Cartea care analizează fenomenul Călin Georgescu pe TikTok

Cum a reușit un candidat aproape necunoscut să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din România folosindu-se de TikTok? Jurnalistul HotNews Eugen Istodor explică în noua sa carte, „Mesia este român”, publicată la Editura Paideia, mecanismele prin care rețelele de socializare pot schimba regulile jocului.
Noua carte a lui Eugen Istodor, „Mesia este român. Despre efectul TikTok «Călin Georgescu» în alegerile prezidențiale”, publicată la Editura Paideia, explorează un fenomen surprinzător apărut în alegerile prezidențiale din România anului 2024. Este povestea unui candidat aproape necunoscut, Călin Georgescu, care devine rapid popular prin intermediul TikTok și reușește să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale, spre uimirea tuturor.
Istodor, care este lector la Facultatea de Litere a Universității București, încearcă să înțeleagă și să explice cum a fost posibil, discutând cu specialiști din diverse domenii (psihologie, sociologie, comunicare) și analizând modul în care rețelele sociale schimbă radical felul în care românii își aleg liderii politici.
Cartea vorbește despre riscurile și efectele platformelor digitale asupra societății noastre, dar și despre nevoia de a înțelege ce se întâmplă atunci când discursul politic devine viral.
„Venirea lui Mesia în România, pe numele lui Călin Georgescu, a creat cele mai neașteptate solidarități și a scos drept scut de apărare Respectul ca filosofie de viață. «Respectă-mă pentru că eu cred în Mesia Georgescu!». Studiul de față se concentrează pe «momentele miraculoase» ale alegerii lui Călin Georgescu din primul tur și se oprește odată cu acuzarea acestuia de «instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale». Demersul de față a pornit din perspectiva unui pro-european, anti-putinist. Și este povestea celui care a căzut direct în bullshit (verdict pus de profesorul de gândire critică Sorin Costreie), un amestec de vorbe în care nu mai recunoști adevărul”, se arată în descrierea cărții de 270 de pagini, care urmează să apară în librării.
