Sari direct la conținut

Carles Puigdemont spune că s-a întors în Belgia după apariția sa fulgerătoare la Barcelona

HotNews.ro
Carles Puigdemont spune că s-a întors în Belgia după apariția sa fulgerătoare la Barcelona
Carles Puigdemont Foto: Gloria Sanchez/ Zuma Press / Profimedia

La o zi după reapariția sa fulgerătoare la Barcelona și după ce a scăpat de poliția care a vrut să-l aresteze, liderul independenței catalane Carles Puigdemont a afirmat vineri seara că s-a întors în Belgia, unde locuiește de șapte ani pentru a scăpa de procedurile judiciare din țara sa, potrivit AFP.

Într-un moment în care forțele de ordine încercau în continuare să dea de urma sa, liderul separatist a ieșit din tăcere la 36 de ore de la întoarcerea sa în Spania pentru a afirma pe rețeaua de socializare X că s-a întors la Waterloo, în apropiere de Bruxelles, unde și-a petrecut cea mai mare parte a celor șapte ani de exil.

„Astăzi sunt la Waterloo după câteva zile extrem de dificile”, a scris el pe rețeaua de socializare X, referindu-se la faptul că a fost nevoit să parcurgă „mii de kilometri în foarte puține zile” și la „nevoia de odihnă și de aer curat”.

Omul forte al tentativei de secesiune din 2017 și fost președinte al Generalitat, guvernul regional catalan, nu a publicat nicio înregistrare video sau fotografie care să însoțească textul. Apropiații săi afirmau încă de joi seara că a părăsit Spania.

Joi dimineață, Carles Puigdemont a urcat pe scenă în inima Barcelonei, lângă Parlament, în fața camerelor de luat vederi din întreaga țară și a mii de susținători. Acesta a ținut un discurs de câteva minute pe podium înainte de a se retrage discret, scăpând de forțele de poliție desfășurate pentru a-l aresta.

El nu s-a prezentat în parlament pentru a participa la votul de învestire a noului președinte catalan, așa cum anunțase de mai multe ori în zilele precedente.

INTERVIURILE HotNews.ro