Cazul băiatului de 16 ani mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu, unde un chirurg a refuzat să îl opereze: Chirurgi din spital fără specializare în pediatrie au operat în acest an zeci de copii
Zeci de copii cu vârste peste şapte ani au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, în cursul acestui an, în cele două secţii de chirurgie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, acelaşi spital unde un chirurg a refuzat să îl opereze pe Andrei, un adolescent de 16 ani, doctorul invocând că nu este specializat în chirurgie pediatrică. Băiatul, care avea peritonită, a murit în spitalul din Târgu Jiu după ce a aşteptat mai multe ore o ambulanţă care să-l transfere la spitalul din Craiova.
Chirurgii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au operat, anul acesta, în secţiile Chirurgie 1 şi Chirurgie 2, în total, 49 de copii cu vârste peste şapte ani, au declarat pentru News.ro oficiali ai Spitalului Judeţean din Târgu Jiu.
Aceştia au precizat că este vorba despre intervenţii realizate de chirurgi fără specializare în chirurgie pediatrică, dar care au intervenit la cazuri urgente.
Unitatea sanitară are un singur chirurg cu specializarea chirurgie pediatrică, acesta fiind în concediu medical. Un al doilea chirurg pediatru, care are contract de prestări servicii cu spitalul, acordă consultaţii doar în policlinică.
Cazul lui Andrei, băiatul cu peritonită mort în spitalul din Târgu Jiu
Andrei a murit luni seară, după ce a fost ţinut mai multe ore fără a fi operat la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu.
Chirurgul Valentin Neagu, care era de gardă, a refuzat intervenţia motivând că nu are specializarea chirurgie pediatrică. Legea prevede că pacienţii cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani pot primi îngrijiri medicale în orice unitate sanitară, fie că este pentru adulţi sau pediatrică.
Medicul a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică cu 300 de lei pentru neaplicarea prevederii legale, însă a refuzat să semneze procesul-verbal încheiat de inspectorii DSP, scrie News.ro.
Medicul de gardă care l-a primit pe copil şi care în trecut a fost găsit vinovat pentru moartea unei paciente a fost, de asemenea. amendat cu 3000 de lei pentru nereguli în foaia de observaţie a pacientului întocmită la unitatea de primiri urgenţe, scrie News.ro.
Adolescentul a ajuns la unitatea medicală împreună cu sora sa în vârstă de 28 de ani, care i-a devenit mamă după ce părinții lor au murit, conform Digi24. Băiatul se simțea rău și avea abdomenul întărit.
Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la spitalul din Târgu Jiu i-au făcut mai multe investigații, inclusiv o tomografie, indicând că adolescentul are peritonită și necesită operație. Medicul chirurg pediatru era în concediu medical, iar chirurgul care era de gardă a hotărât să nu opereze, ci să îl transfere pe băiat cu ambulanța la spitalul din Craiova, potrivit TVR.
Ambulanţa spitalului nu avea medic, aşa că a fost solicitată o autospecială cu echipaj complet care să vină de la Craiova. După aproape 6 ore după ce a mers la spital, băiatul a murit pe patul de la Unitatea de Primiri Urgenţe, în așteptarea transferului.
Conducerea Serviciului de Ambulanță Gorj a declarat că există o problemă privind numărul insuficient de medici pentru a acoperi toate gărzile, însă susține că exista o varianta ca pacientul să ajungă mai repede la spitalul unde putea fi operat.
„Marea majoritate a ambulanțelor au un deficit marcant de medici. Gorjul nu face excepție. Protocolul spune că existau variante prin care se pot rezolva aceste situații. Cea mai întâlnită, mă mir că aseară nu s-a întâmplat, este ca medicul spitalului județean să se urce în ambulanța noastră și să plece acolo unde este nevoie, la clinica universitară”, a explicat Tibi Tătaru, manager Ambulanţa Gorj.
„Operați-mi copilul, vă rog!”
Bianca, sora băiatului, a povestit pentru Digi24 calvarul prin care a trecut la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
„Pe doctorul Neagu l-am implorat acolo când am fost cu copilul, după ce făcuse criza, l-am implorat pe domnul doctor «Vă rog frumos, băgați-mi copilul în operație, operați-mi copilul, vă rog eu frumos». Dar când a văzut copilul, a zis din start că nu e de competența lui. Era o asistentă acolo care plângea. Se ducea și se pitula și plângea și parcă îmi spunea din ochi «Ia copilul, fă ceva că aici moare»”, a spus sora băiatului.
Cum s-a apărat medicul care era de gardă
După apariția cazului în presă, medicul Amza David, care era de gardă și a preluat cazul băiatului, a explicat, într-o postare pe Facebook, cum a abordat situaţia, subliniind lipsurile cu care se confruntă unitatea medicală.
„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli), se prezintă la UPU. Eşti solicitat la consult şi îl efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (…). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciţi transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul. Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător. Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fara ei in cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă”, a scris medicul Amza David pe pagina sa de Facebook, conform News.ro.
El a mai spus că transferul pacientului la Craiova a fost întârziat peste trei ore, iar băiatul a făcut complicaţii datorate „unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are)”.
„Soseşte ambulanta de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil şi în curând decedează. Ca medic, cu ani de experienţă, cu mii de cazuri ajung in situatia să mă întreb: să il operez, depăşindu-mi competenţa, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc şansele la viaţă? Am ales a doua variantă. Ca medic cu ani de experienţă, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei mă intreb: mie mi se datorează situaţia Serviciului de Ambulanţă Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă intreb, după ani de experienţă şi mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?”, a mai scris medicul pe Fcebook.