Cainele de paza – accidentat
In acest editorial de sfarsit de an se cadea un bilant despre guitatul de cutit (viitoarea „esomare”), castigurile la Loto, magazinele luate cu asalt, cati bani au mai scos romanii din buzunar, deprecierea leului, cine a mai intrat in clubul miliardarilor, ce se mai stie de Elodia. Poate si despre cum a devenit poporul mai inteligent. Am sa scriu insa despre mass-media, despre dementa la care s-a ajuns in jurnalistica romaneasca, care se inflameaza din orice, emite scenarii pe surse care vor sa-si pastreze anonimatul.
Dintr-un accident rutier, cazul Orban a devenit, prin efectul bulgarelui de zapada, un scandal elodian, national, cu vorbarie nesfarsita si ineficienta. Mass-media a scormonit in toate cotloanele. A fost un adevarat delir media, valva mare pentru un accident de rutina, n-au mai existat alte teme. Urlau toate posturile, de ziceai ca a fost un masacru.
Nu sunt un fan Orban, desi este considerat lider percutant in mesaje politice, nici indragostit de reactiile sale vindicative, dar ceea ce s-a intamplat in acest sfarsit de an este de studiat la facultatile de jurnalism. Cand Romania are atatea probleme mari de dezbatut, agenda mass-media s-a oprit la un caz minor, ba a fost despicat in patru.
Practic, Orban a fost linsat mediatic pentru ca i-a derapat masina. Cu o viteza fantastica accidentul a devenit: „a distrus cateva masini”, „a lovit o femeie”, „a mituit familia”, „a intimidat ziarele”. santul a functionat bine. Cavalcada de „stiri” care se repetau obsedant.
Greseala lui Orban este ca a intarziat sa se prezinte la Circulatie si pentru care nu poate invoca probleme familiale. Pentru un ministru, neanuntarea in termen a accidentului este si o problema de ordin moral. N-a stiut sa gestioneze evenimentul si a platit. Salvarea lui Orban este tocmai filmuletul anonim si indiscret menit sa-l compromita.
Dupa cat de repede se misca Orban in jurul masinilor aflate in coliziune nu parea un om beat. De altfel, cei care il cunosc bine afirma ca de sase ani n-a pus pic de bautura alcoolica in gura. Dar, cum a fost prezentata situatia, romanii au ramas cu impresia ca a fost „matol”, ba, dupa un calcul al probabilitatilor, chiar „beat mort”. si, daca tot este betiv, unii au afirmat ca este si afemeiat.
Uite asa se completeaza portretul unui om, in vreme ce mass-media vitupera la adresa lui Orban. Se invocau „numeroase marturii”, dar n-a fost prezentata nici una. Mass-media s-a comportat ca si cum a fost la fata locului, in vreme ce prezenta imagini de arhiva cu un Orban la o petrecere. Banuiala atat asteapta. Probele n-au venit. Masina de tocat s-a oprit brusc.
La presiunea mass-media, si Politia a actionat pripit, anuntand existenta unei victime, ceea ce a pus gaz pe foc. Mass-media avea chef de o victima. La cat de intens ningea, se prea poate ca echipajul Politiei sa nu fi observat masinile lovite, care pareau mai curand parcate. Nici ambulanta n-a mai gasit pe nimeni la locul accidentului.
Tot la presiunea mass-media, procurorii au extins cercetarile si noaptea, poate si de Craciun, parca a fost o problema de siguranta nationala. Pana si CSAT a cerut o ancheta „complexa” si „serioasa”.
Pana la urma, s-a dovedit ca Orban a stat trei ore la accident, desi nimeni n-a crezut, ca n-a existat o victima, ca autorul accidentului n-a oferit 3000 de euro parintilor „victimei”. Mass-media vorbea, clar, de existenta unei victime, dupa care a devenit „presupusa victima”. Daca ar fi existat o victima, mai ales un copil, cei stransi in jurul masinilor i-ar fi sarit in cap ministrului daca incerca sa fuga.
Dar cele 7-8 persoane aflate in acel loc stateau pasive. Nu erau stranse in jurul unui copil accidentat. Reactia tatalui „victimei”, iesit de la Parchet, a fost una de om normal – „M-au adus pentru nimic”.
De acum, insa, unii chiar cred ca a existat o victima, ca a fost facuta disparuta, ca parintii au fost mituiti, desi nu exista inca o dovada. Nimeni nu poate sa spuna cum a aparut cifra de 3000 de euro. Toate acestea, in numele „interesului public”.
Asemenea informatii, la care s-au adaugat si parerile analistilor, au devenit stiri sigure, adevaruri, concluzii fara tagada. De ce sa nu recunoastem, a fost demonizare. S-a facut din tantar armasar. O adevarata nebunie de presa, isterie creata. Mass-media a reactionat mai mult dupa zvonuri si presupuneri. Fara dovezi si fara martori.
Alt noroc al lui Orban: a fost increzator ca s-a sunat la 112, altfel, daca telefona cuiva de la Circulatie sau de la Interne, ar fi fost acuzat ca s-a prevalat de functia de ministru. Acum este evident ca n-a recurs la interventii pentru a acoperi accidentul, desi i se va asocia eticheta „musamalizare”.
In toata aceasta tarasenie, in acest timp scurt in care Orban a devenit cel mai detestat demnitar, am citit o singura indoiala – „daca este adevarat ce scriu ziarele”… Au disparut investigatiile jurnalistice serioase, iar un accident de iarna este catalogat „ultimul eveniment politic al anului”(!).
Mass-media risca sa devina o elodiada. A anchetat, judecat, condamnat. Mai ramanea sa-l impuste pe Orban sau sa-i ofere sfoara si sapun. Mi-e teama ca tot mai mult presa se confunda cu barfa, care o va duce in stare de degradare, doar din dorinta de a anticipa frustrarile oamenilor. In locul informatiei corecte, atent verificate.
Cainele de paza al democratiei a suferit un accident. Are nevoie de atele.