Sari direct la conținut

Calul și cerbul din Breaza implicați în Cambridge Analytica. Fabulă despre Fake-news

HotNews.ro
Calul și cerbul din Breaza implicați în Cambridge Analytica. Fabulă despre Fake-news

​Titlul e o speculație. Uite despre ce e vorba. Acum două zile, o scenă rară a devenit virală. La Breaza-Suceava un cerb rătăcit a intrat în țarcul unui cal. Calul și cerbul s-au simțit bine împreună. Cerbul s-a întors în pădure. Întoarcerea aceasta a fost considerată o trădare în jungla virtuală, un „abuz de încredere”, cum a numitZuckerberg cazul Facebook-Cambridge Analytica. Citiți cum un cal ș-un cerb de la Suceava au ajuns să ne vorbească despre fake-news, Cambridge Analytica, în fapt, despre noi și încrederea de cauciuc pe care o avem în propriile creații, bazaconii. CITEȘTE până la capăt, vino cu MORALA.

1. Totul a-nceput de aici: “Scenă inedită surprinsă de colegii noștri de la Ocolul Silvic #Breaza, din cadrul Direcției Silvice #Suceava. Specialiștii Regiei Naționale a #Pădurilor – #Romsilva au filmat un cerb care a pătruns accidental în curtea de lângă o pădure a unei persoane, unde și-a găsit ca partener de alergat, un cal aparținând persoanei în cauză. Niciunul din cele două animale nu a fost rănit, iar cerbul a fugit în pădure.” (Sursa: Regia Natională a Pădurilor – ROMSILVA, 23 martie)

Până aici, nimic deosebit. Domle, omul a creat clasificarea aceasta.

Calul e Domestic, e de folos, trage la jug, iar când nu mai e bun, e bun de luat drept țintă cu pistolul. Cerbul este Sălbatic, bun al Pădurii, demn de vânat, cu pușcă, cu ritual, coanele sunt bune de trofeu, de-o clanță la ușa cabanei.

Ce se mai poate spune, o spune snoava lui Tolstoi, de-adormit copiii:

“Un cerb împunse cu coarnele calul și îl alungă de pe pășune. Calul veni la om și îl rugă să-i ia apărarea. Omul îi luă apărarea, alungă cerbul, dar în schimb puse frâul și șaua pe cal. Văzând că cerbul a fost alungat, calul spuse: — Mulțumesc, omule, acum lasă-mă să plec. — Ba nu te las, fiindcă mi-am dat seama câtă nevoie am de tine. Și păstră calul pe lângă el.”

Cine-i sălbatic e liber, cine-i domestic e-n lanțuri. Cine a spus-o? Tot omul.

Calul și Cerbul din Breaza ne trag de mânecă. Omule, omule! Nu toți Caii și Cerbii, așa cum nici toate pisicile și câinii, toți bărbații și femeile sunt dușmani de moarte. Pot foarte bine coabita, doar că rar au norocul acesta, să fie filmați și viralizați.

2. Cerbul și calul ne vorbesc despre faptul că am putea-o duce bine dacă prejudecățile noastre nu ne-ar separa. Nu am vedea senzațional acolo unde nu-i decât un fapt de viață.

Dar noi nu ne-ncurcăm cu un Cerb, cu un Cal. Vrem Emoția. Viralizarea. Adică, ce credem noi este Suveran.

3. Preaprăjiți de emoție, ne-o luăm peste ochi. Satul paralel sare la topoare.

“Sătenii l-au prins, prăjit și i-au tăiat coarnele cerbului cu bonfaierul”, spun unii. Ecologiștii! “Domle, jur, cerbul e-n pădure!” spun alții. Autoritățile! De-acum, miracol. Este vorba de un sat, de câțiva kilometri, dar nicio tabără nu aduce dovezi pro/contra. Oricum, omul Tehnologic, topit după viral, nu mai are nevoie de dovezi. El s-a lămurit! Conștiința sa nu mai face vreun Skype. „Alo, domnule Cerb, ești acasă?” Unde-s coarnele, ești salam, tocăniță?

În satul paralel vârtejul injuriei, imaginarului este totul.

Peisajul calm cal-cerb devine comment. Adică, confruntare oarbă, sângeroasă între gogoriță și prostie omenească. I-auzi aici. Așa-i poporul. Așa-i la sat! Dar ce, să vină urșii să ne omoare? Partidul, statul, Ceaușescu, familia tradițională, marele vânător, ecologiștii toți devin eroi de bazne. Nu doar cerbul a fost masacrat, dar nici calul n-a scăpat.(IATA și un sondaj privind credința în fake-news in Romania)

4. Poți să mai citești? Ți se ridică balonul mai sus de scroll? De prejudecăți? Vino cu mine să creăm o fabulă. Fabula este Ficțiune. Pornește de la detalii reale. Este o scornire. Este un joc prin care intelegi cum se face un fake.Calul și cerbul din Breaza implicați în Cambridge Analytica!

Uite, cum merge mintea ta. Citești povestea Calului și Cerbului și schimbi eroii. Se numeau, de ce nu? Facebook și Fake-News. Sau Facebook și Cambridge Analytica.Daca nu stii despre ce-i vorba, da CLICK pe explicatia scandalului Facebook-Cambridge Analityca). Cambridge s-a jucat în curtea Facebook. Cerb și Cal.

Dincolo de business, Facebook, așa cum este el acum, este o copie a felului nostru de a fi. Noi l-am umplut cu vorbe, prejudecăți, pisicuțe. Ce vină are Calul? Dacă nouă ne-a plăcut jocul, Calul de ce să nu profite? Uite de ce ne-a plăcut. Uite ce ne place:

Identitatea? Avatar. Lipsa de discernământ? Mai bine lipsă. Încrederea? Abuz de încredere. Încrederea de gumilastic. Nu credem în legi, în reguli, în dovezi, ne lăsăm destinul în mâinile altuia. Totul este tranzacție. Este Trump. Faimă, bani, putere.

Tranzacția ca bulimie a făcut regula pe Facebook. Tu ce părere ai, în final?

E de vină Zuckerberg?E de vină Cerbul? Suntem noi, utilizatorii, un fel de Cal? Ce sens are adevărul? Post-adevărul ce spune despre cerb? Cine prinde calul, cine-i scoate ochii? Răspunde! Tu faci MORALA fabulei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro