Sari direct la conținut

Când vor ajunge în Ucraina avioanele franceze de vânătoare Mirage 2000-5. Parisul promite să le doteze cu „noi echipamente de luptă aer-sol”

HotNews.ro
Când vor ajunge în Ucraina avioanele franceze de vânătoare Mirage 2000-5. Parisul promite să le doteze cu „noi echipamente de luptă aer-sol”
Un avion de vânătoare Mirage 2000-5 decolează de la baza militară aeriană 126 - Capitaine Preziosi (baza Solenzara), din Ventiseri, pe insula franceză Corsica din Marea Mediterană, 24 martie 2011. Sursa foto: STEPHAN AGOSTINI / AFP / Profimedia

Avioanele de luptă Mirage 2000-5 pe care Parisul intenţionează să le furnizeze Ucrainei vor fi livrate „în primul trimestru al anului 2025”, în perioada de până atunci urmând ca aparatele de zbor să fie modificate, iar piloţii şi mecanicii să fie instruiți, a anunţat marţi ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, postrivit AFP.

Numărul avioanelor aflate în prezent în serviciul Forțelor Aeriene Franceze ce vor fi livrate Ucrainei nu a fost precizat.

Echipate pentru lupta aeriană, avioanele Mirage 2000-5, care vor zbura sub culorile ucrainene, trebuie mai întâi să fie dotate cu „noi echipamente”, a precizat ministrul francez, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Noile dotări includ echipamente de „luptă aer-sol” pentru a efectua operațiuni de atac aerian și de „apărare anti-război electronic” pentru a rezista puternicelor bruiaje puternice, a adăugat oficialul guvernamental.

Aceste echipamente vor fi adăugate la baza aeriană Cazaux (din sud-vestul Franței), în timp ce piloții și mecanicii care vor opera aceste avioane de vânătoare vor fi instruiți la baza Nancy din estul Franței.

„Formarea piloților și mecanicilor ucraineni continuă”, a precizat ministrul francez al apărării.

Ucraina, care este bombardată constant de ruși, vizată fiind mai ales infrastructura sa energetică, a cerut în mod constant Occidentului să-i livreze mai multă apărare antiaeriană și avioane de luptă suplimentare.

Mai multe țări care dispun de avioane de luptă americane F-16 au trimis deja Kievului astfel de aparate, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și-a anunțat, în luna iunie, intenția de a face același lucru cu avioane Mirage 2000.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro