Case fara apa, curent sau gaze
Desi potrivit Legii 15 din 2003 autoritatile locale sunt obligate sa asigure infrastructura (apa, gaze, curent electric, canalizare, drum de acces), in Ploiesti casele tinerilor sub 35 de ani nu au nicio utilitate.
Strada Ghighiului. Din Ploiesti, pentru ca asa apare in acte. In spatele unui lan de balarii se vad cateva case aflate in diverse stadii de constructie. Calea de acces, pe care autoritatile locale trebuia sa o asigure, conform Legii 15/2003, estedoar un drumeag de tara, taiat printre scaietii inalti cat un stat de om, facut de camioanele care au adus materialele de constructie.
Cativa muncitori fac izolatia unei case. In jur, alte case la care nu mai lucreaza nimeni. Unele au numai temelia. Asa arata unul dintre cartierele pe care primarul Emil Calota il prezinta ca fiind „al viitorului, un loc in care sa-si doreasca oricine sa locuiasca”.
Oamenii se plang ca autoritatile si-au batut joc de ei, atunci cand i-au pus in posesia acestor loturi „de la tara”. „Primaria i-a dat baiatului meu loc aici si el a inceput sa-si ridice casa. Dar si acum tot cu noi locuieste, pentru ca aici nu are curent electric si nici apa. Despre gaze si canalizare, ce sa mai zic, ca nu avem de nimic.
In timpul constructiei ne-au ajutat vecinii cu apa, pe care am carat-o cu galeata. Si, dupa cum vedeti, aici este mai rau decat la tara”, ne-a declarat Maria Zamfir. „Casa este apoape gata, dar nu ma pot muta in ea pentru ca nu am nici macar curent electric.
Stau la soacra mea si astept o minune”, spune Georgian Stefan, unul dintre tinerii care nu se pot muta in casele construite pe terenurile date de primarie. Proprietarii de teren sunt disperati si sustin ca autoritatile locale au uitat de ei.
In ciuda faptului ca in zona nu exista nimic care sa te faca sa crezi ca esti la oras, acestia vor plati taxe si impozite locale la bugetul unui municipiu.
Doar 77 de tineri din 700 au primit terenuri de casa
Din 2004 pana in prezent au fost solutionate doar 77 de cereri, tinerii sub 35 de ani primind locuri de casa in Bereasca, Mitica Apostol si strada Ghighiului. Pe lista de asteptare a municipalitatii se afla insa, nu mai putin de 598 de tineri, care mai au de asteptat pana vor primi un loc de casa.
Cererile lor au fost blocate de Legea 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, multe dintre terenurile stabilite de municipalitate pentru construirea de locuinte fiind revendicate.
„Nu se poate face totul batand din palme”
Potrivit sefului Biroului de Comunicare si Relatii Publice din Primaria Ploiesti, Alina Istratescu, casele tinerilor sub 35 de ani de pe strada Ghighiu vor fi racordate la utilitati in viitorul apropiat. „In proiectele de buget au fost alocati banii necesari pentru efectuarea studiilor de fezabilitate pentru apa si canal si apoi pentru executia lucrarilor. Nu se poate face totul batand din palme”, spune Alina Istratescu.