Sari direct la conținut

Canada a găsit soluția să compenseze războiul vamal cu Statele Unite. Renunță la „rana economică autoprovocată”

HotNews.ro
Canada a găsit soluția să compenseze războiul vamal cu Statele Unite. Renunță la „rana economică autoprovocată”
Mark Carney, noul lider liberal canadian și viitor premier. FOTO: CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul Mark Carney a declarat vineri că Canada ar putea compensa efectele oricăror taxe vamale americane prin eliminarea barierelor comerciale interne și că vizează să ajungă la o situație de liber schimb în interiorul țării până la 1 iulie, transmite Reuters.

„Ne angajăm să prezentăm legislația până la 1 iulie pentru ca mărfurile să circule în întreaga țară… fără bariere federale”, a declarat Carney presei, după o întâlnirea cu liderii provinciilor și teritoriilor canadiene.

„Putem mai mult decât să compensăm efectele oricăror tarife americane doar prin eliminarea barierelor comerciale interne”, a adăugat el.

  • Publicația canadiană Policy Magazine a scris în ianuarie anul acesta că barierele comerciale interne reprezintă „o rană economică autoprovocată”: „Aceste bariere – care se manifestă prin reglementări diferite în privința transporturilor de bunuri, standarde de produse distincte și licențe profesionale restrictive – echivalează cu o taxă ascunsă de 6,9% pentru bunuri și servicii. Unele studii au arătat că aceste bariere adaugă între 7,8% și 14,5% din prețurile plătite în piață”.

Economia ar putea crește cu până la 8%

Pe site-ul său, Carney a citat studii care au arătat că eliminarea barierelor interne ar reduce costurile comerciale cu până la 15% și ar crește economia Canadei cu 4% până la 8%.

El a spus că există trei abordări principale pentru a face acest lucru: armonizarea reglementărilor între provincii, recunoașterea reciprocă a legislației de către provincii și crearea unor standarde naționale comune.

Grupurile de afaceri s-au plâns mult timp de barierele comerciale dintre cele 10 provincii și trei teritorii și de un proces de autorizare prelungit care înseamnă că poate dura ani de zile pentru a dezvolta și construi mine, conducte de petrol și alte proiecte majore de resurse.

Canada, lovită de un val de taxe vamale de Administrația Trump

În martie, președintele american Donald Trump a impus tarife de 25% la importurile canadiene de oțel și aluminiu, urmând ca la 2 aprilie să impună și alte tarife.

Canada trimite 75% din exporturi în Statele Unite și o treime din toate importurile provin de la vecinul său din sud, lăsând economia sa vulnerabilă la un război comercial prelungit.

Carney, care a devenit recent prim-ministru și se estimează că duminică va anunța alegeri care să aibă loc în aprilie, nu a vorbit încă cu Trump sau nu a prezentat planuri detaliate cu privire la modul în care va trata cu președintele.

Efortul de a reduce barierele comerciale interne ar include eliminarea restricțiilor privind mobilitatea forței de muncă, a declarat Carney.

„Un singur ghișeu” pentru proiectele de infrastructură

Pentru a accelera aprobările proiectelor majore de infrastructură, Carney a declarat că guvernul va crea un „proces de aprobare cu un singur ghișeu” care va elimina dublarea cerințelor în cazul evaluărilor de mediu federale și provinciale. De asemenea, el a promis un plafon pentru petrol și gaze care va limita emisiile, nu producția.

Carney a declarat că este de acord cu provinciile ca guvernul federal să furnizeze fonduri pentru a construi legături de transport către locurile de extracție a resurselor și va dezvolta o „strategie națională privind coridoarele comerciale și energetice”.

Pentru a sprijini lucrătorii și întreprinderile afectate de taxele vamale, Carney a spus că țara sa va facilita accesul lucrătorilor concediați la sistemul de asigurare a locurilor de muncă și va permite întreprinderilor să amâne plata impozitului pe profit.

INTERVIURILE HotNews.ro