Sari direct la conținut

Caz real cu daune morale acoperite de RCA: Câți bani se cer într-un accident cu 4 mașini din Constanța

HotNews.ro
Accident auto pe drum national, Foto: Mihai Alexandru / Dreamstime.com
Accident auto pe drum national, Foto: Mihai Alexandru / Dreamstime.com

​Un șofer cere în instanță daune morale semnificative pe RCA pentru ceea ce a suferit în urma unui accident în care mașina sa, o Dacia Duster, pe care o conducea regulamentar, a ajuns în gardul unei biserici, după impactul cu o altă mașină proiectată din sens opus. Daunele cerute în acest accident, în care au fost implicate 4 mașini, se află pe rolul Judecătoriei Constanța.

Cei mai mulți dintre noi ne uităm doar la preț atunci când ne facem asigurarea auto obligatorie RCA la mașină și habar nu avem cât de importantă este aceasta în cazul tragic în care am provoca un accident în care ar cădea victime chiar rude sau prieteni pe care-i transportăm.

  • Asigurarea de răspundere civila auto (RCA) are rolul de a acoperi prejudiciile pe care le produci tu și mașina ta unor terțe persoane, fie că vorbim de daune materiale ori vătămări corporale, daune morale și chiar deces.

Puțini sunt și asigurătorii care vorbesc despre daunele RCA pe care le au de plătit, tocmai pentru că orice despăgubire solicitată de păgubiți înseamnă timp și bani pierduți, inclusiv prin instanțe cu avocați, pentru respingerea plății respectivelor daune.

O căutare aleatorie pe portalul instanțelor de judecată arată că sunt multe astfel de cazuri în care păgubiți RCA cer daune morale în urma unor accidente rutiere.

Cum s-a produs un accident cu 4 mașini pe DN2A: Doi șoferi vinovați

Un astfel de accident grav, aflat încă pe rolul instanței de judecată, s-a produs în luna mai a anului 2019 pe DN2A, drumul național care leagă orașele Urziceni și Constanța.

Cazul este relatat în buletinul jurisprudenței pe anul 2022 al Judecătoriei din Constanța.

Reclamantul, care conducea o Dacia Duster, a relatat în instanță cum în luna mai 2019 în timp ce mergea regulamentar pe DN2A, a intrat în coliziune cu un autoturism Opel care se deplasa din sens opus, fiind proiectat în gardul unei biserici.

Principalul vinovat pentru accident a fost șoferul de Opel, mașină asigurată RCA la Grawe Asigurări, care a vrut să vireze la stânga peste marcajul longitudinal dublu continuu, în timp ce se afla pe banda nr. 2 de mers.

În acel moment a fost lovit din spate de o autoutilitară Mercedes-Benz, asigurată RCA la un asigurător olandez – ASR Schadeverzekering N.V., autoutilitară care venea din aceeași direcție de mers.

Reclamantul a mai precizat că, în urma impactului, autoutilitara Mercedes-Benz ar fi fost proiectată spre dreapta intrând în coliziune cu un al 4-lea autoturism – marca Honda Civic, care se deplasa pe aceeași direcție de mers, pe banda nr. 1.

Raportul de expertiză tehnică auto făcut în acest caz a demonstrat că principalul vinovat (în proporție de 55%) a fost șoferul de Opel, care s-a oprit pentru a efectua un viraj la stânga peste marcajul dublu continuu.

Al doilea vinovat, în proporție de 45%, a fost șoferul autoutilitarei Mercedes-Benz, care din cauza neatenției, nu a observat în timp util modificarea intervenită în trafic şi a încercat evitarea impactului prin trecerea din scurt, fără semnalizare şi asigurare de pe banda a II-a pe banda I, lovind autoturismul Honda Civic.

Un păgubit RCA cere daune morale de 30.000 de euro

În urma accidentului, șoferul care conducea regulamentar Dacia Duster (n.a reclamantul) a solicitat în instanță obligarea Grawe Asigurări la plata unor daune materiale în valoare de 3.849 de lei și a unor daune morale în valoare de 30.000 de euro.

Acesta a precizat că în urma evenimentului rutier a suferit leziuni traumatice ce au necesitat un număr de 35-40 zile de îngrijiri medicale, conform raportului de expertiză întocmit în cadrul dosarului penal. (n.a în final clauza a fost clasată pe motiv că fapta nu era prevăzută de legea penală)

Acesta a susținut în instanță că daunele materiale însumează 3.849 lei, compuse din contravaloarea investigațiilor medicale şi tratamentelor efectuate, din diferența de salariu pentru lunile în care a beneficiat de concediu medical şi din cheltuielile efectuate în cadrul dosarului penal.

Relativ la daunele morale, reclamantul a menționat că suma de 30.000 euro este justificată prin raportare la suferința fizică pe o perioadă îndelungată suportată de către acesta, intervenția chirurgicală suferită, imposibilitatea folosirii piciorului stâng în mod normal, precum şi faptul că, în calitate de şofer al UM02154 Constanţa, nu a mai putut desfăşura această activitate, aspect ce i-a cauzat atât un prejudiciu material, cât şi moral.

Grawe Asigurări a cerut să fie răspunzător de plata daunelor și asigurătorul din Olanda

În cadrul procesului, Grawe Asigurări, asigurătorul RCA al șoferului cu Opel, principalul vinovat de producerea accidentului, a făcut în instanță o cerere de chemare în garanție a ASR Schadeverzekering N.V., asigurătorul olandez al celui de-al doilea vinovat în accident – șoferul autoutilitarei Mercedes-Benz.

Prin această cerere, admisă ulterior de instanță, Grawe a cerut ca asigurătorul din Olanda să-i plătească o parte din daunele stabilite de instanță, proporțional cu gradul de vinovăție a conducătorului autoutilitarei.

Instanța a decis că se cuvin daune morale, dar le-a redus la 15.000 de euro

În decizia în primă instanță, Judecătoria Constanța a decis în luna mai a anului trecut ca Grawe Asigurări să-i plătească reclamantului daune materiale de 2.869 de lei, mai puțin decât suma de 3.849 de lei cât solicitase acesta.

Reducerea pretențiilor s-a făcut după verificarea bonurilor, a chitanțelor și facturilor atașate la dosar.

Referitor la daunele morale în cuantum de 30.000 euro solicitate de reclamant, instanţa arată cum se stabilesc acestea:

  • „Despăgubirile ce reprezintă daune morale se disting de cele pentru daune materiale prin faptul că acestea nu se probează, ci se stabilesc de instanţa de judecată prin evaluare în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei, iar acestea trebuie să fie rezonabile, aprecierea şi cuantificarea lor să fie justă şi echitabilă, să corespundă prejudiciului moral real şi efectiv produs victimei şi suferit de aceasta, în aşa fel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără just temei a celui îndreptăţit să pretindă şi să primească daune morale, dar nici să nu fie derizorii.”

Martor în dosar: La momentul producerii accidentului soţia reclamantului era însărcinată

Documentul instanței mai arată că în cadrul procesului „a fost audiat martorul Brisuc #######, care a relatat că la momentul producerii accidentului soţia reclamantului era însărcinată, fiind un moment dificil pentru reclamant care se afla în poziția de tată şi de cap al familiei şi neavând nici părinţii aproape, a fost necesar ca prietenii să fie alături de el şi de soţia acestuia.”

  • „A precizat martorul că înainte de accident reclamantul era o persoană deschisă, veselă şi chiar dacă şi acum este aşa, se poate observa că reclamantul are o reținere. A mai precizat martorul că timp de câteva luni după accident mersul reclamantului a fost afectat, martorul ajutându-l la diverse activităţi în curte, ocazie cu care a observat că reclamantul şchiopăta, obosea mai repede, se străduia mai tare.
  • În final, martorul a precizat că reclamantul este afectat psihic şi de împrejurarea că la locul acestuia de muncă se organizează de două ori pe an probe sportive pentru a promova în funcţie, iar în urma accidentului reclamantul nu a mai avut capacitatea fizică să participe la aceste probe.”, se arată în documentul instanței.

Cum a motivat instanța reducerea daunelor morale la 15.000 de euro

În ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor instanţa a reținut că acesta trebuie raportat şi la vârsta reclamantului, la relaţia familială pe care o are şi la posibilităţile de dezvoltare profesională, dar decizia a fost că suma de 30.000 de euro este disproporționată.

Iată motivarea:

  • „Constituie daune morale necesitatea deplasărilor regulate la unităţile spitaliceşti pentru intervenţiile şi îngrijirile medicale ce s-au impus în urma leziunilor suferite, diminuarea temporară a capacităţii sale de muncă, de a se gospodări singur, de a oferi un real ajutor soţiei sale însărcinate, toate acestea constituindu-se în factori care au lipsit reclamantul de posibilitatea de a participa în mod firesc la viaţa socială şi a se bucura de avantajele acestei părţi şi de liniştea cuvenită.
  • Cu toate acestea, cuantumul daunelor morale solicitat în cuantum de 30.000 euro este disproporționat cu prejudiciu suferit de reclamant, având în vedere că scopul daunelor morale este în principiu acela de a compensa suferințele psihice cauzate reclamantului de fapta ilicită, iar la stabilirea nivelului acestora nu se poate face abstracţie de elemente precum nivelul general de trai al societăţii şi condiţiile concrete socio – economice de la momentul acordării dar şi faptul că sumele de bani acordate cu titlu de daune morale trebuie să aibă efecte compensatorii, ele neputând constitui nici amenzi excesive pentru autorii daunelor şi nici venituri nejustificate pentru victimele acestora, instituţia răspunderii civile delictuale neputându-se transforma într-un izvor al îmbogăţirii fără just temei.
  • Raportat la probatoriul administrat în cauză, la declaraţia martorului, la concluziile raportului de expertiză medico-legală în urma căruia au rezultat un număr de 35-40 zile de îngrijiri medicale instanța apreciază că suma de 15.000 euro (..) pentru acoperirea daunelor morale suferite datorită evenimentului rutier reprezintă o valoare proporțională și echitabilă pentru a compensa suferința prin care a trecut reclamant raportat atât la numărul de zile de îngrijiri medicale de care a avut nevoie pentru vindecarea leziunilor suferite (35-40 zile), dar şi la vătămările efectiv produse, vârsta reclamantului şi mediul familial (..)”.

Judecătoria Constanța a decis astfel ca Grawe să plătească 15.000 de euro daune morale către păgubitul RCA, dar în același timp a obligat și asigurătorul din Olanda să suporte 45% din prejudiciul total, respectiv 6.750 de euro, conform procentului de culpă stabilit în sarcina șoferului autoutilitarei Mercedes-Benz. În aceeași măsură se vor plăti și daunele materiale.

Decizia dată în luna mai 2022 putea fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, iar datele de pe portalul instanțelor de judecată arată că Grawe Asigurări a făcut apel în luna iunie a anului trecut.

Pentru alte cazuri pe daune RCA citește și:

Sursa foto: Mihai Alexandru / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro