Cabinetul german adoptă proiectul de lege a autodeterminării. Procedura simplă prin care persoanele transgender, intersexuale și non-binare își pot schimba, în acte, genul și numele
Guvernul federal a adoptat proiectul așa-numitei legi de autodeterminare, pentru a facilita schimbarea în acte a genului, prin simpla informație venită de la persoana vizată. Adoptarea proiectului a fost „un moment grozav” pentru persoanele transgender și intersexuale din Germania, a declarat miercuri ministrul federal al familiei, Lisa Paus (Verzi).
„Legea fundamentală garantează libera dezvoltare a personalității și respectul pentru identitatea de gen. În ciuda acestui fapt, cei afectați au fost discriminați de Legea Transsexualilor mai bine de 40 de ani. Aceasta s-a terminat, în sfârșit, acum” a spus ea, citată de FAZ.net. citat de FAZ.net.
Pe viitor, cetățenii din Germania își vor putea determina ei înșiși sexul și prenumele și le vor putea schimba printr-o procedură simplă, la Oficiul Stării Civile. Potrivit Ministerului Afacerilor Familiei și Justiției, legea se adresează persoanelor transgender, intersexuale și non-binare. Critica la adresa legii autodeterminarii vine în principal din partea Uniunii și a AfD.
Fără bani și evaluare psihiatrică
În prezent, persoanele transgender și non-binare trebuie să treacă printr-o procedură complexă, cu două evaluări psihiatrice, dacă doresc să-și schimbe genul sau prenumele, iar decizia o ia instanța de judecată. Costul mediu al procedurii este de 1.900 de euro, suportat de persoanele în cauză.
Aceste reglementări sunt prevăzute în Legea Transsexualilor din 1980, pe care Curtea Constituțională Federală a considerat că este în mare parte neconstituțională. Guvernul federal vrea să schimbe reglementările cu așa-numita lege a autodeterminării.
Proiectul de lege actual prevede că, de la vârsta de 18 ani, va fi posibilă schimbarea mențiunii de gen și a prenumelui, fără avizul unui expert de la Oficiul Stării Civile. Pentru minorii cu vârsta de până la 14 ani, schimbarea o pot face părinții și tutorii legali.
Minorii cu vârsta de 14 ani și peste pot depune ei înșiși declarația de modificare, însă aprobarea se face doar cu acordul tutorilor legali. Dacă acesta nu există, o instanță de familie poate înlocui consimțământul. Interesul superior al copilului va trebui să ghideze decizia.
Cu toate noile reglementări, proiectul de lege nu este despre măsuri medicale de reatribuire a sexului. Acest lucru a fost menționat în mod explicit în proiect.
Laude și critici
Ministrul federal al justiției Marco Buschmann (FDP) a spus că Actul de autodeterminare este o expresie a unei politici care pune drepturile fundamentale pe primul loc. „Toți oamenii au dreptul ca statul să le respecte identitatea de gen. Și ne preocupă acest drept al omului.”
Comisarul pe transsexualitate al guvernului federal, Sven Lehmann, a descris decizia ca fiind istorică. „Orice persoană are dreptul să i se recunoască personalitatea. Cu toate acestea, până acum acest drept a fost refuzat persoanelor transgender, intersexuale și non-binare”, a declarat miercuri politicianul Verzilor, pentru Agenția Germană de Presă.
Lehmann consideră că este fezabil ca Bundestagul să adopte Legea de autodeterminare în acest an. „Potrivit Ministerului de Interne, intrarea în vigoare nu ar fi posibilă până la 1 noiembrie 2024. Chiar dacă trebuie planificat timp pentru ajustările necesare ale sistemului de stare civilă, în opinia mea este prea târziu pentru ca acesta să intre în vigoare în noiembrie 2024”, a spus el. „Trebuie să se examineze dacă intrarea în vigoare poate fi accelerată. Cei afectați au așteptat destul de mult.”
Uniunea CDU/CSU, aflată în Opoziție, are rezerve fundamentale cu privire la proiect, mai ales în ceea ce privește reglementările planificate pentru minori. Din punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al politicii familiale a Uniunii, Silvia Breher, copiii și tinerii sunt inculcați în mod disproporționat în dreptul părintelui, protejat constituțional.
Ea mai critică faptul că guvernul ignoră preocupările psihiatrilor pentru copii și adolescenți. Există teama că tinerii în perioada pubertății „ar putea lua decizii pripite cu privire la schimbarea de gen”, a spus politiciana CDU, citata de Tagesschau.de.