Cât poate rezista armata Kievului dacă Donald Trump taie ajutorul militar? Estimarea unui oficial ucrainean
Kievul are suficiente fonduri și muniție pentru a rezista ofensivei Rusiei cel puțin în prima jumătate a anului 2025, chiar dacă Statele Unite vor sista ajutorul, a declarat miercuri ministrul ucrainean de Finanțe, Serhii Marchenko, pentru ziarul El Pais, citat de The Kyiv Independent.
„Cred că avem suficiente fonduri, suficiente arme, rachete și obuze de artilerie pentru a rezista cel puțin în prima jumătate a anului 2025”, a spus Marchenko.
Ucraina alocă fondurile necesare din bugetul său pentru achiziționarea de echipamente și continuă să primească arme americane, a explicat ministrul de finanțe de la Kiev.
„Acest lucru înseamnă că cel puțin în prima jumătate a anului și ulterior, vom fi bine echipați pentru a rezista acestei agresiuni”, a adăugat el.
Președintele ales Donald Trump a spus că Ucraina ar trebui „probabil” să se aștepte la mai puține ajutoare din partea Statelor Unite când va reveni la putere, într-un interviu difuzat duminică, dar înregistrat înainte de întâlnirea sa de sâmbătă la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, notează AFP.
Trump a cerut duminică o „încetare imediată a luptelor” și negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, afirmând că sute de mii de oameni au murit „în mod ridicol”.
Departamentul american al Apărării a anunţat sâmbătă un nou ajutor militar pentru Ucraina, de apropae un miliard de dolari, în timp ce administraţia Biden se străduieşte să îşi intensifice eforturile faţă de Kiev înainte de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie, mai scrie AFP.
Washingtonul a oferit Ucrainei peste 60 de miliarde de dolari în arme și echipamente de la izbucnirea războiului la scară largă, fiind de departe cel mai important donator militar.
Marchenko a remarcat că posibilitatea ca Trump să reducă ajutorul este o „provocare”. Prin urmare, este în interesul Kievului să „creeze condițiile necesare” pentru cooperarea cu noua administrație, a adăugat el.
„Vrem să construim o relație bună”, a spus Marchenko.
Marchenko și-a exprimat convingerea că apartenența deplină la NATO rămâne cea mai bună garanție posibilă pentru a descuraja agresiunea rusă, cu „armata ucraineană modernă și puternică” ca singura alternativă.