Sari direct la conținut

Cazul Domnita Daca: scoala nu-i pentru genii neintelese

Contributors.ro
Sorin Ionita, Foto: Arhiva personala
Sorin Ionita, Foto: Arhiva personala

Dupa fata cu bentita din Covasna, iata ca alta toanta charismatica face furori online: a trimis-o tata-so, mare om de afaceri roman si personaj vag monden, pe bani grei la universitate la Londra. Acolo, firesc, firesc fata a clacat, ca la universitati serioase nu merge cu fusereli de mic geniu neinteles ca la liceul Cosbuc. Iar acum tanara isi rationalizeaza mistic indecvarea. Vezi aici.

Scrie elucubratii cu dacii si romanii pe facebook sub numele Domnita Daca si se lamenteaza ca Occidentul l-a ucis pe Dumnezeu. Gandul asta original i s-a revelat ei in UK, la frumoasa varsta de 19 ani. Cum ar veni, e un fel de Dan Puric feminin, doar un pic mai infantil. Daca ar fi citit la vreme pe Voltaire, Nietzche, Spengler, etc, iar nu doar tablitele de la Tartaria, Pavel Corut si Rady Gyr, ar fi aflat ca discutia cu moartea lui Dumnezeu se poarta de ceva vreme, nu de ieri-alaltaieri; s-au adunat 2-3 carti la subiect, sa zic asa. E suficient sa frecventezi scoala ca sa afli de chestiune la Bucuresti, nu e nevoie sa prapadesti banii lui babacu pe la Londra.

Mare dreptate avea un conservator britanic care spunea odata ca pentru unii oameni nu-i cale mai buna sa se inchida la minte decat calatoria, pentru ca isi aduna din strainatate o sumedenie de exemple noi care sa le confirme maruntele prejudecati despre straini. (Ceea ce e si o confirmare a teoriei epistemologice ca vedem si asimilam ce vrem noi, in lumina ideilor si experientelor anterioare, nu ce este cu adevarat acolo, in realitate.)

Ma rog, nici chiar pentru asta n-as fi dat atentie subiectului daca n-as fi citit saptamana trecuta in Economist un articol interesant despre studentii chinezi care merg la studii in strainatate: vezi aici.

De unde cu ani in urma erau cei mai tari in piata de munca la intoarcere, acum pierd teren in fata celor educati in universitatilocale . Sunt multe motive, dar unul din ele e si acela ca cei care pleaca acum in Vest nu mai sunt crème de la crème, ca in trecut, ci mult mai eterogeni ca motivatie si aptitudini. Imbogatirea masiva a oligarhiei chineze a facut posibila plata taxelor de scolarizare din buzunar pentru multe familii cu ambitii sociale, care isi trimit astfel loazele la universitati americane sau britanice fara sa mai depinda de competitia pentru burse. Ceea ce le creste sansele de acceptare si face posibil s-o lalaie niste ani pe acolo.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro