Sari direct la conținut

Cancerul ar putea fi diagnosticat prin analizarea salivei

HotNews.ro

Oamenii de stiinta sustin ca, in curand, mai multe afectiuni vor putea fi diagnosticate cu ajutorul salivei, informeaza dailymail.co.uk. Cercetatorii americani au identificat 1116 proteine unice in saliva umana si considera ca multe dintre ele pot fi folosite pentru identificarea cancerului, afectiunilor cardiace si diabetului, fara a mai fi nevoie de analiza sangelui.

Conducatorul studiului, cercetatorul Fred Hagen de la Universitatea Centrului Medical Rochester din New York, a spus ca 20% din proteinele identificate in saliva se regasesc si in sange.

„Acesta este un domeniu vast cu un mare potential in diagnosticarea bolilor”, a declarat Hagen, a carui lucrare a fost publicata in Journal of Proteome Research.

Ca si genomul, prin care se intelege masa totala de gene dintr-un organism, un proteom este o harta completa a proteinelor. In timp ce genele dau un manual de instructiuni, proteinele aplica instructiunile, realizand astfel reglarea proceselor celulare.

Cercetatorii de la cinci universitati americane au incercat sa gaseasca setul complet de proteine secretat de glandele salivare. Ei au colectat saliva de la 23 de barbati si femei sanatosi, de diferite rase.

Oamenii de stiinta au testat probele de saliva folosind o metoda spectrometrica, reusind sa determine identitatea proteinelor pe baza masei si sarcinii lor. Analizele initiale au scos la iveala unele proteine care sunt cunoscute pentru rolul pe care il au in bolile Alzheimer, Huntington si Parkinson, in cancerul pancreatic, colorectal, de san si in cazul diabetului.

Unii cercetatori au inceput sa lucreze identificarea cancerului de san cu ajutorul salivei, care ar putea ajuta la identificarea proteinei HER2, din cauza careia apare cancerul mamar. Hagen a spus ca asemenea teste ar putea inlocui mamografiile, care sunt incomode si costisitoare. Cercetatorul a mai declarat: „Consideram ca in viitor nu va fi nevoie decat de o proba de saliva pentru a depista cancerul la san. Va fi mult mai usor de dat o astfel de proba, mai ales ca acest lucru se poate face si de acasa”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro