Sari direct la conținut

​Cade Fondul Proprietatea cu peste 80% după 7 septembrie? / Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi acțiunile Fondului

HotNews.ro
Bursa de valori Bucuresti - BVB, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Bursa de valori Bucuresti - BVB, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Multe persoane se uită pe bursă și văd că Fondul Proprietatea are cel mai mare randament al dividendului din toate timpurile la BVB. Vorbim astăzi de 88,5%.

Totuși, cine cumpără zilele astea acțiuni la Fondul Proprietatea își dă dividende din banii lui, ne spune experul în investiții Adrian Anghel, de la OTP Asset Management.

Cu alte cuvinte, nu merită să cumperi acțiuni la Fond în ideea că vei primi un dividend foarte mare. Căderea ar putea fi chiar de 88%, matematic vorbind, după ex-data (7 septembrie).

Valoarea brută a dividendului este de 1,7225 lei per acțiune.

Nu există prânz gratis pe bursă / Vor mai rămâne câteva procente?

„Teoria spune că scăderea, după ex-date, ar trebui să fie egală cu randamentul dividendului. În fond, nu se aduc bani noi în firmă și nu există prânz gratis pe bursă astfel încât scăderea ar trebui să fie exact randamentul dividendului”, a afirmat Adrian Anghel.

În practică, spune el, pe bursa românească am observat că nu se întâmplă chiar așa.

„Întotdeauna ajustările sunt un pic mai mici decât calcul matematic, în sensul în care mai rămân câteva procente acolo, care apar ca profit virtual pentru investitorii care au fost prezenți la ex-dividend”, a explicat reprezentantul OPT Asset Management.

El consideră că Fondul Proprietatea rămâne interesant pentru investitori.

„Mai rămân câteva participații în cadrul Fondului Proprietatea care merită luate în considerare și care mai dau potențial de apreciere acestui Fond. Trebuie să recunoaștem că cea mai importantă deținere a fost Hidroelectrica”, a precizat Anghel.

  • „Aeroporturi București (care se află în portofoliul FP) este o companie forte interesantă dacă te gândești. E un barometru bun al mersului economiei. Ne putem aștepta și acolo la un IPO în cele din urmă, din care Fondul Proprietatea să iasă”.

„Deținerile sale sunt în continuare interesante”, concluzionează Adrian Anghel.

Reamintim că Fondul Proprietatea și-a vândut deținera la Hidroelectrica.

Ce companii se află în portofoliul Fondului Proprietatea: Aeroporturi București, Engie România, CN Administrația Porturilor Maritime, Societatea Națională a Sării, companiile din grupul Enel și altele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro