Catch-22: Navalnîi l-a prins pe Vladimir Putin într-un paradox perfect
Un weekend de demonstrații împotriva liderului rus Vladimir Putin, declanșate de arestarea disidentului Alexei Navalnîi, l-a pus pe președintele rus într-o poziție neobișnuită, potrivit mai multor diplomați europeni și oficiali din comunitatea de informații citați de Business Insider.
Dintr-odată, Putin nu are nicio opțiune bună pentru a scăpa de Navalnîi, unul dintre cei mai îndelungați critici ai săi.
Mai devreme în cursul acestei luni disidentul s-a întors în Rusia din Germania după ce s-a recuperat în urma tentativei de asasinare cu agentul neurotoxic Noviciok în luna august a anului trecut în timpul unui zbor din Siberia.
Acest lucru pare să deraieze firul narativ favorit al lui Putin potrivit căruia politicianul de opoziție este un personaj minor și nu un lider al mișcării care vrea să reinstaureze democrația în Rusia.
FOTO: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images
Putin nu s-a mai confruntat cu o asemenea provocare
Abilitatea lui Navalnîi de a devoala amploarea corupției regimului lui Putin – și supraviețuirea unei tentative de asasinare cu o substanță folosită doar de serviciile secrete ruse – reprezintă o provocare de o amploare nemaîntâlnită pentru președintele rus, au declarat mai muți oficiali pentru Insider.
Mai mulți diplomați europeni și oficiali din comunitatea de informații sunt de părere că provocările repetate ale lui Navalnîi la adresa liderului Rusiei au schimbat starea de lucruri la Moscova.
FOTO: Kirill Kudryatsev / AFP / Profimedia
Navalnîi s-a dovedit mai abil decât Putin
De la momentul otrăvirii sale în ziua de 20 august a anului trecut, Navalnîi a reușit să:
- supraviețuiască suficient de mult pentru a fi transferat în Germania unde a fost tratat cu succes
- folosească perioada de trei luni de recuperare să investigheze otrăvirea alături de jurnaliști
- păcălească un agent al serviciilor de informații ruse în a admite la telefon planul de asasinare
- întoarcă la Moscova în pofida amenințărilor cu arestarea
- publice săptămâna trecută un documentar de două ore – în timp ce era în închisoare – în care prezintă corupția lui Putin
- organizeze cel mai mare și agresiv protest împotriva președintelui rus de peste un deceniu
Analiștii ezită să prezică următoarea mutare a lui Putin deoarece liderul rus se află într-un paradox perfect:
Dacă îl va ucide pe Navalnîi va atrage mai multă atenție asupra problemei și va exacerba protestele. Dacă îl lasă să trăiască atunci disidentul va rămâne un ghimpe în coasta sa și un punct de reper al rezistenței, indiferent dacă este în închisoare sau nu.
„Navalnîi s-a dovedit mai abil decât Putin în fiecare instanță de după otrăvire. Devine umilitor pentru el (Putin) și nu sunt sigur de cât de în siguranță ar fi Navalnîi în momentul de față”, a declarat un ofițer de contrainformații dintr-o țară central-europeană.
„Navalnîi trebuia să moară vara trecută și poate ar fi existat câteva proteste, unele arestări, poate niște sancțiuni”, a mai afirmat acesta.
FOTO: David Silpa / UPI / Profimedia Images
Schimbarea de regim în Statele Unite
În timp ce Putin a trecut peste asasinarea din 2015 a disidentului Boris Nemțov „deoarece Boris era mort și în urma sa a rămas doar indignarea care gradual s-a estompat”, a continuat agentul, „Navalnîi este în viață și o problemă majoră”.
„Îmi fac griji că Putin, în mod normal calm și rece, ar putea fi tulburat puțin deoarece Navalnîi îl face să pară slab în fața oligarhilor și acoliților din serviciile de securitate”, a mai declarat ofițerul de informații.
„Nu ar fi prudent să îl ucidă în arest în timp ce toată lumea privește dar presiunea este imensă”, a subliniat acesta.
Schimbarea de regim din Statele Unite reprezintă o altă provocare pentru președintele rus, fiind așteptat ca președintele democrat Joe Biden să exercite presiuni mai mari asupra Rusiei pentru eliberarea lui Navalnîi decât predecesorul său.
„Echipa Biden tocmai a ajuns la Casa Albă și această situație va prezenta o provocare la un moment oportun pentru colaborarea dintre SUA și Europa”, a declarat un diplomat european pentru Insider care a cerut să nu fie numit din cauza discuțiilor de la Bruxelles asupra problemei.
„Ne așteptăm și am văzut deja un angajament mult mai puternic în a confrunta Rusia pe probleme ce țin de drepturile omului, transparență și corupție din partea americană și vom avea întâlniri exhuastive pe măsură ce situația evoluează”, a adăugat acesta.
Departamentul de stat american a remis deja sâmbătă un comunicat de susținere a protestatarilor care i-a înfuriat pe oficialii ruși.
„Statele Unite vor sta umăr la umăr cu aliații și partenerii noștri pentru apărarea drepturilor omului – indiferent că este vorba de Rusia sau orice alt loc unde ar fi amenințate”, a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al departamentului de stat.
Secretarul de presă al Kremlinului a răspuns la comunicatul SUA, afirmând că „nu suntem pregătiți pentru dictate, nu suntem pregătiți pentru mitocănie și nu suntem pregătiți pentru încălcarea unor linii roșii”.
„Multe persoane vor spune că mulți au ieșit la acest miting ilegal”, a mai afirmat Peskov, adăugând că „Nu. Puțini oameni au ieșit dar multe persoane votează cu Putin”.
Citește și: