Cât de accesibil este să ajungi de la aeroport în centrul orașului în Europa? București, o plasare surprinzătoare în clasament

Exemplu negativ este aeroportul din Frankfurt, care se află la o oră și jumătate distanță cu mașina de centrul orașului german. Această durată crește la două ore și 25 de minute atunci când se utilizează transportul public. Același lucru este valabil și pentru aeroporturi precum Beauvais-Tillé, la 86 de kilometri de Turnul Eiffel din Paris, sau Stockholm-Skavsta aflat la 107 kilometri de centrul capitalei suedeze.
- În cadrul proiectului european PULSE, HotNews.ro alături de redacțiile partenere au analizat cât de ușor se ajunge de la aeroport în centrul orașului în diverse orașe și state europene.
- Acest articol a fost realizat de Sebastian Pricop, alături de José Ramón Pérez (El Confidencial/ Spania), Lorenzo Ferrari (OBCT/Italia), Krasen Nikolov (Mediapool/ Bulgaria) și Davide Madeddu (Il Sole 24 Ore/ Italia)
Distanța de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni până în centrul Capitalei se parcurge în medie în 30 de minute cu mașina și 40 de minute cu transportul public, cu autobuzul 100, potrivit datelor centralizate de aplicația Google Maps. E adevărat că acesta este timpul în afara segmentului orar aglomerat, pe axa sud – nord a Bucureștiului. Iar în cartiere se ajunge mai greu, dar comparațiile sunt, în general, spre un punct central din oraș.
Timpul spre Otopeni este mai scurt decât în alte orașe din regiune, precum Budapesta, Varșovia, Atena, dar departe de Sofia, capitala din Europa unde se ajunge cel mai repede de la aeroport în centru: în doar 12 minute cu mașina.
50 de minute Otopeni – Victoriei, când e aglomerație
HotNews.ro a analizat în diverse zile durata estimată de aplicațiile de ride-sharing pentru a ajunge de la Aeroportul Otopeni în Piața Victoriei. Acesta variază între 20 de minute, duminică dimineață, la 50 de minute, vineri la orele de vârf dimineața și seara.
De asemenea, de la Aeroportul Otopeni la Gara de Nord sunt curse de tren zilnic din oră în oră. Acestea sunt parcurse în 21 de minute, potrivit datelor de pe site-ul CFR Călători. Din Gara de Nord, accesul spre centru este facil cu ajutorul metroului sau a transportului public de suprafață (STB).
Aeroportul Bruxelles-Sud, la 60 de kilometri de capitala belgiană
Utilizarea aeroporturilor secundare este o practică comună în rândul marilor companii aeriene low-cost, precum Ryanair, WizzAir și Vueling, deoarece le permite să reducă costurile de operare. Dar, în unele cazuri, clientul ajunge să plătească peste economiile realizate la prețul biletului. Pentru că, uneori, destinația promisă este mult mai departe decât se aștepta.
Antonio, un tânăr care a vorbit cu publicația spaniolă El Confidencial, a descoperit acest lucru în urmă cu câteva săptămâni, când a aterizat pe Aeroportul Bruxelles-Sud.
Ceea ce se aștepta să fie o călătorie de rutină până la hotelul său din capitala Belgiei s-a transformat într-o adevărată odisee. La aterizare, a realizat că aeroportul se afla în orașul Charleroi, la aproximativ 60 de kilometri de centrul capitalei belgiene.

A exclus varianta taxiului din cauza prețului ridicat și a optat să ia următorul autobuz. O oră și un sfert mai târziu, a ajuns în legendara Grand Place din Bruxelles. „Nu are sens să numim aeroportul Bruxelles-Sud dacă este atât de departe”, spune Antonio.
Pentru el, distanța, lipsa opțiunilor de călătorie și prețul ridicat al alternativelor disponibile fac din acest aeroport o destinație de evitat atunci când călătorești în capitala Belgiei. Chiar și așa, aeroportul Bruxelles-Sud este departe de a fi unic în Europa.
Problema transportului public în Italia
Italia este una dintre țările cu cele mai mari deficiențe în ceea ce privește conexiunile de transport public între aeroporturi și centrul orașelor. Cel mai mare aeroport din Milano, Milano Malpensa, se află la 46 de kilometri de centrul orașului și este conectat doar printr-un tren local lent, numit ironic Malpensa Express.

De asemenea, Milano Bergamo, al doilea cel mai aglomerat aeroport din zona Milano, nu are nici el o legătură feroviară cu capitala Lombardiei, astfel încât pasagerii trebuie să se bazeze pe serviciile de navetă cu autobuzul oferite de companii precum Terravision sau Flixbus.
În schimb, Milano Linate este singurul aeroport italian conectat la rețeaua de metrou urban, datorită deschiderii conexiunii sale la linia 4, începând cu noiembrie 2022.
Bologna, bilete scumpe pentru condiții improprii
De la sfârșitul anului 2020, Aeroportul Bologna are, de asemenea, o legătură directă cu gara principală prin intermediul Marconi Express. Cu toate acestea, linia a fost afectată de probleme tehnice încă de la introducerea sa, iar prețul de 12,80 de euro pe călătorie, este încă destul de scump pentru calitatea oferită: cele două vagoane sunt foarte mici și se umplu ușor, iar cozile sunt adesea lungi, explică OBCT.
Niciunul dintre orașele italiene deservite de trenuri de mare viteză nu are o stație direct legată de aeroporturile lor, spre deosebire, de exemplu, de Paris-Charles de Gaulle, Amsterdam-Schiphol sau Frankfurt pe Main. De asemenea, nu există planuri pentru introducerea acestui tip de serviciu în viitor.
Statele sunt responsabile să crească transportul public
În plus față de deficiențele din transportul public, traficul aerian din Italia este caracterizat de amplasarea bazelor operaționale ale companiilor aeriene low-cost în aeroporturi mai mici, cu efortul rezultat pentru călători.
Michele Carrus, președintele național al Federconsumatori, o asociație italiană dedicată protecției și apărării drepturilor consumatorilor, spune că operatorii aerieni apelează la aceste aeroporturi secundare „din motive de costuri” , deoarece „obținerea sloturilor într-un aeroport secundar costă mai puțin decât într-un aeroport principal”. Acest lucru este agravat de faptul că „foarte des, entitățile instituționale și economice locale au mecanisme de sprijin pentru a facilita prezența acestor zboruri”, cum ar fi „subvenții sau stimulente speciale”.
„Într-un oraș cu un aeroport, autoritățile regionale și municipale trebuie să asigure acoperirea transportului public pentru utilizatori cu servicii de autobuz, metrou sau tramvai. Nu este suficient să existe transport privat precum Uber sau companii feroviare private”, subliniază Rubén Sánchez, secretar general și purtător de cuvânt al Facua. „A nu face acest lucru este iresponsabil, deoarece aeroporturile sunt gestionate de administrații, iar acestea trebuie să își asume responsabilitățile în această privință.”
Bremen și Sofia, exemplele pozitive
Dacă sunteți în căutarea unei călătorii rapide către centrul orașului, orașul Bremen din Germania, este cea mai bună destinație. Aeroportul se află la doar 3,9 kilometri de Marktplaz, piața centrală cunoscută pentru târgul tradițional de Crăciun. Această călătorie poate fi parcursă în doar 12 minute cu mașina sau 13 minute folosind linia de tramvai 6.

Apropierea aeroportului din Bremen de orașul vechi se datorează mai multor factori. Construcția sa timpurie, în 1913, a facilitat amplasarea sa aproape de centrul orașului. Deși a fost reconstruit după Al Doilea Război Mondial, dimensiunea sa relativ mică și concentrarea pe zborurile interne și europene au împiedicat necesitatea unor extinderi majore care ar fi necesitat relocarea.
Un alt exemplu pozitiv este cel al aeroportului din Sofia, situat în interiorul inelului urban al capitalei bulgare și la numai 12 minute cu mașina de Catedrala Sfântul Alexandru Nevski, principala atracție turistică a orașului.
Traficul, o problemă în Bulgaria
În ciuda avantajului de a avea aeroport aproape de centru, blocajele grave de trafic de pe bulevardul principal din Sofia, Tsarigradsko Shosse (literalmente „Drumul către orașul țarului”), care urmează vechiul drum roman către Constantinopol, în prezent Istanbul, pot prelungi călătoria de la 12 minute până la o oră.
Acest lucru se datorează faptului că acest drum oferă, de asemenea, acces la zonele rezidențiale în care locuiesc peste 300.000 de persoane și la Business Park Sofia, un centru de afaceri care găzduiește sute de birouri, precizează Mediapool.

Din acest motiv, mulți pasageri preferă să călătorească cu metroul, care are o stație lângă Terminalul 2 care te duce în centrul orașului în aproximativ 27 de minute.
Transportul public nu funcționează noaptea, astfel încât între orele 23:30 și 5:00 dimineața, taxiurile sunt singura opțiune. Aeroportul menține un acord de concesiune cu o singură companie de taxi autorizată, cu prețuri care variază de la aproximativ 10 euro către centrul orașului și până la 20 de euro către zonele mai îndepărtate. Această măsură urmărește să prevină escrocheriile, deoarece unele taxiuri neoficiale au cerut călătorilor neștiutori între 50 și 100 de euro.
Care este situația în Spania
În cele șase orașe spaniole studiate – Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza și Malaga – este posibil să călătoriți cu mașina de la aeroport la centrul orașului în mai puțin de o jumătate de oră.
Cei mai buni timpi de călătorie sunt înregistrați în Malaga și Zaragoza, unde această distanță este parcursă cu mașina în doar 17 minute. Pe de altă parte, călătoria cu mijloacele de transport în comun de la aeroporturile din Sevilla și Zaragoza către centrul acestor orașe este puțin mai lentă decât media orașelor europene analizate, cu o așteptare de aproximativ 50 de minute.
Ambele orașe nu au o legătură feroviară cu aeroporturile lor, iar transferurile sunt asigurate prin intermediul unui serviciu special de autobuze.
Cele mai scurte durate ale călătoriei cu transportul public sunt în Madrid și Valencia, datorită legăturilor cu metroul. Pasagerii zborurilor către Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas și Aeroportul Internațional Valencia pot ajunge la Puerta del Sol și Plaza del Ayuntamiento în doar o jumătate de oră, respectiv cu șase minute mai repede decât cu mașina.
Transportul public înaintea mașinilor

Amsterdam-Schiphol este unul dintre cele patru aeroporturi europene în care transportul public oferă o legătură mai rapidă cu centrul orașului decât vehiculele private. Acesta este și cazul aeroporturilor Leipzig/Halle (Germania), München-Franz Josef Strauss (Germania) și Stockholm-Arlanda (Suedia).
De fapt, puteți ajunge în centrul orașului Leipzig, în special în Marktpalz în aproximativ 19 minute de la Aeroportul Leipzig/Halle cu transportul public, comparativ cu o medie de 23 de minute cu taxiul, folosind liniile de tren de navetiști S5 și S5X. Cu toate acestea, totul depinde de timpul de zbor, deoarece trenurile circulă la fiecare 30 de minute .
Aeroportul Schiphol are, de asemenea, o gară care oferă până la opt călătorii pe oră zilnic, cu frecvență redusă pe timp de noapte, către Gara Centrală din Amsterdam, precum și conexiuni către alte centre urbane importante din țară. Acest lucru face ca transportul feroviar să fie o opțiune convenabilă pentru evitarea blocajelor și întârzierilor din traficul rutier.
Celelalte două aeroporturi în care transportul public economisește timp, Stockholm-Arlanda și Aeroportul Internațional München-Franz Josef Strauss, se caracterizează prin distanța moderată față de centrul orașului – 46 și, respectiv, 37 de kilometri – și prin aglomerarea obișnuită a traficului rutier pe drumurile de acces către oraș.
Totuși, aceste alternative au și dezavantaje. În München, serviciul feroviar către aeroport este limitat la trenurile de navetiști (S-Bahn S1 și S8), iar în Stockholm, Arlanda Express este rapid, dar prețul său ridicat, 31 de euro pentru un bilet dus, îl face o opțiune costisitoare.
Aeroporturile viitorului
Un aeroport aproape de centrul urban nu oferă întotdeauna avantaje pentru toată lumea, iar în multe orașe este subiectul controversei din motive de mediu și pentru confortul locuitorilor, în plus față de generarea altor externalități negative, cum ar fi turistificarea sau gentrificarea.
De exemplu, guvernul portughez a anunțat în noiembrie 2024 interzicerea zborurilor de noapte – mai precis între orele 1-5, la Aeroportul Humberto Delgado din Lisabona. Această măsură a fost aprobată în unanimitate, în septembrie, ca urmare a unei moțiuni a grupurilor politice din Consiliul Local al Lisabonei de a reduce numărul de zboruri pe oră și de a respinge orice creștere a capacității infrastructurii aeroportuare.
În Spania, extinderea Aeroportului Josep Tarradellas Barcelona-El Prat generează, de asemenea, controverse din cauza impactului său asupra mediului în laguna La Ricarda , protejată de rețeaua Natura 2000, o desemnare europeană care protejează conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei.
Ministrul regional catalan Sílvia Paneque a declarat, pe 14 februarie, că lucrările comitetului tehnic însărcinat cu clarificarea proiectului de extindere a aeroportului vor fi finalizate „în următoarele săptămâni”.
Aceste controverse reflectă necesitatea de a regândi rolul aeroporturilor în dezvoltarea urbană și impactul acestora asupra durabilității. Apropierea acestor infrastructuri de centrele urbane trebuie să fie compatibilă cu calitatea vieții locuitorilor și cu conservarea mediului, devenind un factor care nu poate fi ignorat în planificarea orașelor viitoare.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862. HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.
Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.