Sari direct la conținut

Care sunt joburile cu cei mai nefericiți oameni, conform ​celui mai lung studiu despre fericire

HotNews.ro
Joburile cu cei mai nefericiti oameni, Foto: © Studio Dream | Dreamstime.com
Joburile cu cei mai nefericiti oameni, Foto: © Studio Dream | Dreamstime.com

În timp ce anumite locuri de muncă pot atrage nemulțumirea sau epuizarea, există joburi care pur și simplu te pot face nefericit. Este rezultatul celui mai longeviv studiu despre fericire.

Slujbele care necesită puțină interacțiune umană și nu oferă oportunități de a construi relații semnificative cu colegii de muncă tind să aibă cei mai nefericiți angajați, arată cel mai amplu studiu despre fericire.

Începând cu 1938, cercetătorii de la Harvard au adunat dosarele medicale a peste 700 de participanți din întreaga lume și le-au pus întrebări detaliate despre viața lor la fiecare doi ani. Secretul pentru o viață mai fericită, mai sănătoasă și mai lungă, au concluzionat ei, nu îl reprezintă banii, succesul profesional, exercițiile fizice sau o dietă sănătoasă.Relațiile pozitive sunt ceea ce îi ține pe oameni fericiți de-a lungul vieții. Acest lucru este valabil și pentru locurile noastre de muncă. Celebrul studiu despre fericire al celor de la Harvard nu este singura cercetare pe această temă.

Un alt studiu, publicat în Neurophotonics, a scos la iveală faptul că atunci când doi oameni lucrează împreună la îndeplinirea aceleiași sarcini, regiunile-cheie ale creierului se sincronizează, lucrând ca un singur sistem pentru rezolvarea sarcinii.

„Este o nevoie socială critică care ar trebuie satisfăcută în toate aspectele vieții“, spune dr. Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School și coordonatorul studiului „Harvard Study of Adult Development“. „În plus, dacă ești mai conectat cu oamenii, te simți mai mulțumit de munca ta și faci o muncă mai bună.“

Singurătatea la locul de muncă este mai frecventă decât crezi

Locurile de muncă în care angajatul se simte singur implică mai multă muncă independentă decât relații interpersonale sau necesită ture peste noapte.

Ne referim aici la șoferii de camion și la cei responsabili cu securitatea pe timp de noapte. Alte locuri de muncă unde angajatul nu beneficiază de o echipă de colegi sunt joburile din serviciile rapide ori cele bazate pe tehnologie. Spre exemplu, livratorii de pachete și mâncare, cei care lucrează în vânzări on-line, joburi unde munca se desfășoară pe teren încât este posibil ca angajații din aceeași tură să nu se cunoască.

Cu toate acestea, singurătatea nu îi afectează doar pe cei care au locuri de muncă unde sunt singuri. Chiar și oamenii cu locuri de muncă care permit relațiile sociale se pot simți izolați dacă nu au interacțiuni pozitive și semnificative cu ceilalți. Waldimger, autorul studiului, amintește aici de cei care lucrează la serviciul clienți: „Oamenii din centrele de apeluri sunt adesea extrem de stresați de locurile lor de muncă, în principal pentru că stau la telefon toată ziua cu oameni frustrați și nerăbdători“, spune el.

A te simți deconectat de ceilalți la locul de muncă este, de asemenea, o problemă de sănătate: studii recente au arătat că, pe măsură ce îmbătrânim, singurătatea ne poate crește riscul de deces la fel de mult ca fumatul, obezitatea și inactivitatea fizică.

Medicul american Ira Byock, într-una din cărțile sale o citează pe celebra antropoloagă Margared Mead spunând că primul semn al apariției civilizației nu a fost un vas din lut sau o armă, ci un femur vindecat.

Cât timp trăim guvernați de legea junglei în care supraviețuiește doar cel mai puternic, nu se vor găsi răni vindecate, iar civilizația tocmai asta înseamnă: compasiune și grijă arătată celuilalt, spune psiholog Diana Niculescu pentru SmartLiving.ro.

Socializarea este bună pentru carieră și pentru sănătatea mintală

Crearea de mici oportunități de conexiune socială la locul de muncă poate fi reparatoare și poate ajuta la atenuarea sentimentelor de singurătate și nemulțumire, au descoperit cercetătorii.

Maximizarea fericirii tale la locul de muncă depinde și de așteptările pe care le are managerul. „Dacă ești motivat să lucrezi în echipă, este mai ușor să construiești relații pozitive cu colegii tăi“, spune Waldinger. „Dar dacă se așteaptă să fii tot timpul cu capul în jos și să muncești în pătrățica ta, de unul singur, sau să concurezi cu alții, aceasta este o altă poveste.“ Suntem programați să trăim în grupuri, în relații cu ceilalți, parte din nevoile noastre emoționale însemnând apartenența, includerea, validarea, acceptarea, iar pe toate acestea și multe altele le primim în relații.

Supraviețuirea noastră ca specie și evoluția au avut loc în momentul în care am început să trăim în triburi. În prezent, este rolul nostru să ne găsim propriul trib, spune și psihologul Iulia Barca.

Când căutăm un loc de muncă, salariul și asigurarea medicală sunt importante. Dar la fel de importantă este echipa de oameni din care vom face parte, pentru că oamenii cu care urmează să lucrăm ne pot aduce beneficii pentru sănătate. „Relațiile pozitive la locul de muncă ajută la reducerea stresului, la o mai bună sănătate fizică și scurtează zilele când venim supărați acasă“, concluzionează autorii studiului.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro