Sari direct la conținut

Candidatura controversatei Rumiana Jeleva la postul de comisar european din partea Bulgariei a fost retrasa. Kristalina Georgieva este noua propunere

HotNews.ro

Candidatura controversatei Rumiana Jeleva, propusa pentru postul de comisar european de Bulgaria, dar care a ridicat serioase semne de intrebare Parlamentului European in audierile de saptamana trecuta, a fost retrasa de guvernul de la Sofia, informeaza surse citate atat de New Europe, cat si de Reuters. In privinta inlocuirii ei, surse apropiate guvernului bulgar au aratat ca orice e posibil, mai putin nominalizarea Meglenei Kuneva, cea care a ocupat acest post in mandatul trecut.

UPDATE: Kristalina Georgieva este noul candidat pentru postul de comsiar, anunta Reuters. Potrivit unor oficiali de la PE, votul asupra echipei lui Barroso nu va avea loc in 26 ianuarie, ci va fi amanat.

New Europe citeaza surse de la biroul de presa al Parlamentului European care sustin ca guvernul de la Sofia a retras deja candidatura Rumianei Jeleva, in timp ce Reuters arata ca asta se va intampla in cursul zilei de marti. „Ne asteptam ca Bulgaria sa ii retraga candidatura. Comisia pentru dezvoltare nu o vrea”, a spus o sursa parlamentara apropiata grupului popularilor.

New Europe arata ca retragerea candidaturii apare in urma unor presiuni interne si europene asupra premierului Boiko Borisov. Acesta a spus luni, intr-o declaratie, ca este ingrijorat de „starea de sanatate a Rumianei Jeleva”. „Imi e teama ca presiunile foarte mari asupra ei au avut efecte adverse asupra sanatatii ei. Acest atac care ne vizeaza pe toti este planificat si nejustificat.

Posibili inlocuitori

Bulgaria l-ar putea propune pe ministrul apararii, Nikolai Mladenov, insa exista totusi o problema, intrucat in Comisie ar fi nevoie de o femeie. Asa ca asta ar putea creste sansele Nadejdei Mihailova, eurodeputat, sau Kristalina Georgieva, vicepresedinte la Banca Mondiala, desi este putin probabil ca ea ar accepta un astfel de post. Orice nominalizare e posibila, sustin surse guvernamentale bulgare, citate de New Europe, mai putin fostul comisar, Meglena Kuneva.

Veriga slaba a Comisiei Barroso II

Inca inainte de audierea Rumianei Jeleva au fost o serie de semnale ca examenul in fata eurodeputatilor nu va fi usor. A fost considerata de presa occidentala „veriga slaba” a actualei Comisii, sotul ei este suspectat de relatii cu lumea interlopa bulgara, ea este suspectata de un conflict de interese sau de ascunderea unei informatii privind actionariatul intr-o firma de consultanta si se considera ca, desi germana ei este fluenta, engleza ii cam pune probleme.

Problema a constat intr-un conflict de interese pe care ea l-a ascuns, omitand sa dea informatii clare in declaratia de interese si in CV-ul sau.

Potrivit Financial Times Deutschland si, mai apoi, a unor explicatii date chiar in timpul audierii, Rumiana Jeleva nu a fost total onesta in declaratia sa de interese. In CV-ul ei, pe care l-a transmis Comisiei Europene si Parlamentului European in calitate de comisar desemnat, ea scrie ca a detinut din 2001 pana in 2003 si din 2006 pana in 2007 o functie de conducere la Global Consult. Nu se mentioneaza nimic despre activitatea sa pana in 2009. Numai ca FT a intrat in posesia unor documente de la registrul comertului bulgar care arata ca Jeleva a fost din iunie 2006 pana in aprilie 2009 presedintele si unicul actionar al companiei de consiliere Global Consult Ltd. Jeleva a tainuit aceasta informatie, intrucat in niciuna din declaratiile sale de interese nu apare participatia sa ca actionar in aceasta firma. Ea a explicat in vara anului 2007, in PE, ca este manager al Global Consult. Apoi, dupa noiembrie 2007, aceasta informatie lipseste din declaratiile sale de interese, cu toate ca figura pana in 2009 ca presedinte si unic actionar al firmei.

In cadrul audierii, ea a explicat ca din 2006 nu a mai avut activitate in cadrul Global Consult. Firma nu a avut, potrivit explicatiilor lui Jeleva, in 2007 si in 2008 nicio activitate, dar a continuat sa figureze in Registrul Comertului. Ea si-a vandut partea sa din firma in aprilie 2009.

Kristalina Georgieva, noua propunere de comisar bulgar
Kristalina Georgieva, noua
propunere de comisar bulgar
Foto: Banca Mondiala

UPDATE 2: Intr-o scrisoare adresata premierului bulgar, Rumiana Jeleva si-a dat demisia din toate functiile detinute, adica de ministru de externe, pentru ca apoi Bulgaria sa poata retrage candidatura ei.

„Va rog sa imi acceptati demisia din toate functiile pe care le detin, ca sa puteti face demersurile necesare de a retage nominalizarea mea pentru postul de comisar european propus de Bulgaria. (…) Nu am nicio speranta in a primi o evaluare impartiala si obiectiva din partea comisiei de dezvoltare din parlament si ii dau domnului Borisov sansa de a propune un nou candidat”, a spus Jeleva potrivit Reuters.

Noua propunere bulgara, Kristalina Georgievalucreaza la Banca Mondiala din 1993, iar din martie 2008 este vicepresedinte.

Intre 1993-1997, ca economist care s-a ocupat de proiecte de mediu, a condus programul dedicat mediului al Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est. Citindu-i CV, remarci faptul ca este calificata pentru postul pentru care e propusa, mai ales prin activitatea ei la banca Mondiala, ocupandu-se de mai multe programe de dezvoltare.

Inainte de a lucra la BM, a avut o cariera academica si a fost consultant atat in Bulgaria, cat si in SUA, a sustinut cursuri la universitati din Australia, Marea Britanie, SUA.

Ea are un doctorat in economie si un master in economie politica si sociologie, a facut studii post-universitare si cercetare la prestigioasele London School of Economics si Massachusetts Institute of Technology.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro