Catolicii din întreaga lume se pregătesc pentru un Paște neobișnuit

Biserica Catolică începe cea mai aglomerată săptămână a anului duminică, odată cu începerea numărătorii inverse până la Paște, însă Papa Francisc este în continuare în convalescență după ce a supraviețuit unei pneumonii duble, iar participarea sa la sărbători rămâne incertă, o situație rar întâlnită pentru un suveran pontif, potrivit agenției Reuters.
Medicii i-au prescris papei în vârstă de 88 de ani două luni de odihnă pentru a permite trupului său îmbătrânit să se vindece complet, ceea ce înseamnă că ar putea petrece o mare parte sau chiar toată Săptămâna Mare departe de ochii publicului.
„Va fi cu siguranță o Săptămână Mare foarte diferită pentru papă și pentru credincioșii catolici”, a declarat pentru Reuters Anna Rowlands, o cercetătoare catolică de la Universitatea Durham din Anglia.
„Tăcerea aproape completă a papei… ar putea intensifica semnificația unor părți ale săptămânii pentru mulți”, a adăugat ea.
În mod normal, papa ar prezida cel puțin opt ceremonii la Vatican în timpul Săptămânii Mari, culminând cu Liturghia de Duminica Paștelui, când zeci de mii de oameni se adună în Piața Sfântul Petru pentru ziua în care creștinii sărbătoresc învierea din morți a lui Iisus.
Papa Francisc ar putea lipsi de la slujba de Paște
Oficialii Vaticanului încă nu știu dacă Francisc, care a fost la un pas de moarte în spital, va încerca să apară pentru scurte momente sau să participe la unele evenimente prin transmisie video.
Părintele Bruce Morrill, un preot iezuit și profesor la Universitatea Vanderbilt din SUA, a spus că „perseverența și transparența papei în suferința sa aduc o nouă profunzime emoțională” acestei sărbători.
„S-ar putea ca oamenii să își tragă o formă diferită de putere și inspirație din prezența limitată a papei la slujbele din Săptămâna Mare de anul acesta”, a afirmat el.
Francisc, liderul Bisericii Catolice din 2013, a apărut în public o singură dată de când a fost externat pe 23 martie, după o spitalizare de 38 de zile, făcându-și o scurtă apariție surpriză pentru a saluta mulțimile la Vatican pe 6 aprilie.
Papa a petrecut doar câteva minute în Piața Sfântul Petru și a rostit câteva cuvinte, cu o voce slăbită. Oficialii Vaticanului au declarat anterior că acesta va fi nevoit să învețe să vorbească din nou, după tratamentul prelungit cu oxigen.
Participarea sa la evenimentele din timpul Săptămânii Mari va fi decisă de la caz la caz, a transmis marți biroul de presă al Vaticanului.
Cardinalii catolici ar putea suplini absența suveranului pontif în Săptămâna Mare
Calendarul Vaticanului pentru Săptămâna Mare include celebrarea specială din 17 aprilie pentru Joia Mare, pe 18 aprilie pentru Vinerea Mare și pe 19 aprilie pentru slujba de veghe pascală de seară.
Vaticanul nu a anunțat încă cine va conduce fiecare ceremonie. Se așteaptă ca unii cardinali de rang înalt să suplinească absența papei, dacă va fi cazul.
Francisc a lipsit de la evenimentele din Vinerea Mare atât în 2023, cât și în 2024 din cauza unor probleme anterioare de sănătate. Nu a lipsit însă niciodată până acum de la celebrarea Paștelui, în cadrul căreia susține de obicei și un discurs important.
Acesta este rostit cu ocazia unei binecuvântări speciale, oferite de două ori pe an, numită „Urbi et Orbi” („Către cetate și către lume”), moment în care papa folosește de regulă prilejul pentru a condamna conflictele care continuă în lume.
Vaticanul a publicat, în timpul convalescenței, mesaje ocazionale despre care se spune că au fost scrise de Francisc. De asemenea, oficialii au citit cu voce tare predici scrise de papă în cadrul ceremoniilor de la Vatican.
„Dacă încă se odihnește, așa cum este de așteptat, se pare că slujirea sa pentru Biserică va fi una prin rugăciune și reflecții scrise”, a spus Rowlands.
„Bănuiesc că are multe de spus, chiar dacă sunt citite cu vocea altora, despre suferință, limitare, violență și pierdere și despre calea către Înviere”, a adăugat ea.