Sari direct la conținut

Candidatul flasc

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Rar a avut un candidat la prezidentiale atita munitie cum are Klaus Iohannis in lupta politica dusa cu Victor Ponta. Iata doar citeva dintre bombele din ultima luna: dosarul Microsoft, dosarul Retrocedarea padurilor, dosarul Hrebenciuc – Sova – Mitica Iliescu. Toate arata un PSD corupt si un Ponta care s-a ridicat pe aceasta coruptie. Ce face Iohannis intr-o zi in care trebuie sa mature pe jos cu PSD? Participa la evenimentul „Pedalăm pentru o Românie a lucrului bine făcut” din Parcul Herastrau.

Aproape toata campania lui Iohannis a stat pina acum sub semnul inadecvarii. Candidat la presedintie poti fi o data – de doua ori in viata (cu ceva noroc). E de asteptat deci sa incerci din toate puterile sa te ridici la inaltimea momentului, sa arati potentialilor votanti ca poti sa le aperi interesele legitime, ca te poti bate pentru ei ca presedinte, ca esti dispus sa faci eforturi peste media obisnuita ca sa le cistigi maxima incredere – aceea de a pune stampila pe numele tau.

Dar, in loc de angajament maxim in lupta politica, ce vedem? Un candidat care se fereste sa utilizeze armele pe care contextul social si istoric le-a pus pe tava gratis: marile dosare de coruptie din PSD, taxele si impozitele care au cocosat mediul de afaceri, scandalul ofiterului acoperit, scandalul autostrazii Pitesti – Sibiu, ba chiar si bilbele administrative care erau sa distruga proiectul laserului de la Magurele.

Vedem un Iohannis care se tine scai de strategia tacerii. Problema e ca el confunda tacerea productiva cu non-combat-ul. In loc de combat, Iohannis si-a consolidat reputatia de gafeur. In loc de adrenalina atacului impotriva adversarului, Iohannis a provocat publicului stupoarea replicii aiuritoare gen „ghinion”.

Cel putin asa arata lucrurile. Nu vreau sub nici o forma sa acreditez ideea unui blat cu PSD, nu am informatii si ma indoiesc ca doua partide de marimea PDL si PNL si-ar juca viitorul intr-un asemenea scenariu.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Foto: Facebook

Dar nu ma pot opri sa scriu ceea ce vad. Si vad un barbat care se fereste de lupta, care prefera cite-o emisiune TV de unde emite panseuri banale si corecte politic despre DNA, Ponta si ce-l mai intreaba moderatorul. Un barbat politic care, in ziua in care PSD e in implozie interna sub presiunea dosarului Hrebenciuc – Sova, se duce in Parcul Herastrau la evenimentul „Mersul liber al bicicliştilor”. Formidabila inadecvare la realitate!

In paralel, Monica Macovei si Elena Udrea – cu mijloace infinit mai modeste, joaca rolul pe care Iohannis insusi ar trebui sa-l joace. Acela de a hartui permanent un adversar pe temele asteptate de un intreg public, teme legitime pentru dezbaterea politica: coruptie, taxe, infrastructura.

Mai sint doua saptamini pina la primul tur si inca doua pina la turul doi. Pina acum, totul a mers in favoarea lui Iohannis: dosarele DNA au aratat putregaiul din PSD, Basescu l-a tocat marunt pe Ponta, Ponta insusi sau PSD-ul ca intreg si-au dat singuri cu stingul in dreptul (vezi cazul Lukoil). Dar e o vorba 100% romaneasca: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro