Sari direct la conținut

Care sunt județele expuse inundațiilor în zilele următoare / Măsurile anunțate de Raed Arafat

HotNews.ro
Dunare, Foto: Agerpres
Dunărea, Foto: Agerpres

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, că s-a luat decizia încă de ieri de mobilizare a unor forţe suplimentare către judeţele cu risc de inundații, anume Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, el precizând că a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale şi pentru o eventuală evacuare, informează News.ro.

Secretarul de stat a declarat că a avut deja o videoconferinţă cu toate comitetele pentru situaţii de urgenţă din judeţele care sunt limitrofe Dunării solicitând prefecţilor identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele imobilizate sau cele cu dezabilităţi respectiv, luarea în considerare a evacuării acestora din timp, dacă se va impune.

Pregătiri pentru „inundații surpriză”

Raed Arafat a mai spus că a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale, precum şi pentru o eventuală evacuare în cazul în care situaţia o va impune. El s-a referit şi la informarea din timp a populaţiei, inclusiv prin mesaje Ro-Alert, cu mesaje clare şi informaţii concrete, mai ales în eventualitatea unor măsuri care trebuie să fie luate în timp foarte scurt şi colaborarea strânsă între reprezentanţii structurilor locale.

„Avem o cantitate gestionabilă pe cursul Dunării. Însă, în paralel, avem problema ploilor şi mâine o să aflăm mai exact care este situaţia, ce coduri vor intra, care sunt zonele probabil care vor fi afectate sâmbătă-seară, duminică până luni. Măsurile care le-am recomandat sunt măsuri care rămân valabile în cazul ploilor şi în cazul în care ne aşteptăm la apariţia unor inundaţii surpriză sau în unele zone care deja se ştie că sunt zone inundabile”, a declarat Arafat.

El a precizat că, dacă specialiștii de la Meteorologie şi de la Apele Române spun că există un risc major într-o anumită zonă, vor putea să ia măsurile necesare în zona respectivă.

„În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe. Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, către judeţele care noi le luăm că sunt judeţe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman”, a precizat Arafat.

Efectivele de pompieri sau jandarmi vor fi ajustate în funcție de evoluția prognozelor, ajustări fiind făcute și în funcție de zonele în care va fi nevoie de intervenția acestora.

Viitura de pe Dunăre, considerată ca gestionabilă

Prezent la conferința de presă a lui Raed Arafat, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a spus că ploile care sunt așteptate în următoarele zile nu vor produce o creștere atât de mare a apelor Dunării încât aceasta să se reverse pe arii extinse.

„Aş dori să clarific speculaţiile care au apărut în special astăzi în presă legat de debitele Dunării datorită acestei viituri. Am citit că s-a discutat mult despre un debit de 15.000 de metri cubi pe secundă. Este un debit care cu siguranţă nu va exista în această perioadă”, a declarat directorul general al ANAR.

În momentul de față, Dunărea are un debit la intrarea în țară de 6.800 de metri cubi pe secundă, vârful viiturii urmând să se înregistreze pe 2 sau 3 octombrie, cu 7.500 metri, la care se vor adăuga circa 2.000 de metri cubi pe secundă din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, ceea ce ar fi un nivel gestionabil din perspectiva specialiștilor de la Apele Române.

„Până la un debit de 10.000 de metri cubi pe secundă nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării”, a menţionat Sorin Lucaci. Directorul ANAR a mai precizat că primele probleme ar putea apărea dacă se va înregistra o valoare de 13.500 de metri cubi pe secundă.

INTERVIURILE HotNews.ro