Sari direct la conținut

Capat de drum. Probele asteptate de la Victor Ponta

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Premierul Victor Ponta a ajuns intr-un punct critic cu dublul sau discurs. A ajuns la capatul unui drum unde potecile se bifurca si trebuie sa faca o alegere. De acum, cam toti asteapta probe si fapte de vitejie de la maestrul aburelii, specializat in a scoate pe gura exact ce doreste interlocutorul sa auda. Premierul Ponta a invatat ca aruncatul vorbelor nu costa nimic, insa cateva cuvinte necugetate pot costa functia. Numai ca vremea vorbelor s-a cam dus, rabdarea multora a ajuns la capat.

De pilda, Dan Voiculescu il suspecteaza de-a dreptul ca a fraternizat cu Traian Basescu. Crin Antonescu i-a cerut sa probeze ca nu-i asa. Cum ar putea liderul PSD dovedi ca n-a tradat cauza USL? Ce ar trebui sa faca pentru a-si linisti partenerii de guvernare? Si oficialiii de la Bruxelles si cei de la Washington asteapta, la randul lor, ceva mai mult decat zambete, angajamente si promisiuni neonorate.

Crin Antonescu si Dan Voiculescu vad, desigur, ceea ce poate lesne constata oricine: premierul si-a schimbat pozitia in cateva chestiuni esentiale (FMI, buget, gaze de sist, Rosia Montana, ANI etc), plasandu-se ca viziuine mai aproape de Traian Basescu si PDL decat de partenerii sai din USL. Or, functia de premier depinde inainte de toate de sprijinul PNL si PC din Parlament.

Nu depinde in totalitate, deoarece PSD poate construi la nevoie o majoritate alternativa cu UDMR (cu care a deschis negocieri pe 9 decembrie, la cateva ore dupa inchiderea urnelor) sau/si cu PPDD. Pe maghiari i-a tinut in tot acest timp aproape de guvernare. Din punct de vedere politic, trimiterea liberalilor in opozitie, la pachet cu Dan Voiculescu, este deocamdata o miscare riscanta, cu consecinte neprevazute in perspectiva alegerilor din 2014. Dar pe liberali poate sa-i rupa in doua iar eforturile in aceasta directie sunt vizibile inclusiv la RTV, televiziunea amicului Ghita. Antonescu a observat si el asta si s-a cam sucarit. Apoi, Ponta are nevoie de majoritatea de 2/3 daca doreste cu adevarat reforma constitutionala.

Premierul Victor Ponta a ajuns insa la un punct de rascruce. Va trebui sa aleaga, asa cum a bine a sintetizat colegul Cristian Pantazi: ori merge pe drumul Bruxelles-ului ori pe drumul Varanului. Ori se conformeaza unor minime standarde europene, asa cum sugereaza ultimul raport MCV, ori cedeaza presiunior marilor penali de a incaleca justitia cat mai degraba. Din acest punct de vedere, si Bruxelles-ul, si Washington-ul asteapta de la primul-ministru fapte si mai putine vorbe. Marele test este selectia noilor sefi de la Parchetul General si DNA. El ne va spune cum gandeste, cu adevarat, Victor Ponta. Iar acest test nu mai poate fi amanat. Trebuie sa-si asume rapid o decizie.

Daca premierul va merge pe mana Monei Pivniceru (a se citi Voiculescu) si va gira o procedura de selectie la fel de proasta si netransparenta ca prima, la capatul careia ne vom trezi cu procurori slabi, incapabili sa continue anchetarea cazurilor de mare coruptie, atunci tot baletul artistic executat profesionist de premierul Ponta se va dovedi teatru ieftin bun de pacalit cativa naivi din interiorul sau afara tarii. In aceasta situatie, se va dovedi valabila teoria lui Ion Cristoiu, potrivit careia liderii USL si-au distribuit abili rolurile de politist „bun” si „rau”. Daca asa stau lucrurile, desi personal nu prea cred, atunci PSD si PNL joaca periculos. Cele doua partide joaca, va sa zica, in paralel, ca un veritabil partid stat, rolul puterii si al opozitiei in Romania. Si asa PDL tinde sa dispara sub conducerea lui Vasile Blaga din randul partidelor relevante, deci cineva trebuia sa faca pe opozantul.

In schimb, daca Victor Ponta a inteles mesajul ultimului raport MCV, atunci va cauta sa indrepte neajunsurile semnalate si, mai presus de toate, sa se asigure ca la conducerea DNA si la Parchetul General ajung procurori liberi, fara butoane de manevra si cu trecut profesional covingator. Din calitatea sa de sef al guvernului nu se poate deroba de responsabilitati, lasand totul pe seama ministrului justitiei. Mona Pivniceru trebuie sa dovedeasca sustinatorilor sai ca-si merita un loc la Curta Constitutionala. Victor Ponta trebuie sa convinga la Bruxelles si Washington ca este premier responsabil. Deci, acesta va fi marele test pentru Ponta. La capatul lui vom afla drumul pe care doreste cu adevarat sa mearga.

Primele semnale nu au fost de bun augur. Reactiile premierului au dezamagit. Mai intai a lovit in credibilitatea raportului MCV, speculand eroarea nominalizarii a trei ministri cu probleme penale in loc de doi. Apoi a comis un gest de o rara stupizenie, trimitand o scrisoare la Evenimentul Zilei cu niste aiuritoare acuzatii de presiuni exercitate asupra justitiei in cazul inchiderii OTV. Cei de la EVZ vad in acest gest o diversiune, o incercare a premierului Ponta de a abate atentia de la trustul Intact la care face referire, fara a-l nominaliza in clar, raportul MCV atunci cand denunta campaniile de harturire si intimidare a unor oameni cheie in stat.

In fine, Victor Ponta a afirmat, vineri seara, la Romania TV, ca nu va renunta la ministrii cu probleme penale. „Să spun că acum am aflat sau acum mi-am dat seama că nu-i bun Fenechiu sau Dragnea mi se pare, totuşi, un gest neserios”, a explicat Ponta. Or, problema se pune exact pe dos: neserios s-a dovedit numindu-i in functia de ministru desi unul era cercetat penal, altul trimis in judecata. Dupa discutiile de la Bruxelles, se pare ca premierul a gasit o cale de mijloc: la prima condamnare, Fenechiu sau alti ministri zboara. Chiar si cu aceasta minora concesie, rabadea europenilor a ajuns la capat.

Argumentul ca exista cazuri in Europa de politicieni care, desi au avut in trecut probleme penale, au ajuns totusi ministri sau chiar premieri nu tine deloc. In Franta, actualul prim ministru, Jean Marc Ayrault a fost condamnat definitiv prin 1997 la sase luni de inchisoare cu suspendare si 30.000 de franci amenda pentru fapte de favorizare a unor firme din calitatea sa de primar la Nantes. Fostul premier, Alain Juppe, a luat si el 18 luni de inchisoare ceea ce nu l-a impiedicat sa ajunga ulterior ministru de externe.

In cele doua cazuri, cei doi au fost numiti dupa ce justitia s-a pronuntat, dupa ce santiunile si-au atins scopul lor social exemplar si disuasiv. Nici functia lor, nici actiunea justitiei nu mai puteau fi puse sub semnul intrebarii. Justitia si-au facut treaba, ei eu platit pentru faptele comise. In cazul lor functioneaza asa numita reabilitare. Odata ispasita pedeapsa, ai dreptul dupa o vreme inclusiv la ocuparea unor functii publice. Cu totul altfel stau lucrurile cand numesti cetateni cercetati penal sau trimisi in judecata pe pozitia de ministru. In acest caz dovedesti lipsa de respect fata de institutii, fata de justitie si fata de cetateni.

Pe scurt, Victor Ponta a dat, in prima faza dupa publicarea MCV, cateva probe de loialitate fata de Antonescu si Voiculescu. Dar acestia vor infinit mai mult. Vor inchiderea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Se lupta din rasputeri sa scape de ochiul vigilent al Bruxelles-ului si sa revina la sistemul vechi de putere cand nu dadeau socoteala nimanui. Mai vor sa forteze in Parlamentul European declaratii de infierare a raportului MCV pentru a contracara pozitia oficiala exprimata de presedintele Traian Basescu. Dar, surpriza. Ca de obicei, vitejia din tara s-a mai pierdut in drumul spre Bruxelles.

La intalnirea avuta luni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, premierul Victor Ponta s-a angajat sa trimita o scrisoare liderilor europeni, semnata de presedintele Traian Basescu si de presedintii celor doua Camere, prin cere va cere o solutie pozitiva in martie in privinta intrarii in spatiul Schengen, tocmai pentru ca e vorba de o decizie politica. Ponta a avut cuvinte de apreciere fata de acordul de coabitare cu presedintele Basescu, despre care a spus ca e un interes util care-i ajuta sa lucreze „pentru binele tarii”. Premierul a adaugat ca se va stradui sa respecte recomandarile din raport.

Toate aceste mesaje trimise la Bruxelles contrasteaza in mod flagrant cu declaratiile din tara anti-raport. Nimic surprinzator dar, atentie! A venit vremea probelor. Premierul trebuie sa-i convinga pe Crin Antonescu si Valeriu Zgonea sa semneze o scrisoare, adica sa-si ia noi angajamente de ordin politic. Daca ceri Europei sa te accepte in martie in Schengen este de bun simt sa te obligi la randul tau ca vei respecta statul de drept si, in detaliu, cerintele din MCV. Altfel, mai bine nu ceri nimic ca te faci de ras.

Asadar, cum va suna oare aceasta scrisoare? Cum vor reactiona Antonescu, Voiculescu si ceilalti lideri PSD? O vor semna? Primele semne sunt de prost augur. Antena 3 si Jurnalul Nationala il critica deja pe Victor Ponta pentru atitudinea avuta in timpul intalnirii cu presedintele Comisiei. Ponta a fost chemat la raport de Voiculescu, marti seara, la Antena 3, pentru a fi testat. Ideologul suspendarii nu admite in ruptul capului pozitia ingrata de fugar din fata justitiei in care a ajuns, cu atat mai putin pe cea de potential condamnat.

Pe scurt: intre drumul Europei si drumul Varanului, ce va alege Victor Ponta? Mult timp nu mai are sa se decida si nici vorbele nu mai pot pacali pe nimeni. Ponta se afla intr-un moment crucial pentru viitorul sau politic. Premierului i se cer fapte, pozitionari si decizii care sa nu mai lase loc la starea de echivoc prelungit intretinuta abil dupa 9 decembrie.

Nota:O prima varianta a acestui text a aparut in ultimul numar al Revistei 22.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro