Cabinete medicale vandute pe nimic in Alba Iulia
Scandalul creat in jurul refuzului autoritatilor din Alba de a vinde la un pret simbolic cabinetele medicale din resedinta judetului catre medicii care le folosesc pare a lua sfarsit. Presedintele CJ, Ion Dumitrel, a incercat de mai multe ori sa amane votarea unui proiect de hotarare pe acest subiect si a declarat public ca a incercat sa intervina pentru schimbarea legii.
Consilierii judeteni au aprobat recent vanzarea a 54 de spatii in suprafata de peste 1.000 de metri patrati, ce vor putea fi cumparate de medicii concesionari care isi desfasoara in prezent activitatea in cadrul acestora.
Pretul lor a fost stabilit de Guvern si va aduce la bugetul Consiliului Judetean cel mult cateva zeci de mii de euro, in conditiile in care fiecare spatiu se afla in zone centrale ale municipiului Alba Iulia, in care pretul real este de aproximativ zece ori mai mare.
Spre exemplu, un imobil din centru, in care se afla in jur de 40 de cabinete de stomatologie, va trebui vandut doctorilor contra unei sume simbolice. Pretul maxim la care, conform legii, se poate vinde cladirea respectiva, este de 70 de euro pe metru patrat.
In opinia reprezentantilor CJ, ar insemna ca pentru toata suprafata construita, de aproximativ 700 de metri patrati, s-ar putea obtine 49.000 de euro.
Aceasta, in conditiile in care a fost evaluata de catre angajatii institutiei, (proprietarul cladirii), la o suma cuprinsa intre 400.000 si 500.000 de euro, tinand cont de locatie si de pretul pietei din oras, una dintre cele mai scumpe din Transilvania.
Imobile vandute pe „bani de buzunar”
Totusi, daca va vinde, CJ nu va obtine nici macar cei 49.000 de euro care reprezinta pretul maxim, aplicat, spre exemplu, daca imobilul s-ar afla in Bucuresti. Potrivit lui Dumitrel, administratia judeteana din Alba a amanat luarea acestei decizii deoarece a transmis Guvernului o propunere pentru modificarea legii privind vanzarea cabinetelor medicale.
Presedintele CJ a adaugat ca s-a opus vanzarii cabinetelor medicale, intrucat pretul pe care il primeste CJ sau administratiile locale este mult prea mic fata de valoare reala, fiind sustinut in demersul sau de primarii mai multor localitati din Alba.
Termenul in care medicii vor putea plati este de pana la 15 ani. In plus, toate cheltuielile pentru vanzare le va suporta CJ. Dumitrel a afirmat, in urma cu cateva saptamani, ca este de acord cu vanzarea, dar la pretul pietei locale si nu in conditiile prevazute in lege, despre care a spus ca „nationalizeaza proprietatea administratiei locale”.
El a adaugat ca suma achitata pentru fiecare cabinet, de maxim 1.500 de euro, reprezinta „bani de buzunar” pentru stomatologi.
Mircea Hava ramane
pe pozitii
Spre deosebire de Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat ca nu va permite vanzarea spatiilor din proprietatea Primariei pana cand nu va fi obligat in instanta. El a spus ca nu i se pare normal ca fiecare sa isi cumpere spatiul in care munceste.
„Asta e tara cadourilor. Daca punem asa problema, poate veni si un angajat al Primariei sa cumpere o bucata din cladire”, a spus edilul.
Alesii locali din Alba Iulia au respins, nu demult, o adresa a Prefecturii prin care prefectul Cosmin Covaciu a cerut aprobarea listei cu cabinetele medicale ce urmeaza a fi vandute. Membrii CL prefera sa se judece cu Institutia Prefectului decat sa aprobe vanzarea acestor spatii.