Sari direct la conținut

Când vor avea loc alegerile prezidențiale? Ciolacu: „Săptămâna viitoare stabilim dacă primul tur va avea loc pe 15 sau 29 septembrie”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul a anunțat că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 sau 29 septembrie și i-a solicitat ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească hotărârea de guvern în acest sens, potrivit declarațiilor făcute vineri în debutul ședinței de guvern. Anterior, surse din coaliție au precizat că există neînțelegeri privind data alegerilor prezidențiale întrucât liberalii vor în decembrie, iar PSD în septembrie.

„În urma deciziilor luate în coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur”, a declarat premierul.

Stabilirea datei alegerilor prezidențiale a provocat anterior neînțelegeri în coaliția guvernamentală, iar ședința de coaliție de miercuri seară s-a încheiat cu un blocaj, motiv pentru care și ședința de guvern de joi a fost reprogramată pentru astăzi.

Surse din coaliție au spus pentru News.ro că motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin pentru luna septembrie, iar liberalii cer să fie la termen în decembrie.

Liberalii mai spun că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional. În plus, potrivit PNL, campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza condiţiilor meteo şi a perioadei de concedii, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populaţiei.

Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată.

Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale este 2 iulie.

INTERVIURILE HotNews.ro