Business Standard: Tarile cu piata muncii deschisa, ocolite de emigrantii romani si bulgari
Romanii continua sa plece la munca in strainatate, in Italia si Spania, tari care au restrictii pe piata muncii, desi alte zece state europene si-au deschis granitele total pentru forta de munca din Romania si Bulgaria, potrivit unui studiu al European Citizen Action Service (ECAS).
Cipru, Republica Ceha, Estonia,Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia au decis sa elimine restrictiile privitoare la accesul liber pe piata muncii. Totusi, la un an dupa aderare, romanii raman fideli destinatiilor cu care s-au obisnuit: Italia (31%), Spania (17%), Germania (8%), SUA (5%), Ungaria (4%) si Franta (4%). “Este o chestiune psihologica.
In aceste tari a inceput migratia acum opt-zece ani si oamenilor le-au ramas in minte aceste destinatii. In plus, se plateste mai bine decat in alte tari care ofera drept de munca”, afirma Isabella Berghoffer, Managing Director Royalty Jobs International.
Destinatiile preferate pentru emigratie au de castigat de pe urma romanilor si bulgarilor. De exemplu, extinderea UE din 2004 a avut un efect pozitiv asupra economiei Germaniei, contribuind la cresterea produsului intern brut cu 1%, iar cea de-a doua extindere este de asteptat sa aiba acelasi rezultat.
In Italia, unde cei trei milioane de imigranti reprezinta 8% din forta de munca, rata angajarii acestora este cu 13% mai mare decat a italienilor. Forta de munca ilegala produce intre 15,9% si 17,6% din produsul intern brut. In Franta, imigrantii reprezinta 5,3% din forta de munca. In prezent, mai mult de 2,5 milioane de romani muncesc in strainatate, si migratia continua.
Integral in Business Standard