Sari direct la conținut

Câți români practică sport și de ce e foarte important iaurtul proteic când faci sport și ai o viață activă

Smile Media
Câți români practică sport și de ce e foarte important iaurtul proteic când faci sport și ai o viață activă

Iaurtul proteic natural este un aliat valoros pentru sportivi și persoanele active, oferind o sursă concentrată de proteine esențiale pentru refacerea și dezvoltarea masei musculare, precum și pentru susținerea performanțelor fizice. Datorită tehnologiei prin care este produs – ultrafiltrarea, acest iaurt este bogat în proteină obținută în mod natural fără adaosuri, are foarte puțină grăsime sau deloc și nu conține lactoză – calități care îl fac un aliment hrănitor, ușor de digerat, ideal pentru consumul după antrenamente intense. Iar primul iaurt proteic natural obținut prin ultrafiltrare din România a fost cel de la Zuzu, brandul principal Albalact-Lactalis.

Duse sunt vremurile când repetăm laitmotivul că românii nu fac deloc mișcare. Odată cu trecerea anilor, sportul a devenit din ce în ce mai comun, fie că e practicat la sală, afară sau acasă. Un studiu Quantix, realizat în 2023, ne arată că 56% dintre români practică un sport. Majoritatea sunt în grupa de vârstă 30 – 49 de ani, iar cel mai practicat sport este alergatul, urmat de fotbal, ciclism și fitness/aerobic.

Aceste noi obiceiuri de mișcare au venit la pachet și cu noi obiceiuri de nutriție: diete bogate în proteine pentru recuperarea musculară, diete low fat, calcularea caloriilor și multe altele. Iar iaurturile proteice le bifează pe toate, în plus oferă sațietate și sunt gustoase, ajută la menținerea greutății, îmbunătățesc sănătatea digestivă și asigură un aport important de proteine și un echilibru optim de electroliți, sprijinind astfel o viața activă și sănătoasă.

51% dintre românii care fac sport aleargă, 21% joacă fotbal, iar 21% practică ciclismul

Sportul continuă să aibă un impact mare în rândul românilor, deși interesul pentru sport și mișcare pare să fie într-o ușoară scădere, în ultimii ani care au cuprins pandemia și perioada de recuperare de după. Studiul Quantix arată că 86% dintre români sunt conectați cu sportul – fie îl practică, urmăresc competiții de sport sau citesc informații despre sport.

Ceea ce e îmbucurător este că, în practică, ponderea românilor care fac sport nu a scăzut și se menține relativ constantă în ultimii ani. 56% dintre românii chestionați declară că au practicat sport cel puțin o dată în ultimele 12 luni. Cei mai ’’sportivi’’ se regăsesc în grupa de vârstă 30 – 49 de ani (45%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani (30%). 

Dintre cei care au activitate fizică constantă (cel puțin 4-5 ore pe săptămână), 36% au ales să practice un singur sport, în timp ce 24% practică două sporturi, iar 11% practică chiar 4 sporturi. Alergatul este cel mai practicat sport – 51% dintre respondenți declară că îl practică, urmat de fotbal – 21%, ciclism – 21%, fitness/aerobic – 19% și înot – 17%.

Românii care fac sport sunt conștienți că o alimentație și un stil de viață echilibrat sunt de asemenea importante în această ecuație a sănătății. 63% dintre respondenții chestionarului Quantix care practică sport sunt de acord că trebuie să acorde mai multă atenție alimentației, în timp ce 61% sunt de părere că cei care fac sport trebuie să renunțe la alcool, iar 56% consideră că sportivii nu trebuie să fumeze. 

Și importanța proteinelor în alimentație este foarte bine conștientizată de către românii care practică sport. 63% dintre ei sunt de acord că proteinele au un rol foarte important în alimentația oamenilor activi fizic, în timp ce 45% consideră că este necesar să consumi carne când practici sport în mod constant.

De ce e important să avem activități fizice constante?

Activitatea fizică regulată are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și masa musculară, reglează ritmul circadian, îmbunătățind astfel calitatea somnului, și are efecte anti-îmbătrânire. Exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, reduc riscul bolilor cronice și sprijină menținerea densității osoase, prevenind osteoporoza.

Din punct de vedere mental, activitatea fizică ajută la reducerea stresului, anxietății și depresiei, datorită eliberării de endorfine, care induc o stare de bine. În plus, crește rezistența la stres, contribuind la o mai bună adaptare psihică.

Pentru a beneficia de aceste efecte, este recomandat să efectuăm cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână, alături de exerciții de forță de cel puțin două ori pe săptămână, spune Horațiu Dumitrescu, Head of Trainers World Class și unul dintre cei mai respectați profesioniști în fitness din România.

De ce sunt bune proteinele când faci sport?

Proteinele sunt componente esențiale pentru construcția și refacerea masei musculare, iar nevoia acestora crește semnificativ în cazul sportivilor. În timpul antrenamentelor intense, mușchii sunt solicitați și, adesea, apar microleziuni care necesită o alimentație bogată în proteine pentru a se regenera eficient. Iaurtul proteic, având un conținut ridicat de proteine de calitate, asigură materialul necesar pentru refacerea musculară, prevenind astfel apariția durerilor musculare și susținând o dezvoltare armonioasă.

Horațiu Dumitrescu, Head of Trainers World Clas, recomandă și el o dietă bogată în proteine:

Proteinele joacă un rol esențial în menținerea sănătății, fiind elemente fundamentale ale tuturor celulelor, țesuturilor și organelor din corpul nostru. Ele sunt indispensabile pentru repararea și creșterea celulară, având un rol major în formarea și transportul enzimelor, hormonilor și anticorpilor.

Proteinele sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi, dintre care 9 sunt esențiali, adică nu pot fi sintetizați de organism și trebuie obținuți prin alimentație. Pentru ca o proteină să fie considerată completă, trebuie să conțină toți acești aminoacizi esențiali. De regulă, proteinele complete se găsesc în surse de origine animală, însă prin combinarea diverselor tipuri de proteine vegetale, putem obține proteine de calitate superioară. Deficitul de proteine poate duce la slăbirea sistemului imunitar, pierderea masei musculare și dificultăți în vindecarea rănilor.

Iaurtul proteic este o opțiune excelentă pentru a asigura un aport rapid și eficient de proteine, ideal atât pentru cei activi fizic, cât și pentru cei care caută o gustare sănătoasă și nutritivă. Acesta poate fi consumat la micul dejun, ca gustare între mese sau după antrenament, pentru a susține regenerarea și creșterea musculară.

Horațiu Dumitrescu recomandă iaurtul Stay Strong, care este superlativul iaurturilor proteice, cu un conținut impresionant de 10% proteine și zero grăsimi, ceea ce înseamnă 20 de grame de proteină pe porție ambalată. În portofoliul Lactalis România mai găsim, însă, și iaurturile proteice de la Zuzu: Zuzu Stors, cu un conținut de 8% proteine și doar 2% grăsime, a fost primul iaurt proteic natural lansat în România. Iar Zuzu Divin este iaurtul în stil grecesc obținut de asemenea prin metode naturale, cremos, gustos și fără lactoză, disponibil în variante cu 2% și 10% grăsime.

Toate aceste iaurturi proteice sunt obținute natural, printr-o tehnologie inovatoare – ultrafiltrarea, introdusă pentru prima dată în România chiar de brandul Zuzu. Ultrafiltrarea păstrează în procesul de producție partea cea mai valoroasă a iaurtului – proteinele cu valoarea lor nutrițională ridicată, ușor de digerat și de asimilat. Iaurtul proteic natural conține un profil echilibrat de aminoacizi esențiali, fiind o sursă completă de proteine de înaltă calitate, spune Horațiu Dumitrescu. În plus, textura cremoasă și gustul plăcut îl fac nu doar sănătos, ci și gustos. 

Doctorul Vasile Oșean, medicul Lotului Olimpic de Canotaj al României recomandă și el iaurtul proteic sportivilor:

Iaurtul bogat în proteine susține repararea și creșterea musculară după efort intens. Mai mult, proteina din iaurt este metabolizată lent, oferă energie constantă și previne scăderile bruște de energie. Probioticele din iaurt mențin echilibrul florei intestinale, ceea ce poate influența pozitiv digestia și absorbția nutrienților.

Eu le recomand canotorilor să integreze zilnic în regimul lor alimentar fie iaurtul tip grecesc, fie iaurtul clasic bogat în proteine –  în smoothie-uri proteice sau ca gustare rapidă, alături de fructe și nuci. Este un mod delicios și sănătos de a susține performanța sportivă”.

Când e important să consumi proteinele

O masă bazată pe proteine trebuie să fie și una echilibrată, de aceea e bine să cunoaștem și beneficiile celorlalte surse de proteină pe lângă iaurtul proteic. Sursele animale precum carnea de pui, vită, peștele, ouăle și lactatele oferă proteine complete, conținând toți aminoacizii esențiali, indică Horațiu Dumitrescu. De exemplu, peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, aduce și un aport de acizi grași omega-3, care nu doar susțin sănătatea inimii, ci îmbunătățesc și sensibilitatea fibrelor musculare la sinteza proteică. În alimentația zilnică, proteinele vegetale sunt și ele valoroase – leguminoasele, tofu, nucile, semințele și cerealele integrale pot furniza un profil complet de aminoacizi esențiali dacă sunt combinate corect.

Pentru a asigura un aport optim, este recomandat să includem proteine la fiecare masă principală, asigurând astfel o distribuție echilibrată pe parcursul zilei. Studiile sugerează că 20-30 de grame de proteine per masă contribuie la susținerea dezvoltării și recuperării musculare. Un mic dejun bogat în proteine, cum ar fi iaurtul proteic combinat cu unt de arahide, afine sau fulgi de porumb, este un început ideal al zilei, în timp ce la prânz și cină, proteinele din carne slabă, pește, leguminoase sau soia sunt alegeri excelente. Gustările bogate în proteine, precum smoothie-urile sau mixurile de nuci cu iaurt proteic, mențin sațietatea și previn gustările nesănătoase.

Pudrele proteice sunt utile pentru cei care nu reușesc să atingă necesarul proteic doar din alimentație. Proteinele din zer (whey) sunt ideale după antrenament, datorită absorbției rapide, iar cele din cazeină au o eliberare lentă, fiind recomandate înainte de culcare pentru a susține refacerea nocturnă. Pentru o opțiune săracă în calorii, pudrele de aminoacizi esențiali (EAA) sunt la fel de eficiente ca whey-ul, având avantajul unui aport caloric redus. Zerul din aceste pudre este și el obținut tot prin ultrafiltrare.

După antrenament, o combinație de proteine și carbohidrați, consumată în prima oră, este importantă pentru refacerea musculară și restabilirea rezervei de glicogen. Această strategie, alături de o alimentație bogată în proteine pe parcursul zilei, susține un stil de viață activ și asigură un echilibru sănătos între refacere și performanță.


Articol susținut de Lactalis