Sari direct la conținut

Când află Călin Georgescu dacă va fi sau nu pe buletinul de vot și ce variante are în cazul unei respingeri

Când află Călin Georgescu dacă va fi sau nu pe buletinul de vot și ce variante are în cazul unei respingeri
Călin Georgescu părăsește judecătoria sectorului 1 din București, 3 martie 2025. Inquam Photos / George Călin

Călin Georgescu, care are susținerea partidelor de extremă dreapta AUR și POT, și-a depus vineri candidatura pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Odată depusă, se declanșează un întreg proces birocratic care va stabili dacă Georgescu va fi sau nu pe buletinul de vot.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat vineri, în jurul orei 16:30, că a înregistrat propunerea de candidatură a lui Călin Georgescu.

„Odată cu propunerea de candidatură a fost transmis spre analiză și semnul electoral pe care domnul Călin Georgescu dorește să îl utilizeze în cadrul alegerilor prezidențiale (…). Biroul Electoral Central urmează să analizeze și să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru înregistrarea candidaturii și a semnului electoral”, a transmis BEC într-un comunicat de presă.

BEC are termen 48 de ore să se pronunțe dacă respinge sau înregistrează candidatura lui Călin Georgescu, după ce verifică dacă dosarul depus respectă toate cerințele impuse de lege, inclusiv cele 200.000 de semnături de susținere necesare. Asta înseamnă că până cel târziu duminică, ora 16:00, BEC se va pronunța privind candidatura lui Georgescu.

„Înregistrarea și respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora”, conform Articolului 29, Alineatul 2, din Legea 370/2004

Decizia BEC nu este însă pasul final. După ce va fi publicată decizia BEC, în termen de 24 de ore se pot depune contestații privind această decizie (fie că este una de acceptare a candidaturii, fie că este una de respingere) la Curtea Constituțională a României (CCR).

În cazul în care BEC dă decizia duminică la ora 16:00, asta înseamnă că se pot depune contestații la CCR până luni la aceeași oră. 

Cât timp are CCR la dispoziție să ia o decizie privind posibilele contestații

CCR are apoi termen 48 de ore să se pronunțe asupra contestațiilor, dacă vor exista. Judecătorii CCR pot fie păstra decizia BEC, fie să o schimbe. Odată pronunțată decizia CCR, nu mai există cale de atac. 

„Curtea Constituțională soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Articolul 31, Alineatul 2, din Legea 370/2004

O decizie clară privind candidatura lui Călin Georgescu o vom afla, așadar, cel târziu miercuri. 

Totuși, este de așteptat ca tot procesul să se desfășoare mai rapid și BEC să dea o decizie vineri seara sau sâmbătă, ceea ce ar însemna că o decizie finală va fi luată mult mai repede, chiar și în eventualitatea în care vor fi depuse contestații la CCR.  

La alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate între timp, CCR a decis să îi interzică europarlamentarei Diana Șoșoacă să ajungă pe buletinul de vot. A fost pentru prima dată când CCR a dat o astfel de decizie. 

„Este de notorietate că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”, explicau la acea vreme judecătorii de la CCR decizia luată.

INTERVIURILE HotNews.ro