în afara graniţelor comunităţii europene. Luând în calcul şi alte cereale precum orzul, datele Comisiei Europene indică faptul că aproximativ o treime din cantitatea totală de cereale exportate de la începutul acestui an de marketing de către UE provin din ţara noastră, se arată în articolul Economica.net.