Sari direct la conținut

Care este legătura dintre anxietate și circumferința taliei – studiu

HotNews.ro

Anxietatea este una dintre cele mai frecvent întâlnite tulburări de sănătate mintală și afectează în special femeile aflate la vârstă mijlocie. Deși anxietatea poate fi cauzată de mai mulți factori, un nou studiu sugerează că grăsimea abdominală ar crește riscul apariției tulburărilor de anxietate. Noile constatări au fost publicate recent în jurnalul de specialitate „Menopause” al organizației americane The North American Menopause Society, notează sciencedaily.com.

Mâncatul în exces pe fond nervos și grăsimea abdominală

Cu toții știm că mâncatul pe fond de stres cauzează, printre alte probleme de sănătate, și creșterea circumferintei taliei. Pentru a realiza nouă cercetare, ce scoate la suprafață legătură dintre tulburările de anxietate și grăsimea abdominală, oamenii de știință au analizat datele medicale a 5580 de femei, cu o vârstă medie de 49 de ani.

Pe parcursul analizei lor, cercetătorii au încercat să determine dacă este vorba despre o relație de tip cauza-efect între anxietate și circumferința taliei.

Raportul talie-înălțime și obezitatea

Deși nu este primul studiu care analizează această asociere, cercetarea aduce un plus de cunoaștere luând în considerare rapotul talie-înălțime și legătura ce se stabilește între acest raport și riscul apariției tulburărilor de anxietate.

Raportul talie-înălțime este un bun indicator al riscului cardiometabolic, arată literatură de specialitate. Obezitatea este definită la femei prin analiza acestui raport. Astfel, o femeie este la risc de obezitate atunci când talia măsoară mai mult de jumătate din înălțime.

Raportul cercetătorilor arată că 61,3% dintre femeile participante la studiu au declarat că suferă de anxietate, iar dintre aceștia cele care se aflau la limita raportului optim dintre circumferința taliei și înălțime au fost cu mult mai predispuse să dea semne de anxietate, prin comparație cu restul.

Legătura cu anxietatea

Anxietatea este o problema deosebit de serioasă atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru sănătatea întregului organism, fiind asociată apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului, problemelelor tiroidiene, tulburărilor respiratorii și abuzului de substanțe nocive, printre altele.

Studiile de specialitate au arătat o creștere a frecvenței apariției anxietății la femeile aflate la vârstă mijlocie, iar oamenii de știință sunt de părere că acesta este rezultatul scăderii nivelului de estrogen din organism ce funcționează că neuroprotector.

„Schimbările hormonale pot contribui la apariția anxietății, cât și la debutul obezității abdominale, întrucât hormonii joacă un rol central atât pentru sănătatea creierului, cât și pentru distribuția și arderea grăsimilor din organism.

Studiul de față ne oferă noi informații valoroase ce arată că raportul înălțime-talie poate fi un indicativ bun în evaluarea pacienților ce suferă de anxietate,” conchide Dr. JoAnn Pinkerton, directoarea organizației americane The North American Menopause Society.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro