Sari direct la conținut

Cat de scumpa este mancarea in Romania si cat de viciosi suntem

HotNews.ro

Departamentul de Stat pentru Agricultura al SUA (USDA) a dat publicitatii o statistica interesanta privitoare la sumele pe care cetatenii unei tari le cheltuie pe alimente. Datele au fost colectate din 71 de tari inclusiv Romania si corespund anului 2007, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In principiu, cu cat ponderea cheltuielilor cu hrana in totalul cheltuielilor unei familii este mai mare, cu atat familia respectiva este mai saraca si asta pentru ca nevoia de hrana reprezinta una dintre nevoile primare ori nivelul de trai (si de civilizatie) creste pe masura ce oamenii sunt in masura sa isi satisfaca tot mai multe nevoi secundare utilizand venitul pe care il realizeaza (vezi piramida lui Maslow).

Conform datelor publicate de USDA, din punctul de vedere al ponderii cheltuielilor cu alimentele in total cheltuieli, pe locul intai se afla americanii, cu o pondere de 5,7% (5,7% din cheltuielile totale ale unui american se duc pe mancare), respectiv $1,935 pe an. Pe locul doi, la mare distanta, se afla irlandezii cu 8,2% ($2,160) in timp ce romanii, cu 34,3% se situeaza spre coada clasamentului (si al civilizatiei) ocupand locul 56 din 71 de tari. Pe ultimul loc se afla Azerbaijanul unde alimentele reprezinta 50% din cheltuieli.

Stiam ca in Romania mancarea este scumpa, insa pentru mine a fost o surpriza sa aflu ca un roman cheltuie pe mancare $1,834 pe an, suma aproximativ egala cu cea cheltuita de un american, desi acesta din urma castiga de peste sase ori mai mult. Nici celelalte tari dezvoltate nu sunt departe de Romania astfel, un englez cheltuie $2,351, un olandez $2,224 iar un neamt $2,500 – sume care sunt cu doar 20-30% mai mari decat cea aferenta Romaniei.

Daca ne comparam cu vecinii nostri – care sunt mai saraci decat vesticii dar mai bogati decat noi – iarasi cadem prost: Cehia se afla pe locul 29 cu 16,2% ($1,356), Ungaria este pe locul 30 cu 17% ($1,508), BULGARIA pe locul 35 cu 20% ($735) iar Polonia pe locul 37 cu 20,6% ($1,375). Va rog sa observati faptul ca, desi au salarii mult mai mari decat noi, ungurii, cehii sau polonezii cheltuie pe alimente sume mai mici decat romanii.

Cu alte cuvinte, desi suntem saracii UE, preturile la alimente sunt printre cele mai mari din Europa. Trebuie spus ca in nicio alta tara est-europeana cuprinsa in acest clasament (cu exceptia nesemnificativa a Sloveniei), o familie nu cheltuie mai multi bani decat noi pe alimente iar diferenta dintre Romania si tari bogate ca Anglia sau Germania este, dupa cum am mentionat anterior, una destul de mica.

Cum se explica faptul ca in Romania mancarea este atat de scumpa? Cred ca raspunsul este simplu si ii implica atat pe guvernanti, cat si pe agricultori. Pe de o parte, in ultimii 20 de ani, Guvernul a facut extrem de putin pentru a scoate agricultura din situatia dificila in care se afla iar pe de alta parte, agricultorilor romani le lipseste cultura capitalista in sensul ca prefera sa munceasca individual cateva hectare decat sa se asocieze si sa faca agricultura in mod profesionist.

Datorita faramitarii exploatatiilor agricole, taranii romani produc putin, scump si fara sa respecte niciun standard de calitate iar distribuitorii si lanturile de magazine prefera sa importe cea mai mare parte a alimentelor decat sa incheie contracte cu zeci sau sute de mii de tarani. In aceste conditii, multi ani de acum inainte vom continua sa mancam aceleasi rosii fara gust de la hypermarket in timp ce in piata, taranii prefera sa arunce legumele decat sa le dea mai ieftin.

Acelasi raport al USDA mai reflecta si faptul ca romanii sunt printre cei mai viciosi oameni din lume din moment ce isi cheltuie 5% din venitul anual pe bautura si tigari insa aici, tarile din estul Europei monopolizeaza in intregime primele 9 locuri (Romania se afla pe locul 13 din 71) si mai avem mult “de muncit” pana sa ajungem din urma Estonia, Ungaria, Polonia sau Cehia.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Khris.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro