Sari direct la conținut

Cât de mare este pericolul producerii unui mega cutremur în Japonia în următoarele zile?

HotNews.ro
Cât de mare este pericolul producerii unui mega cutremur în Japonia în următoarele zile?
Conferință privind cutremurele, Japonia, Foto: Nanako Sudo / AP / Profimedia

Pe data de 8 august, Agenția Meteorologică din Japonia (JMA) a lansat prima alertă de mega-cutremur din istoria acestei țări, la numai câteva ore după ce un seism cu magnitudinea de 7,1 grade pe scala Richter s-a produs în sud-vestul Japoniei.

Alerta va fi în vigoare pentru circa o săptămână, însă riscul rămâne unul ridicat chiar și după această perioadă critică, afirmă specialiștii din cadrul agenției nipone.

Seismul care a lovit prefectura Miyazaki joia trecută a avut un epicentru localizat la circa 25 de kilometri adâncime în zona Nankai, o regiune cu risc seismic ridicat situată în imediata apropiere a  zonei de subducție a plăcii tectonice a Filipinelor sub cea Eurasiatică.

Oficiali ai guvernului japonez și ai Agenției Meteorologice din Japonia au afirmat că seismul recent ar putea genera un altul, în următoarele zile, cu o magnitudine de 8-9 grade pe scala Richter, fenomen care s-a putea solda, într-un scenariu pesimist, cu sute de mii de victime.

Probabilitate de 70-80% ca un seism major să lovească Japonia în următorii 30 de ani

Probabilitatea ca un seism cu magnitudinea de cel puțin 8 grade pe scala Richter să lovească Japonia în următoarele zile este de unu la câteva sute, a declarat seismologul nipon Naoshi Hirata de la Universitatea din Tokyo, în cadrul unei conferințe de presă organizate de JMA. Însă riscul ca un astfel de seism să se producă în următoarele trei decenii crește exponențial, la 70-80%.

Riscul ca un seism major să se producă în următoarea perioadă scade cu fiecare zi care trece, însă acesta rămâne chiar și după perioada critică. Specialiștii niponi susțin că recentul seism din prefectura Miyazaki a redistribuit stresul din zona faliilor tectonice din zona Nankai, iar datele indică faptul că un cutremur cu o magnitudine de cel puțin 6,8 grade pe scala Richter poate genera un altul cu o magnitudine de cel puțin 8 grade.

Statistic, zona de subducție a plăcii Filipinelor sub cea Eurasiatică generează seisme majore la fiecare 100 – 150 de ani. Ultimul seism de mare magnitudine din această zonă a avut loc în anul 1946, și a înregistrat o magnitudine de 8,1 grade pe scala Richter.

Cât de des se produc mega seisme generate de seisme cu o magnitudine mai redusă?

Un astfel de fenomen nu este unul neobișnuit, a anunțat și Serviciul Geologic al Statelor Unite. Datele statistice arată că probabilitatea ca un cutremur să fie urmat de un mega cutremur în decurs de maxim o săptămână sunt de circa 5%. Evident, rămâne o marjă de eroare pentru că este imposibil ca producerea unui seism să fie prezisă cu exactitate.

În ceea ce privește zona Nankai, afirmă specialiștii americani, pericolul este ceva mai mare, dat fiind riscul prezentat de particularitățile geologice ale acesteia. Anul trecut, seismologi niponi de la mai multe universități din Țara Soarelui Răsare estimau că probabilitatea producerii unui mega cutremur în zona respectivă este de 2,1 – 77%. Sau, subliniau aceștia, de 100 până la 3.600 de ori mai mare decâ în mod normal.

Dat fiind istoricul său în ceea ce privește densitatea seismelor, Japonia a lansat în premieră mondială, în anul 2007, un sistem național de alertă cu privire la iminența cutremurelor. Sistemul detectează undele produce de mișcările tectonice și trimite avertismente cu privire la producerea unora mai masive. Ca un exemplu, cutremurul de 9,1 grade pe scala Richter care a zguduit regiunea Tohoku în anul 2011 a fost anunțat cu un minut înainte de producerea acesteia.

Japonia nu este însă singura țară care prezintă un risc major cu privire la iminența unui mega cutremur. De-a lungul Oceanului Pacific există o altă zonă de subducție, botezată Cascadia, care se întinde din zona insulei Vancouver până în nordul Californiei. Specialiștii estimează că în această regiune un mega cutremur se produce o dată la circa 300-500 de ani.

Ultimul mega cutremur întregistrat în zona de subducție Cascadia s-a produs în anul 1700 și a avut o magnitudine estimată la 9-9,2 grade pe scala Richter.

INTERVIURILE HotNews.ro