Sari direct la conținut

Calculele PSD înaintea primei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu/ Votul, în plenul de marți / Strategia coaliției de guvernare

HotNews.ro
Calculele PSD înaintea primei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu/ Votul, în plenul de marți / Strategia coaliției de guvernare

Prima moțiune de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului codus de Florin Cîțu va fi dezbătută și votată luni în plenul reunit al Parlamentului. Marcel Ciolacu afirmă că social-democraților le-ar mai lipsi 20 de voturi de la parlamentarii actualei coaliții pentru ca moţiunea să fie adoptată, iar Guvernul demis.

  • „PSD va fi prezent în integralitate mâine (marţi – n.r.) la moţiunea de cenzură. Era un singur parlamentar care are o boală incurabilă şi era sub tratament, dar vine la această moţiune.
  • Am înţeles că tot grupul AUR este prezent. Am discutat cu ei, nu avem un proiect politic, au anunţat public că vor vota moţiunea. Parlamentarii neafiliaţi au anunţat, presupun că vor fi voturi şi din grupul minorităţilor. Ar trebui 20 de voturi să vină şi din actualul arc guvernamental ca moţiunea să treacă”, a spus Ciolacu la TVR, conform Agerpres.

Ciolacu mai susține că faptul că parlamentarii USR PLUS vor fi ţinuţi în bănci şi nu vor vota „este un instrument de şantaj de la Cîţu şi de negociere”: „Vom afla peste 2-3 zile ce au negociat azi. Când vedeţi vreo numire făcută. (…) Eu, dacă aş fi în locul lui Orban, aş face un act de patriotism şi aş îndemna colegii să voteze această moţiune”.

Parlamentarii coaliției, în sală fără a vota

Dezbaterile și votul la moțiunea de cenzură vor avea loc marți, de la ora 14.00.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat luni că niciun parlamentar PNL nu va vota moţiunea de cenzură a PSD împotriva Executivului şi a subliniat că în interiorul coaliţiei a fost luată decizia ca aleşii puterii să participe la dezbateri, însă să nu voteze moţiunea.

„Am încredere în parlamentarii USR că nu vor vota moţiunea de cenzură”, a adăugat liderul liberalilor, după ce Dan Barna a afirmat luni că USR PLUS va participa la vot şi va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Ulterior, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a afirmat, pentru News.ro, că grupurile parlamentare ale USR PLUS vor participa la dezbaterea de marţi din plenul reunit a moţiunii de cenzură a PSD împotriva Guvernului, însă, la fel ca partenerii de coaliţie, nu vor vota moţiunea de cenzură.

Care sunt șansele ca moțiunea de cenzură a PSD să treacă

Este prima moțiune de cenzură cu care se confruntă Guvernul Cîțu.

Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură și înlăturat Guvernul este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătatea plus unu din numărul de mandate. În prezent, șansele pentru a fi adoptată moțiunea sunt mici și asta pentru că Opoziția reprezentată de PSD și AUR are împreună doar 203 voturi (PSD – 157 de mandate AUR – 46 mandate).

Procedura pentru dezbaterea moțiunii de cenzură

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Moțiune de cenzură pe versuri de Bacovia

Moțiunea de cenzură a PSD se intitulează „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.

Textul moțiunii de cenzură începe cu un motto din versurile poetului George Bacovia: „Prin fumul de țigări, ca-n nouri/ Gândeam la lumi ce nu există…”.

PSD acuză Guvernul Cîțu că duce economia țării „spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește.

  • „Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”!!!
  • Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat!”, scriu social-democrații în textul moțiunii de cenzură.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro