Sari direct la conținut

California Dreamin’ de Cristian Nemescu prezentat la Cinemateca Românească de la Londra

HotNews.ro

Filmul California Dreamin’ (Nesfârşit) de Cristian Nemescu va fi proiectat marti, 13 iulie, în cadrul programului Cinemateca Românească de la ICR Londra. California Dreamin’ este al cincilea film din programul Cinemateca Românească, care prezintă la ICR Londra cele mai bune filme româneşti din toate timpurile. Au fost prezentate până acum Moartea domnului Lăzărescu, Reconstituirea, Filantropica şi O lacrimă de fată.

Din distribuţia filmului California Dreamin’ fac parte renumiţii actori Armand Assante, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu şi Andi Vasluianu.

Inspirat de un fapt real întâmplat în timpul războiului din Kosovo, California Dreamin’ (Nesfârşit) este o dramă despre fascinaţia românilor pentru „visul american”. Într-o mică aşezare românească, Doiaru (Răzvan Vasilescu) – şef de gară şi mafiot local – opreşte un tren NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani care traversează România fără acte de transport, dar cu aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor transformă satul în scena tuturor posibilităţilor: fata şefului de gară (Maria Dinulescu) se îndrăgosteşte de un militar american, comandantul convoiului (Armand Assante) organizează o revoltă împotriva lui Doiaru, trenul pleacă iar satul râmâne în plină anarhie.

Filmul a fost premiat cu Un certain regard la Cannes în 2007. Pascale Ferran, preşedintele juriului, l-a numit “de departe filmul cel mai liber şi mai captivant pe care l-am văzut în cele zece zile de festival.”

Criticul de film Andrei Gorzo a scris despre film: “Poţi să simţi în el personalitatea omului care l-a făcut – tinereţea lui, sentimentul că are ceva de demonstrat, nerăbdarea de a folosi tot ce a învăţat. Cristian Nemescu încearcă multe: o felie de suprarealism comercial, un inventar de tipuri rurale româneşti, o parodie de western, o comedie erotică şi, best of all, primul film românesc cu puşcaşi marini americani.”

Cristian Nemescu a câştigat peste 20 de premii, printre care Marele Premiu la International Student Film Festival din New York, Premiul Special al Juriului la Short Film Festival în Belgia şi Public’s Choice la Milano Film Festival în Italia. Regizorul a murit într-un accident de maşină alături de inginerul său de sunet în 2006, când filmul California Dreamin’ se afla în post-producţie.

Cinemateca Romaneasca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra. Proiectul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.

Programul va continua în luna septembrie cu filmul Pas în doi de Dan Piţa, informeaza ICR Londra.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro