Campionii luminii? Fizica își așteaptă Nobelul
- Redactia Hotnews
Cine se va alătura lui Svante Pääbo, „părintele” omului de Denisova, care a primit luni Premiul Nobel pentru Medicină? Al doilea Nobel al anului, Premiul pentru Fizică este decernat marți, iar printre nominalizați se numără mai mulți cercetători legați de domeniul luminii, notează AFP.
Experți în invizibilitate, specialiști în „cristale” capabile să modifice propagarea undelor, pionieri ai energiei fotovoltaice sau campioni ai lumii cuantice?
Premiul pentru fizică va fi anunțat în jurul orei 12.45 la Stockholm.
Invizibilitatea lui John B. Pendry…
Academia Suedeză de Științe a acordat anul trecut premiul pentru doi experți în modelarea schimbărilor climatice, americano-japonezul Syukuro Manabe și germanul Klaus Hasselmann, precum și pentru italianul Giorgio Parisi, specialist în sisteme fizice complexe.
După premiile legate de spațiu din 2017, 2019 și 2020, unii cred că este puțin cam devreme pentru a vedea această disciplină încoronată din nou. „Au fost atât de multe premii în astrofizică și cosmologie în ultimii cinci ani. Nu cred că este cazul în acest an”, a declarat David Pendlebury de la Clarivate, o companie de analiză ce are o bază de date cu laureații Nobel în știință și economie.
De asemenea, omului de știință britanic John B. Pendry, care a fost deseori menționat ca favorit în ultimii ani, ar putea să îi vină momentul în acest an. Capabil să facă obiectele invizibile prin utilizarea de „metamateriale” a căror structură permite manipularea luminii, el și-a făcut un nume cu o „mantie de invizibilitate” în stilul lui Harry Potter.
… sau cercetările altor experți în lumină?
Potrivit lui David Pendlebury, și alți experți în lumină, canadianul John Sajeev și americanul Eli Yablonovitch, ar fi demni de premiul Nobel. În 1987, aceștia au dezvoltat în mod independent „cristale fotonice”, care permit modificarea propagării undelor electromagnetice.
Tot în materie de lumină, un sector al energiei moderne – fotovoltaica – ar merita cu siguranță un Nobel, potrivit specialiștilor.
„Dar este foarte dificil în acest domeniu, deoarece sunt foarte mulți oameni implicați, iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nu va exista un premiu”, spune Ulrika Björkstén, specialist în știință la radioul suedez.
Dacă Academia de Științe ar trebui să se decidă asupra deschizătorilor de drumuri din domeniu, l-ar avea în vedere pe sud-coreeanul Nam-Gyu Park, ale cărui cercetări au permis îmbunătățirea stabilității celulelor fotovoltaice.
Sau omul de știință britanic Henry Snaith, un specialist în utilizarea perovskitului, un material descoperit în secolul al XIX-lea de mineralogul rus Lev Perovski, pentru energia solară.
Fizica cuantică are tot timpul șanse
Fizica cuantică a fost, de asemenea, nominalizată în mod regulat pentru un posibil premiu în ultimii ani, printre favoriți numărându-se Alain Aspect din Franța, Anton Zeilinger din Austria, John Clauser din America și Ronald Hanson din Olanda.
Cu excepția cazului în care Academia înclină spre promisiunea calculatoarelor cuantice, care promit o revoluție care va depăși cu mult capacitățile actualelor calculatoare clasice.
Americanul Charles Bennett și canadianul Gilles Brassard sunt adesea citați pentru acest domeniu.
Doar patru femei au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică
La fel ca și premiul pentru economie și alte premii științifice, Nobelul pentru fizică suferă de un deficit de femei laureate, dar puține nume de femei se numără printre variantele speculate în acest an.
Doar patru femei au câștigat în domeniul fizicii de la înființarea premiilor în 1901, ultima fiind astrofiziciana americană Andrea Ghez, în urmă cu doi ani.
Într-un interviu acordat AFP după un sezon 2021 foarte „masculin” (12 bărbați și o femeie), secretarul general al Academiei Suedeze de Științe, Göran Hansson, a calificat drept „trist” numărul mic de câștigătoare, dar a respins ideea de cote de gen.
Premiile Nobel pentru Știință se încheie miercuri cu Premiul Nobel pentru Chimie, urmat joi de mult-așteptatul Premiu pentru Literatură și vineri de Premiul pentru Pace, singurul premiu care va fi decernat la Oslo. Premiul Nobel pentru Economie, o creație mai recentă, va închide balul lunea viitoare.
(foto articol: © Wwphoto | Dreamstime.com)