Sari direct la conținut

Cat de profitabile sunt universitatile private?

HotNews.ro

In ciuda faptului ca practica taxe mai mici decat universitatile de stat, ratele de profit obtinute de universitatile private depasesc in unele cazuri 30%, ceea ce arata ca invatamantul superior privat este o afacere extrem de profitabila. Ce profituri au obtinut in ultimii ani cele mai mari institutii de invatamant privat, si cum a afectat criza evolutia acestor profituri? scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In anul 2008, veniturile totale realizate de cele mai mari 11 universitati private au insumat 680 milioane lei, in timp ce profiturile au fost de 267,8 milioane lei, rata media a profitului ajungand astfel la 39,3%. In 2009, veniturile totale au crescut la 716,8 milioane lei, iar profiturile au scazut la 253,4 milioane lei, rata medie a profitului fiind de “doar” 35,4%.

Mai departe, in 2010, pe fondul reducerii numarului de studenti, atat veniturile, cat si profiturile au inregistrat o scadere, rata medie a profitului ajungand la 27%. Evolutia profiturilor pe universitati in acesti trei ani precum si ratele medii de profit se pot observa in grafice.

Intre 2008 si 2010, numai Spiru Haret a inregistrat venituri de 1,05 miliarde lei si un profit cumulat de 452 milioane lei (rata medie de profit fiind de 43%), insa toate programele pe care le ofera sunt de o calitate extrem de scazuta – dintre cele 24 de programe care au primit calificative in cadrul recentei ierarhizari a programelor de studii, 15 au primit calificativul E (cel mai slab), iar 9 au primit D, neexistand niciun program de tip A, B sau C.

Per total, la nivelul intregului sistem de invatamant superior privat, dintre cele 216 programe de studii ierarhizate, 101 au primit calificativul E, 59 au primit D, 34 au primit C, 18 au primit calificativul B, si doar 4 au primit A. Pentru comparatie, dintre cele 512 programe oferite de universitatile publice, 180 au primit calificativul A, iar 162 B, programele notate cu E fiind in numar de 44.

Cu alte cuvinte, desi in ultimii 5-6 ani au inregistrat profituri cumulate de peste 250 milioane de euro (Spiru Haret a realizat un profit de ~175 milioane euro intre 2005 si 2010), cu foarte putine exceptii – Univ. Romano-Americana este una dintre ele – universitatile private nu ofera nici pe departe o calitate a programelor care sa fie cat de cat similara universitatilor publice.

Nota: (i) universitatile private nu obtin profit ci excedent din moment ce sunt organizatii nonprofit, insa am folosit termenul de profit pentru o mai buna intelegere a cifrelor;

(ii) in cazul Univ. Romano-Americana si Dimitrie Cantemir, datele pentru 2010 nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro