Sari direct la conținut

Catedrala Incoronarii, la mila Ministerului Culturii

Romania libera Editia Transilvania-Banat

» Catedrala Incoronarii din Alba Iulia are nevoie urgenta de aproape noua miliarde de lei vechi pentru inlocuirea tablei de pe turle si finalizarea lucrarilor de restaurare.

Prefectul judetului Alba, Cosmin Covaciu, a inaintat Guvernului un proiect de hotarare pentru suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2007, pentru finantarea cheltuielilor necesare lucrarilor de constructii de la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia.

Complexul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia, inclusiv Catedrala Incoronarii, este in momentul de fata in plin proces de restaurare.

In nota de fundamentare a proiectului de hotarare se precizeaza ca operatiunile de restaurare de la Catedrala Reintregirii au ajuns la acoperis, care este complet degradat, fiind necesare lucrari suplimentare pentru schimba-rea tablei de pe turle si a tiglei de pe sarpanta. Devizul acestei lucrari este in valoare de 869.091 lei.

Arhiepiscopia nu dispune de un buget care sa-i permita sa acopere cheltuielile generate de aceasta lucrare.

In urma cu cativa ani, alte lucrari la restaurarea Catedralei au fost finantate de la bugetul ministerului. Slaba calitate a acestora face ca acum sa fie nevoie de noi investitii. Cladirea este declarata monument istoric.

„Avand in vedere si faptul ca anul viitor se vor implini noua decenii de la Marea Unire din 1918, iar Catedrala Reintregirii, aflata in inima Cetatii Alba Iulia, este locatia multor manifestari dedicate acestui eveniment, sustinem demersul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia pentru finantarea finalizarii lucrarilor de constructie la Catedrala Reintregirii”, a declarat prefectul Cosmin Covaciu.

ISTORIC

Ridicata in doi ani

Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia, cunoscuta sub numele de Catedrala Incoronarii (botezata in timpul comunismului „Catedrala Reintregirii”) a fost construita intre anii 1921-1923 pentru incoronarea Regelui Ferdinand I si a sotiei sale Maria. Actul Incoronarii s-a produs in data de 15 octombrie 1922. Arhitectura este inspirata de Biserica Domneasca de la Targoviste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro